Ξεκούρδιστη ΛΑ – ΤΕΡΝΑ η κυβέρνηση για τα σκουπίδια


Εγκρίνεται (;) το ΣΔΙΤ
απορριμμάτων της Πελοποννήσου
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπογράφει ο υπουργός οικονομικών  
 
Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου, φαίνεται περισσότερο ισχυρή από ποτέ. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες και αντιδράσεις, αλλά κερδίζει έδαφος η προώθηση του έργου, μια και η εναλλακτική πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, επί της ουσίας δεν υφίσταται. Ξοδεύτηκαν ένα σωρό μήνες επαφών με δημάρχους και υποσχέσεων, αλλά πρακτικά είναι πολλά τα αναπάντητα στοιχεία στην πρόταση που υιοθετεί το υπουργείο.
Σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου στο capital.gr αναφέρονται τα εξής: «Ζήτημα χρόνου φαίνεται να αποτελεί η συμβασιοποίηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα, βάσει προϋπολογισμού, έργου στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που έχει επιλεγεί να υλοποιήσει στην Πελοπόννησο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει την υπογραφή της απευθείας σύμβασης, δηλαδή της σύμβασης που αφορά στη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, γεγονός που θα οδηγήσει στο οικονομικό κλείσιμο της εν λόγω Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Τη συγκεκριμένη σύμβαση θα υπογράψει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Ουσιαστικά, η (φερόμενη ως αναμενόμενη) απόφαση, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, θα σημάνει:
-το χρηματοοικονομικό κλείσιμο του ΣΔΙΤ, μιας και θα διασφαλιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και ο τραπεζικός δανεισμός ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθει από την Alpha Bank. Ταυτόχρονα, ο ανάδοχος του έργου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα καταβάλει περίπου 30 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων.
-την άμεση υπογραφή των υπόλοιπων συμβάσεων που αφορούν στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και άλλου είδους ζητήματα (π.χ. ασφάλιση) του έργου.
-την πιθανή άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης του ΕΣΠΑ και τη σταδιακή έναρξη κατασκευής των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.
Εξάλλου, τη σύμβαση για τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ενέκρινε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ μετά την (αναμενόμενη) απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού θα υπογράψει το Δημόσιο και εν συνεχεία ο ανάδοχος. Το ίδιο-οι υπογραφές από τις τρεις πλευρές-θα συμβεί για τις υπόλοιπες συμβάσεις του έργου.
Αναμφισβήτητα, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η συμβασιοποίηση του έργου της Πελοποννήσου θα ερχόταν σε αντίθεση με την, κατά καιρούς, εκπεφρασμένη εναντίωση της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, στα έργα-ΣΔΙΤ.
Βέβαια, σε παράλληλο χρόνο καταγράφεται στροφή υπέρ των ΣΔΙΤ: Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, σημείωσε ότι “η οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία θα ολοκληρωθεί με τη μονάδα επεξεργασίας ΣΔΙΤ”. Αλλά και ο κ. Τσιρώνης έχει δηλώσει για το έργο της Ηπείρου (κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο στα Ιωάννινα) “ότι δεν είναι κατά των ΣΔΙΤ, αλλά εκείνο που μετρά είναι αν έχει τις σωστές διαστάσεις και αν οδηγεί σε μείωση της παραγωγής απορριμμάτων”.
Πάντως, παρότι οι πληροφορίες φαίνονται διασταυρωμένες, το ενδεχόμενο να ανακύψει εκτάκτως κάποιο καινούργιο πρόσκομμα ως προς την ολοκλήρωση της συμβασιοποίησης της επένδυσης, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, δε θα μπορούσε να αποκλειστεί, μιας και οι καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων σε ώριμα έργα είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής πραγματικότητας…
 
Το έργο
Το έργο της Πελοποννήσου, του οποίου η συμβασιοποίηση έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, συνοδεύεται από δύο θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (για το διαγωνισμό και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου) και από μία ακόμη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για την αποπεράτωση δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, απαιτούνται 24 μήνες. Δέκα μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.
Οι εισροές της εταιρείας θα προέρχονται από τα τέλη εισόδου των απορριμμάτων, τις πωλήσεις ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ η ολοκληρωμένη επεξεργασία θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους για τους πολίτες, καθώς εκλείπει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους ΟΤΑ και, κατ’ επέκταση, στους δημότες, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων».
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη