Συζητούσαν 3 ώρες χωρίς να συμφωνήσουν σε ψήφισμα για τα αστυνομικά τμήματα στην Τριφυλία…


Συζήτηση επί τρίωρο περίπου, άχρωμη, άοσμη, άτονη, έως και πληκτική, ήταν αυτή που διεξήχθη προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για την προωθούμενη κατάργηση αστυνομικών τμημάτων στην Τριφυλία.
Παρ’ όλο που έχουν προηγηθεί ανοιχτές συνεδριάσεις – συγκεντρώσεις των Τοπικών Συμβουλίων Κοπανακίου, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, προχθές δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για δράσεις και παρεμβάσεις, με χρονοδιάγραμμα, καθώς και κινητοποιήσεις και επαφές με τους βουλευτές της Μεσσηνίας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο, κάνοντάς τους κοινωνούς των προβλημάτων που ανακύπτουν από κατάργηση των Α.Τ. και των θέσεων και επιχειρημάτων του Δήμου για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των υπαρχόντων Α.Τ.
Ούτε καν ψήφισμα εξεδόθη, καθώς στο τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος ανέγνωσε ένα πρόχειρο σχέδιο, για το οποίο, ωστόσο, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διορθώσεις, με την… «υποσχετική» ότι χθες ο δήμαρχος θα επικοινωνούσε με τους επικεφαλής των παρατάξεων για τη συνδιαμόρφωση στη σύνταξη και έκδοση του ψηφίσματος, χωρίς μέχρι αργά το μεσημέρι να έχει αποσταλεί στα ΜΜΕ τέτοιο ψήφισμα…
Όπως είναι γνωστό, η πρόταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών προβλέπει την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων Κοπανακίου, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας και συγχώνευσή τους σε ένα Α.Τ. Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, την κατάργηση του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας και τη συγχώνευσή του με το υπό ίδρυση Α.Τ. Τριφυλίας και την κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας.
Απέναντι στην υλοποίηση αυτής της πρότασης στέκεται από την παρουσίασή της στην Τρίπολη στις 25 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, εξαπολύοντας βολές σε βάρος της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία.
Ωστόσο, η προχθεσινή χαλαρότητα στη συζήτηση του θέματος έκανε πολλούς, στο περιθώριο της συνεδρίασης, να εικάζουν βάσιμα πως ίσως έχουν δοθεί «διαβεβαιώσεις» στη Δημοτική Αρχή ή, τουλάχιστον, να έχει αφεθεί να εννοείται, από συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, πως δε θα μπει «λουκέτο» στο Α.Τ. Γαργαλιάνων.
Βέβαια, εκείνο που λέγεται, κατ’ επανάληψη, από τη Δημοτική Αρχή είναι πως δεν μπορεί να δεχτεί το κλείσιμο κανενός αστυνομικού τμήματος!
Στη συνεδρίαση παρέστη και τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος τόνισε ξεκάθαρα πως δεν μπορεί να καλυφθεί η περιοχή της Τριφυλίας από ένα μόνο αστυνομικό τμήμα. Επίσης, σημείωσε το αίτημα της Ένωσης για δημιουργία τμήματος ή έστω παραρτήματος Ασφαλείας στην Τριφυλία, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα στα αιτήματα που θα διατυπώσει στο ψήφισμα που θα εκδώσει, να είναι και η επαναφορά των οργανικών θέσεων που ήταν κενές και καταργήθηκαν με το νόμο 4249/2014.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ στη Μεσσηνία, Σωτήρης Μπουγάς, τόνισε την αύξηση των θέσεων των αστυφυλάκων και αρχιφυλάκων που απαιτείται για να μπορούν να λειτουργήσουν τα Α.Τ.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε πως το κλείσιμο των Α.Τ. θα σημάνει την εγκατάλειψη της Τριφυλίας από τον κεντρικό πυρήνα του κράτους και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τόνισε πως πρέπει να πάψει η πολιτική των δύο άκρων που εφαρμόζεται και πρέπει να γίνουν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ανέφερε πως η πρόταση για κλείσιμο των Α.Τ. έρχεται έπειτα από κάποια μελέτη που έγινε και ρώτησε εάν ο Δήμος την έχει ζητήσει και έχει στη διάθεσή του, ώστε με επιχειρήματα να παραμείνουν τα Α.Τ.
Επαφές με τον υπουργό του δημάρχου και όλων των επικεφαλής των παρατάξεων για να συζητήσουν το θέμα, πρότεινε ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Νώντας Βουδούρης, σημειώνοντας ότι σε ένα τέτοιο θέμα, που αφορά στην εμπέδωση ασφαλείας των πολιτών στην Τριφυλία, πρέπει να υπάρξει και ανάλογη αντιμετώπιση.
«Οι προτεραιότητες του κράτους είναι συγκεκριμένες, να μειώνουν τις υπηρεσίες, να τις συρρικνώνουν και να τις υποβαθμίζουν», τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης.
Με τοποθετήσεις τους, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων τάχθηκαν κατά των καταργήσεων αστυνομικών τμημάτων.
Το ψήφισμα αναμένεται να συνταχθεί και εκδοθεί προσεχώς, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν θα είναι ομόφωνο ή κατά πλειοψηφία…