Ποιος και γιατί πολεμάει την ΚΑΚ;


Τη δεκαετία του ’80 το παζάρι γινόταν στην κλειστή «λαχαναγορά» και στην πλατεία Όθωνος. Οι συνθήκες υγιεινής, αλλά και εξυπηρέτησης εμπόρων και καταναλωτών, ήταν τριτοκοσμικές.
Ως Δημοτική Αρχή τότε βάλαμε στόχο να φτιάξουμε μια σύγχρονη αγορά. Ο χώρος υπήρχε – 30 στρέμματα κάτω από το Κάστρο, δίπλα στο Νέδοντα (από αυτά 10 στεγασμένα με εκμεταλλεύσιμα τα 2,5). Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε – από τα 350 εκ. δραχμές ο Δήμος έβαλε περίπου τα 50, με την εκτέλεση έργων του περιβάλλοντος χώρου.
Έμενε να εξασφαλιστεί η συναίνεση των επαγγελματιών να εγκαταλείψουν το πόστο τους – εκεί που τους εύρισκαν οι πελάτες τους – και να μετακομίσουν. Δύσκολο. Καθώς, όμως, ήδη είχε αρχίσει να φαίνεται η αύξηση των αυτοκινήτων και η δυσκολία στάθμευσης, ένα από τα επιχειρήματά μας ήταν πως στην ΚΑΚ θα έχουν άνετους χώρους πάρκινγκ, τόσο για τους παραγωγούς, δυτικά του κτηρίου, όσο και για τους πελάτες, ανατολικά, επί της οδού Σπάρτης.
Όλοι ξέρουμε πόσο σπουδαίο είναι το θέμα της εύκολης και ελεύθερης στάθμευσης για τις επιχειρήσεις. Όχι τυχαία, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ φτιάχνονται μακριά από το κέντρο με τεράστια πάρκινγκ. Όσα φτιάχνονται στο κέντρο της πόλης, αν δεν έχουν την εύνοια της τύχης να τους «διαθέτει» ο Δήμος ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, φτιάχνουν υπόγεια.
Η ΚΑΚ γιατί χάνει και τις θέσεις που είχε ελεύθερες; Είναι αστείο, βέβαια, να προσμετρά κανείς τις θέσεις στάθμευσης δυτικά του ποταμού ως θέσεις της ΚΑΚ. Ας δοκιμάσει κανείς να κουβαλήσει τσάντες με πατάτες, πορτοκάλια κ.λπ. από την αγορά στην άλλη άκρη του κόσμου – έτσι θα του φανεί.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί γίνονται αυτά. Μπορεί ο Δήμος να μην υποστηρίζει τη δική του τελικά επιχείρηση; Στο κάτω κάτω, τι έσοδα ελπίζει να έχει από την ελεγχόμενη στάθμευση; Θα φτιάξει τουλάχιστον με αυτά τη σκεπή, που όχι απλώς στάζει, αλλά τρέχει φουλ με τις βροχές; Και είναι γνωστό. Τα τέλη στάθμευσης δεν μπαίνουν για να βγάζει έσοδα ο Δήμος, αλλά για να διευκολύνεται η στάθμευση, κι αυτό το είχαν πετύχει οι επαγγελματίες, πληρώνοντας από την τσέπη τους ανθρώπους.
Μπάμπης Κάρβελης
 
Υ.Γ. Αδυνατώ να το πιστέψω. Μπορεί ο Δήμος να πολεμάει, όχι την ΚΑΚ, αλλά κάποιους επαγγελματίες;