Μπλόκα προανήγγειλαν οι αγρότες της Μεσσηνίας για τις 17 Ιανουαρίου

Μπλόκα προανήγγειλαν οι αγρότες της Μεσσηνίας  για τις 17 Ιανουαρίου

Θεωρούν “ταφόπλακα” για τον πρωτογενή τομέα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν

Με τα κρίσιμα ζητήματα του φορολογικού αλλά και του ασφαλιστικού, κάνει “ποδαρικό” για τον αγροτικό τομέα το 2016, με αγρότες και κτηνοτρόφους να προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, αν και παράλληλα δρομολογούνται πρωτοβουλίες και θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του κλάδου.
Καθώς τον Ιανουάριο αναμένεται να έρθουν στη Βουλή τα μέτρα που απομένουν για να κλείσει η αξιολόγηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, στην ουσία ξεκινά και η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την υιοθέτηση εναλλακτικών προτάσεων με ηπιότερες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, αγρότες και κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για μέτρα – “ταφόπλακα” για τον πρωτογενή τομέα, που θα εξοντώσουν τους ίδιους συρρικνώνοντας δραματικά το ήδη πιεσμένο εισόδημά τους. Στόχος είναι ο πανελλαδικός συντονισμός και η δημιουργία κοινού μετώπου των διαφόρων τάσεων και κινήσεων των αγροτών, αν και φαίνεται ότι η συσπείρωση, ιδιαίτερα “παλαιών” και “νέων”, είναι ζητούμενο για το χώρο.
Επιπλέον, οι πρώτες πληρωμές (τον Δεκέμβριο) στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ άφησαν “πικρή γεύση” για ικανό αριθμό αγροτών που είδαν επί του πρακτέου τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που πλέον εφαρμόζονται σε αυτή τη φάση.
Αφετηριακά οι ενισχύσεις είναι μειωμένες κατά 15% έναντι της προηγούμενης περιόδου, ενώ με τα νέα καθεστώτα ο παραγωγός έλαβε τώρα το 54% της ενιαίας ενίσχυσης και το υπόλοιπο 46% θα το εισπράξει με την καταβολή του λεγόμενου “πρασινίσματος” -υπολογίζεται τον Φεβρουάριο- ενώ ορισμένες κατηγορίες θα πάρουν επιπλέον συνδεδεμένες ενισχύσεις ή ενισχύσεις για νέους αγρότες.
Έτσι, μπλόκα θα στήσουν οι αγρότες στη Μεσσηνία, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην Μεσσήνη. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες με τα γεωργικά τους μηχανήματα, τρακτέρ, κλπ, στις 17 Γενάρη στον Κόμβο της Μεσσήνης, στο σταθμό, να ξεκινήσουμε την οργάνωση Παμεσσηνιακού Μπλόκου».
Η ανακοίνωση του αγροτικού συλλόγου Μεσσήνης, μεταξύ άλλων αναφέρει: “Στις 8 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη, ύστερα από κάλεσμα του αγροτικού συλλόγου Μεσσήνης, όπου έγινε πλούσια συζήτηση και πάρθηκε απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους αγροτικούς συλλόγους Χανδρινού, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών. Με οδηγό το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που αποφασίστηκε στη Λάρισα στις αρχές Δεκέμβρη, συντονιζόμαστε με τους άλλους συλλόγους πανελλαδικά και βγαίνουμε στους δρόμους!
Διεκδικούμε: Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
ΟΧΙ στο νέο ασφαλιστικό – σφαγείο για τους αγρότες. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ.
Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις”.