Γράφουν για τον Χάρη…

Γράφουν για τον Χάρη…

Δε θέλησες να συμπληρωθούν…
34 ημέρες είχαν μείνει για να συμπληρωθούν 20 ολόκληρα χρόνια. 20 χρόνια καθημερινός συνεργάτης, 20 χρόνια καθημερινά στο κολλητό γραφείο, αλλά, πάνω απ’ όλα, 20 χρόνια σταθερός φίλος.
Δε θέλησες να συμπληρωθούν… Έμειναν λειψά και με πληγώνει αυτό.  Και σήμερα πρέπει να σε αποχαιρετήσω…
«Βικούλη, δε σε βλέπω καλά σήμερα», έλεγες καταλαβαίνοντάς με μια ματιά και σου απαντούσα πάντα «καλά είμαι…». Χθες δεν ήσουν στο διπλανό γραφείο, αλλά δε θα σου έλεγα το ίδιο… Αυτή τη φορά θα σου έλεγα «Όχι, Χάρη, δεν είμαι καλά».
Θέλω, όμως, να είσαι καλά εσύ. Όπου κι αν είσαι…              
Β.Β.
 
Καλό σου ταξίδι, φίλε
Φίλε Χάρη, βιάστηκες το αντίο σου να πεις στους συγγενείς και φίλους που τόσο σε αγάπησαν. Για ένα ταξίδι μακρινό που γυρισμό δεν έχει.
Χάρη, έφυγες μα δε θα ξεχαστείς. Όσοι σε γνώρισαν, κάτι από σένα πήραν, στις σκέψεις τους θα ζεις. Η αξιοπρέπεια, η δύναμη της ψυχής, σε έκανε ξεχωριστό. Στα δύσκολα δε λύγισες και πάντα νικούσες. Περπάτησες δίπλα στο λαό, τον άκουσες, του συμπαραστάθηκες. Η δουλειά σου ήταν λειτούργημα, αφιερωμένη στον άνθρωπο, στην κοινωνία, για να κρατήσεις το χαμόγελο ψηλά, για ένα καλύτερο αύριο.
Φίλε Χάρη, καλό σου ταξίδι. Δε θα ξεχαστείς, θα μας λείψεις. Δεν έχω άλλο τι να πω, μ’ ένα δάκρυ σε αποχαιρετώ,
Ο φίλος σου
Μπάρμπα Γιώργης
 Υ.Γ. Τι είναι η ζωή.
Μια δρασκελιά
που αφήνει
τη δική της πινελιά,
το χρώμα της μετράει.
Αν έχει χρώμα άνοιξης
ή χρώμα της σιωπής
Να σου θυμίζει φυλακή.

Αποχαιρετώ το φίλο μου Χάρη
Ο Χάρης Χαραλαμπόπουλος που όλοι γνωρίσαμε και είχαμε δίπλα μας ως συγγενή, φίλο και συνεργάτη, ήταν ένας αφοσιωμένος δημοσιογράφος, ξεχωριστός και γλυκομίλητος άνθρωπος, που έφυγε πάνω στην πιο αποδοτική του περίοδο, αφού είχε ακόμη να προσφέρει πολλά, τόσο με τη φιλοτιμία και την ειλικρίνειά του όσο και με τη συνεχή διάθεση προσφοράς προς τους συναδέλφους και τους φίλους του.
Ήξερε να κερδίζει τον κόσμο με τον ήπιο χαρακτήρα του.
Και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο, γιατί υπήρξε πάντοτε πιστός και αληθινός φίλος.
Υπηρετώντας πάντα το επάγγελμά του με σεμνότητα και συνέπεια, ήταν ένας λαμπρός δημοσιογράφος, με ευθύτητα και καθαρότητα λόγου, που δε δίστασε να μεταφέρει τη φωνή των πολιτών στα άρθρα του, υπερασπιζόμενος τον τόπο που αγάπησε.
Σε εμάς σήμερα μένει να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του και να δώσουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις ίδιες αξίες.
Εκφράζοντας τα πιο ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του, αποχαιρετώ το φίλο μου Χάρη.
Χάρη, έζησες και θα ζεις πάντα μέσα στις καρδιές μας.
Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος
Δημήτριος Π. Καφαντάρης

Αντίο, φίλε μας Χάρη
Οι κάτοικοι της Κοινότητας Σκάλας, στο ξαφνικό άκουσμα του θανάτου του ΧΑΡΗ, νιώσαμε θλίψη και πόνο για τον πρόωρο χαμό ενός αληθινού φίλου και συμπαραστάτη μας για την προβολή και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή μας.
Αξέχαστε φίλε μας, καλό σου ταξίδι!
Οι κάτοικοι

Αφιέρωμα στο φίλο μας Χάρη Χαραλαμπόπουλο
Το παρακάτω είναι απόσπασμα από το Οδοιπορικό που έκανε ο Χάρης το 2010 και δημοσίευσε στο «Θάρρος»:
«Όταν χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσα τον Μάρκο Παναγιωτόπουλο να με ρωτά αν έχω ακούσει για το Πολυστάρι, σκέφτηκα αν με κοροϊδεύει. “Υπάρχει τέτοιο χωριό; Κι αν ναι, πού είναι;”, αναρωτήθηκα.
Ο Μάρκος, σαν να κατάλαβε τι συμβαίνει, άρχισε να μου δίνει οδηγίες: “Είναι οικισμός των Καστανίων, στο Δήμο Πεταλιδίου, και είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει ο χώρος”. Μου έδωσε τα τηλέφωνα ανθρώπων με τους οποίους θα ερχόμουν σε επαφή και το τηλέφωνο έκλεισε».
Τότε έγινε η γνωριμία μας με τον Χάρη.
Έκτοτε τον είχαμε πάντα κοντά μας. Στις εκδηλώσεις μας ήταν παρών, στις συνεστιάσεις μας ήταν παρών, στις φιλικές μας συναντήσεις ήταν παρών.
Πολλές φόρες φάγαμε μαζί στην περιοχή του Πολυσταρίου και των Καστανίων. Κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις για διάφορα θέματα. Κάθε φορά που τον καλούσαμε κάπου ερχόταν με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση.
Η γνωριμία κράτησε λίγα χρόνια, αλλά η αμοιβαία σχέση μας ήταν φιλικότατη, εγκάρδια και ουσιαστική. Του χρωστάμε ευγνωμοσύνη, γιατί με την πένα του έκανε γνωστά τα χωριά μας και το Σύλλογό μας. Έχουμε κρατήσει όλες τις δημοσιεύσεις του στο «Θάρρος» τις σχετικές με τα χωριά και το Σύλλογό μας.
Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός στην ψυχή μας. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.
Πριν από δύο βδομάδες τον συναντήσαμε στο Πεταλίδι και μας είπε ότι έμαθε για το θάνατο του Μάρκου Παναγιωτόπουλου. Ποιος να το πίστευε ότι από 28-11-2015 θα είναι μαζί στο σπίτι των αγγέλων.
Ο Χάρης ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, ένας άνθρωπος αγαπητός σε όλους, ένας δημοσιογράφος ικανότατος. Τι να πρωτοπείς για τον Χάρη… Κρίμα που χάθηκε τόσο νέος…
Η πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασταναίων και Πολυσταραίων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και εύχονται ο χρόνος να τους δώσει κουράγιο και δύναμη να αντέξουν το χαμό του.
Ο Σύλλογος, τηρώντας την έκκληση των οικείων, αντί για στεφάνι, θα προσφέρει στη μνήμη του το ποσό των 200 ευρώ στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Χάρη, στην καρδιά μας και στη μνήμη μας θα μείνεις ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταναίων και Πολυσταραίων

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ι.Μ. Μεσσηνίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Χάρη Χαραλαμπόπουλου   
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ψυχάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ξαφνική απώλεια του δημοσιογράφου Χάρη Χαραλαμπόπουλου: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο του Χάρη Χαραλαμπόπουλου, ενός δημοσιογράφου που υπηρέτησε το λειτούργημά του με ήθος κι εντιμότητα. Υπήρξε συνεπής στις αρχές του τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Συνεργαστήκαμε μαζί του επί σειρά ετών στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ. Θα μας λείψει ως φίλος και ως δημοσιογράφος. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ
Ο αδόκητος θάνατος του δημοσιογράφου Χάρη Χαραλαμπόπουλου μας γέμισε όλους θλίψη. Πορεύτηκε με εντιμότητα, ήθος, αξιοπρέπεια και βάζοντας πάνω από όλα την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Η δημοσιογραφική και προσωπική του στάση αποτελεί παρακαταθήκη για όλους και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.  

Ο Θόδωρος Μπρεδήμας για τον Χάρη Χαραλαμπόπουλο 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας», Θόδωρος Μπρεδήμας, προέβη στην παρακάτω δήλωση: 
«Ο θάνατος του μαχητή της δημοσιογραφίας και του “Θάρρους”, Χάρη Χαραλαμπόπουλου, μας θλίβει βαθύτατα. Έφυγε όρθιος. Αταλάντευτος. Ανειρήνευτος. Μαχητής της Ελευθεροτυπίας. Και μπροστάρης στους αγώνες του λαού. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην αγαπημένη του οικογένεια και στο “Θάρρος”, του οποίου υπήρξε άξιος μαχητής και πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης». 
 
 
Φίλε Χάρη,  
εμείς για άλλα συζητούσαμε και εσύ την έκανες για εκεί που δεν περίμενε κανείς. 
Μόνο εσύ και ο Θεός ξέρετε.Να είσαι καλά εκεί πάνω! 
Το φιλαράκι σου (ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ) 
 
 
Συλλυπητήριο 
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του αξέχαστου φίλου και συνεργάτη, Χάρη Χαραλαμπόπουλου, για τον αδόκητο χαμό του. 
Λυκούργος Γαϊτανάρος