Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Θάρρος»: Σύγχρονο κόμμα χωρίς βαρωνίες

Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Θάρρος»: Σύγχρονο κόμμα χωρίς βαρωνίες

Η Ν.Δ. δεν μπορεί να λειτουργεί διαχωρισμένη σε Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς και Καραμανλικούς
 
 
-«Όποιος ψηφίζει Κυριάκο, παίρνει Κυριάκο»
 
-«Η ενότητα της παράταξης σε καμία στιγμή δε διακυβεύτηκε. Αντίθετα, ενισχύθηκε από τη μαζική προσέλευση και το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν 400.000 αποφασισμένοι πολίτες»
 
-«Η συναίνεση είναι στην πολιτική κουλτούρα της κεντροδεξιάς. Προφανώς – όπως πάντα – θα στηρίξουμε οτιδήποτε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων»
 
Αποφασισμένος να ενώσει τη Νέα Δημοκρατία και να την κάνει ένα σύγχρονο κόμμα, αφήνοντας πίσω την εποχή των βαρωνιών και το διαχωρισμό της σε Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς και Καραμανλικούς, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Θ».
Ο υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζητεί από τους ψηφοφόρους και τους φίλους του κόμματος «να πάρουν» αύριο την παράταξη στα χέρια τους και να την κάνουν και πάλι μεγάλη.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, θεωρεί πως όσο κι αν βαφτίσει το κρέας ψάρι, είναι τόσο βαθιές οι ιδεοληψίες που διέπουν το ΣΥΡΙΖΑ και τόσο ισχυρές οι εξαρτήσεις του, που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα καταρρεύσει από μόνη της, θύμα της ανικανότητας, των εμμονών και των ιδεοληψιών της.
Όσον αφορά στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, είναι κάθετος: «Αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή. Αν και αυτό αποτύχει, τότε η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».
Ολόκληρη η συνέντευξη ακολουθεί:
 
-Η συμμετοχή σας στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης ανέδειξε ότι ο Κυριάκος… κέρδισε τον Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο. Πραγματικά κερδίσατε μια νίκη η οποία μπορεί να γίνει φορέας αρχικά αλλαγών για το κόμμα σας και στη συνέχεια για τη χώρα;
 
Είμαι πολύ υπερήφανος για το όνομά μου και για τον πατέρα μου. Έχω, όμως, κάνει μεγάλη προσπάθεια να κατοχυρώσω την πολιτική μου αυτονομία. Όποιος ψηφίζει Κυριάκο, παίρνει Κυριάκο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είμαι κατάλληλος να δώσω ένα τέλος στην εποχή των βαρωνιών, όπου το σημείο αναφοράς ενός στελέχους ήταν η σχέση με τους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης. Ένα σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση το διαχωρισμό σε Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς και Καραμανλικούς. Είναι διαχωρισμός που ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και δεν μπορούμε να τον κουβαλάμε πλέον. Άλλωστε, αυτές οι αναφορές είναι κενές περιεχομένου πλέον. Αυτό απέδειξε η μαζική συμμετοχή στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας, δίνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή πήραν στα χέρια τους το κόμμα και έγιναν αυτοί οι φορείς των αλλαγών που χρειάζονται στο κόμμα, για να γίνει ξανά μεγάλη παράταξη, ισχυρή αντιπολίτευση, αποτελεσματική κυβέρνηση.
 
-Διεκδικείτε την προεδρία σε μία δύσκολη στιγμή για το ίδιο σας το κόμμα όσο και για τη χώρα. Στο πιθανό ενδεχόμενο να είσθε ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., θα επιλέξετε πρώτα να σώσετε το κόμμα σας ή να βρείτε ένα δίαυλο πολιτικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο;
 
Η συναίνεση είναι στην πολιτική κουλτούρα της κεντροδεξιάς. Προφανώς – όπως πάντα – θα στηρίξουμε οτιδήποτε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και θα προσέλθουμε στη Βουλή με τεκμηριωμένες προτάσεις και ισοδύναμα μέτρα. Όμως, ας μη γελιόμαστε. Ο μεταρρυθμιστικός ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την κορυφή του παγόβουνου. Η λευκή κορυφή της φαινομενικής μνημονιακής προσαρμογής καμουφλάρει την τεράστια μαυρίλα της επέλασης του κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ που διαβρώνει συστηματικά τους πυλώνες του δημοκρατικού μας συστήματος: το Κράτος, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε να εξελιχθεί. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να παράσχουμε στήριξη αλά καρτ. Το δίλημμα μεταξύ σωτηρίας του κόμματος και στήριξης προς Τσίπρα είναι άτοπο. Δεν υφίσταται. Είναι μια ακόμη αρρωστημένη επινόηση μιας κυβέρνησης που δεν ξέρει και δεν μπορεί να κυβερνήσει, ακόμη κι αν το ήθελε. Το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο και αποδίδει διακριτούς ρόλους σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει αποφασιστικά και με συνέπεια τα καθήκοντά της. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχει.
 
-Το Ασφαλιστικό είναι ένα από αγκάθια για την κυβέρνηση. Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία όμως θα θίγει τους πολίτες; Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ή θα στηρίζει ό,τι θεωρεί θετικό για τη σωτηρία της χώρας;
 
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, οι πρώτοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, καθώς το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, οι αλλαγές σε Παιδεία και τη Δικαιοσύνη είναι τα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της μέχρι την άνοιξη του 2016. Ακόμη δεν ξέρουμε τις προθέσεις της σε τίποτε από αυτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα κι αν καταφέρει να συμφωνήσει με το κουαρτέτο για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια (καταστρατηγώντας όλα όσα η ίδια υποσχέθηκε προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να εκλεγεί), η κυβέρνηση θα αποτύχει στα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία και στη Δικαιοσύνη. Όσο κι αν βαφτίσει το κρέας ψάρι, είναι τόσο βαθιές οι ιδεοληψίες που διέπουν το ΣΥΡΙΖΑ και τόσο ισχυρές οι εξαρτήσεις του, που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα καταρρεύσει από μόνη της, θύμα της ανικανότητας, των εμμονών και των ιδεοληψιών της. Θα ήθελε πολύ, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ να σύρει από τη μύτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκβιάζοντάς τα ότι αυτά θα φταίνε για την καταστροφή της χώρας, αν δε στηρίξουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Με μια αισχρή λογική που λέει ότι άλλοι κυβέρνησαν σαράντα χρόνια και τώρα οφείλουν να βάλουν πλάτη σε ό,τι προστάζει ο κ. Τσίπρας, βασίζεται το δήθεν «ηθικό» πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Είναι το μόνο επιχείρημα που τους απομένει, αλλά δεν έχει καμία τύχη.
 
-Πώς σχολιάζετε τα σενάρια δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης;
 
Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να ηγηθεί. Αποφάσισε να συγκυβερνήσει και πάλι με τον αγαπημένο του εταίρο, τους ΑΝΕΛ. Άλλωστε, η κυβέρνηση κυβερνάει και η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται δημιουργικά με την κατάθεση απόψεων και ιδεών. Από εκεί και πέρα, αν κάποια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή. Αν και αυτό αποτύχει, τότε η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
 
-Στην πρώτη αναμέτρηση με διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εμφανίσθηκε να στηρίζει Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Θεωρείτε ότι θα έχουμε ανάλογες παρεμβάσεις και στο δεύτερο γύρο ή θεωρείτε λανθασμένους τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού;
 
Από το στόμα του κ. Καραμανλή δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο.
 
-Τα σενάρια της διάσπασης έχουν βάση και περιεχόμενο ή έκλεισε ο κύκλος τους χάρις στη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην πρώτη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης;
 
Η ενότητα της παράταξης σε καμία στιγμή δε διακυβεύτηκε. Αντίθετα, ενισχύθηκε από τη μαζική προσέλευση και το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν 400.000 αποφασισμένοι πολίτες. Μήνυμα ανανέωσης προς τη Νέα Δημοκρατία και μήνυμα απόρριψης στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Μαΐου που πέφτει το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες. Στόχος μου είναι μέσα σε αυτές να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας. Γι’ αυτό έχω ήδη στείλει επιστολή προς τους συνέδρους της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας τους να ξεκινήσει η διαβούλευση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα μας. Έτσι ώστε στο τέλος Φεβρουαρίου, σε ένα Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο, να μπορέσουμε να επανιδρύουμε ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία και μέχρι το Μάιο να έχουμε υλοποιήσει τις αποφάσεις του. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.