Μπλόκο στα μπλόκα των αγροτών επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Μπλόκο στα μπλόκα των αγροτών  επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Να «μπλοκάρει» τις κινητοποιήσεις των αγροτών που προγραμματίζονται για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η ψήφιση των νέων μέτρων για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, επιχειρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης που προβλέπονται για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και πέρασε στα… ψιλά του Συμφώνου Συμβίωσης, το οποίο και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Οι μεγαλύτερες ποινές, ωστόσο, δεν αναμένεται να πτοήσουν τον αγροτικό κόσμο, που ετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται από το νέο άρθρο του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρείται και η παρεμπόδιση των συγκοινωνιών στις εθνικές οδούς με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Η ίδια ποινή θα αφορά και στην παρεμπόδιση αμαξοστοιχιών, αεροπλάνων, λεωφορείων κ.ο.κ., από φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών που ίσχυε έως σήμερα. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στη διάταξη, αν η παρεμπόδιση «είχε σημαντική διάρκεια», η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια.
«Είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων να μετέρχονται διάφορες μεθόδους, προσπαθώντας να ανακόψουν κάθε διαμαρτυρία του αγροτικού κόσμου», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η κινητοποίηση που προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα γίνει και θα είναι μεγάλη». Οι αγρότες δεν αναμένεται να πτοηθούν από την απειλή μεγαλύτερων ποινών φυλάκισης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χρ. Σιδηρόπουλος, «αυτός που έχει χάσει τα πάντα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
Και προσθέτει: «Τα νέα μέτρα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στον κλάδο μας, φορολογικό, ασφαλιστικό, αύξηση κόστους παραγωγής, κρίνονται καταστροφικά για την ελληνική παραγωγή, αλλά και επικίνδυνα για ολόκληρη τη χώρα. Η αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται από την Πολιτεία επιβάλλει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. Τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με τις κακές – ανύπαρκτες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής, νιτρορύπανσης, προγράμματα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, ΕΦΚ πετρελαίου, μας οδηγούν για ακόμη μία φορά στους δρόμους».
 
Το άρθρο 292 του Ποινικού
Κώδικα και η τροπολογία
Το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει: «Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως σιδηρόδρομου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου που προορίζονται για κοινή χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».
Επίσης, συμπληρώνει ότι «αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».
Πλέον, με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα τροποποιείται ως εξής:
«1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητόδρομου, σιδηρόδρομου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος.
2. Αν η πράξη της παρ. 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία έτη».
Στο άρθρο 298 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται εδάφιο β’ ως εξής: «Το δικαστήριο, όσον αφορά στα πλημμελήματα του άρθρου 292 ή την πράξη του άρθρου 431, δύναται να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον η παρεμπόδιση είχε ασήμαντη διάρκεια ή ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος».