Ολοκληρώθηκε το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας Αβίας, Κιτριών και Παλιόχωρας

Ολοκληρώθηκε το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας Αβίας, Κιτριών και Παλιόχωρας

Παράταση ολοκλήρωσης δύο μεγάλων έργων που εκτελούνται στην περιοχή της Αβίας έδωσε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το ένα θεωρείται πλέον ολοκληρωμένο και πρόκειται για τα αντιδιαβρωτικά έργα στην παράλια ζώνη, όπου η τελευταία παράταση που δόθηκε έληξε με το τέλος του 2015.
Αντίθετα παράταση για να ολοκληρωθεί έως τέλος Ιανουαρίου πήρε το έργο που αφορά στην κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων στην Αβία.
 
Αντιδιαβρωτικά έργα
Ολοκληρώθηκε, εντός και της επιπλέον παράτασης που έλαβε μέχρι τέλος του χρόνου, το έργο παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου
Αβίας και Μ. Μαντίνειας, υποέργο: λοιπές περιοχές εκτός Μ. Μαντίνειας και Ακρογιαλίου, προϋπολογισμού 4.920.000 ευρώ, και η ανάδοχος εταιρεία SICAP S.A. εκτελεί πλέον μόνο διορθωτικές εργασίες.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ∆ΕΠΙΝ ΕΣΠΑ και εκτελέστηκε με έκπτωση 39,81%. Ξεκίνησε, δε, το Φεβρουάριο του 2015.
Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης έληγε στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ απαιτήθηκε να δοθεί παράταση έως 20 Δεκεμβρίου, καθώς λόγω μη πληρωμής εγκεκριμένου λογαριασμού η εταιρεία προχώρησε σε διακοπή εργασιών.
Στη συνέχεια, όμως, υπήρξαν καθυστερήσεις στα τέλη Νοεμβρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ η ομαλή εκτέλεση του έργου διαταράχθηκε και από καταγγελίες που έγιναν, τις οποίες τελικά η αρμόδια υπηρεσία έκρινε ως κακόβουλες και άνευ ουσίας.
Τις τελευταίες μέρες του χρόνου οι εργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, αλλά υπήρχαν απαιτήσεις μεγάλων ποσοτήτων ογκολίθων, άνω των 5 τόνων, για την εξωτερική θωράκιση, σε πολύ σύντομο χρόνο, και υπήρχε αδυναμία παραγωγής και μεταφορά τους από λατομεία. Γι’ αυτό και δόθηκε μικρή παράταση έως το τέλος του Δεκεμβρίου.
Πλέον το έργο από την Περιφέρεια θεωρείται ολοκληρωμένο.
 
Έργο αποχέτευσης
Το έργο κατασκευής εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Αβίας είναι προϋπολογισμού 936.567,79 ευρώ και εκτελείται από την κοινοπραξία Παπαδόπουλος ΜΕΠΕ, με έκπτωση 11,06%.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση των τεχνικών, έχουν εκτελεστεί οι εξής εργασίες:
-Χωματουργικά, εργοταξιακή σήμανση, προστατευτικές κατασκευές, καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, καθαρισμοί, αποκαταστάσεις-επιχώσεις: Έχουν γίνει εκσκαφές ορυγμάτων υπογείων δικτύων, γαιώδεις – ημιβραχώδεις – βραχώδεις επιχώσεις με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών, θραυστό αμμοχάλικο λατομείου και άμμο λατομείου (σε ποσοστό 95%) με χρήση πινακίδων κ.λπ.
-Έχει γίνει αποκατάσταση των ασφαλτικών οδοστρωμάτων στα 9/10 του κατασκευασθέντος δικτύου και έχουν τοποθετηθεί τα μεταλλικά στοιχεία και σωληνώσεις.
Η ολοκλήρωση του έργου καθυστέρησε, καθώς σε ένα τμήμα του υπό κατασκευή
δικτύου αποχέτευσης απαιτήθηκε από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η παύση των εργασιών για τη διερεύνηση της περιοχής, για πιθανή ανεύρεση βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Επίσης, καθυστέρησε η κατασκευή άλλων 7 τμημάτων του δικτύου αποχέτευσης και
συγκεκριμένα στο τμήμα όπου αυτά εκβάλλουν, επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας-Κιτριών, καθόσον ο δρόμος χρησιμοποιείται συνεχώς από βαρέα οχήματα μεταφοράς ογκολίθων για την κατασκευή του γειτονικού λιμενικού έργου.

Της Βίκυς Βετουλάκη