Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες κυριάρχησαν στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες κυριάρχησαν στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Με μια χρυσή λίρα ανταμείφθηκε η τυχερή του φλουριού

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και το πλήγμα που δέχονται τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα κυριάρχησαν χθες, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.
Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ παρευρέθησαν δικαστές και εισαγγελείς του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.
Τυχερή της εκδήλωσης αναδείχθηκε η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κουτσούλη, η οποία βρήκε το τυχερό φλουρί, το οποίο αντιστοιχούσε σε μια χρυσή λίρα.

«Πρέπει να στηρίζονται»
Ο μητροπολίτης ευχήθηκε το 2016 να είναι μια χρονιά με υγεία, ευτυχία και καρποφορία, όμως τόνισε ότι δυστυχώς διερχόμαστε μια περίοδο που αμφισβητείται κάθε τι αυτονόητο.
Πρόσθεσε ότι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης πρέπει καθημερινά να επιβεβαιώνουν την αξία, την τιμή και το σκοπό της Δικαιοσύνης.
Έκανε αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας πως «και οι πολιτικοί και οι πολιτειακοί, μαζί με την κοινωνία, πρέπει να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιβιώσουν στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας και της τιμιότητας και είναι αναγκαίο να στηρίζονται και να ενισχύονται. Έχετε ξεκινήσει αγώνες για να επιβεβαιώσετε το αυτονόητο. Εύχομαι υγεία για να πετύχετε όσα αγωνίζεσθε», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, είπε πως η ευχή των Ελλήνων για το 2016 έχει ως συνισταμένη το έτος αυτό να αποτελέσει ανάχωμα στις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς: «Οι δικηγόροι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και διαπίστωσαν, για άλλη μία χρονιά, ότι πλέον κατά την απονομή της δικαιοσύνης, το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η επίλυση της διαφοράς, αλλά η ασταμάτητα θεσμοθετούμενη εισπρακτική ικανοποίηση του Δημοσίου, που έχει πλέον αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της δικαιοσύνης, προσδίδοντάς της χαρακτήρα “πολυτελούς αγαθού”, το οποίο δεν μπορούν να απολαμβάνουν με κριτήρια ισονομίας όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, αλλά μόνο οι οικονομικά ισχυροί.
Το έτος 2015 τελείωσε, δυστυχώς, με συνεχείς αποχές των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, εν όψει της εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και, δυστυχώς, πάλι το έτος 2016 αρχίζει με συνεχείς αποχές των δικηγόρων και όχι μόνο αυτών, για το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό».

Εν μέσω κινητοποιήσεων
Μιλώντας για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων για όλους και θα επιφέρουν περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Ο κ. Μαργέλης ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Συλλόγου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για όσα προσφέρουν και ξεχωριστά τη γ.γ. του Συμβουλίου, Δημ. Μαρκοπούλου, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης και δικηγόρος, Ελένη Αλειφέρη, αναφέρθηκε στα διεθνή (τρομοκρατία), αλλά και εγχώρια (οικονομική κρίση) γεγονότα, σημειώνοντας ότι όλα αυτά δεν αφήνουν σε κανέναν πολύ αισιόδοξες σκέψεις. Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει πάντα να παλεύουμε για το καλύτερο.
Εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, που ευχήθηκε στους δικηγόρους δύναμη για τους δύσκολους αγώνες που έχουν ξεκινήσει.

Της Βίκυς Βετουλάκη