Παρέμβαση Σαμαρά εφ΄ όλης της ύλης από την Καλαμάτα (φωτογραφίες & βίντεο)


«Από την πόρτα της ανάπτυξης στο βαθύ τούνελ της κρίσης μέσα σ’ ένα χρόνο»

-Συναντήσεις με νόημα για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής στην Καπνοβιομηχανία «Καρέλια» και με τον εκτελεστικό διευθυντή του Καλαμάτα21!

Κλείνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη Μεσσηνία, και λίγο πριν αποχωρήσει για την Αθήνα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια εφ’ όλης της ύλης δήλωση – παρέμβαση για τα τεκταινόμενα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε λέγοντας ότι κατά τη χθεσινή του βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, ύστερα από τον εκκλησιασμό του στον Αϊ-Γιάννη, και μιλώντας με πολύ κόσμο, διαπίστωσε ότι από την πόρτα της ανάπτυξης βρεθήκαμε και πάλι στο βαθύ τούνελ της κρίσης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ένα χρόνο σχεδόν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο κάθε καλόπιστος αντιλαμβάνεται πλέον πόσο μεγάλη είναι η ευκαιρία που χάθηκε, και το κακό που έχει συμβεί, τραυματίζει την αισιοδοξία που θα έπρεπε να έχουμε σήμερα ως λαός».
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην επίσκεψη, με ιδιαίτερο νόημα, που πραγματοποίησε ο ίδιος στην Καπνοβιομηχανία «Καρέλια» χθες το μεσημέρι και τη συνάντηση που είχε με την οικογένεια Καρέλια.
«Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, μια εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς, αμιγώς ελληνική, με έδρα την Καλαμάτα, που ξεχωρίζει για την τεχνολογία της αλλά και την ανθρωπιά της, κάτι που απέδειξαν και οι τελευταίες κινήσεις της, να δώσει αυτά τα χρήματα που όλοι γνωρίζουν στους υπαλλήλους και να προχωρήσει σε ημέρες κρίσης σε τόσο μεγάλες επενδύσεις, δείχνει ότι υπάρχουν και αυτοί που πάνω από το δικό τους συμφέρον κοιτούν την κοινωνία και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και ως χώρα αλλά και ως ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατηγορώντας την ότι η ίδια διέλυσε κάθε ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, αφού πρώτα έταξε τα πάντα σε όλους και σήμερα «σαρώνει» τα πάντα, με αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, με κλειστές τράπεζες και περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων.
Η μεγάλη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, και η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί και με διαφορετικούς τρόπους.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του «Καλαμάτα21», Έκτορα Τσατσούλη. «Αντλεί κανείς αισιοδοξία βλέποντας την προσπάθεια του Έκτορα Τσατσούλη, με τον οποίο συναντήθηκα και είχα μια πλήρη ενημέρωση για την προσπάθεια της Καλαμάτας να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, μια μάχη που πρέπει να δώσει η πόλη μας, και εύχομαι να την κερδίσει» σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για να υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις και να πέσει χρήμα στην αγορά, το διαθέσιμο εισόδημα όμως πέφτει και επενδύσεις δε γίνονται λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, εγώ είχα γίνει ο κακός, ο “γερμανοτσολιάς”, που είχα δώσει τα 14 αεροδρόμια στους ξένους, και σήμερα με ένα χρόνο καθυστέρησης ήρθαν και υπέγραψαν τη δική μας σύμβαση. Τι κερδίσανε απ’ αυτή την καθυστέρηση που οι Έλληνες έχασαν ένα χρόνο; Εξαγωγές, επίσης, δε γίνονται λόγω των capital controls.
Τέλος, για να υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει κρατική παρέμβαση. Πώς να υπάρχει όταν εμείς είχαμε πάρει 10 δισ. που χρωστούσε το κράτος στους ιδιώτες και τα κατεβάσαμε στα 3 δισ.; Δώσαμε 7 δισ. πίσω στην αγορά και φέτος αυτά τα 3 δισ., ένα χρόνο μετά, κοντεύουν να γίνουν 8 δισ. Αφαίμαξαν την αγορά από χρήμα. Άρα, όταν δεν υπάρχουν επενδύσεις, εξαγωγές, κρατική παρέμβαση και, πάνω απ’ όλα, κατανάλωση, είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να υποκριθεί ότι μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας».
Όσον αφορά στο ρόλο της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη μέρα, ανέφερε: «Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, αλλά και εδώ στη Μεσσηνία, έχουμε την υποχρέωση να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και να κάνουμε το παν, ώστε η χώρα να βρεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης».
Τέλος, σε ερώτηση για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι ο κόσμος θα αποφασίσει και ότι υποχρέωση όλων είναι να διαφυλάξουν την ενότητα, αλλά και την επόμενη μέρα να βοηθήσουν τη Ν.Δ. να ηγηθεί ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης για την Ελλάδα και της ευημερίας για όλους τους Έλληνες.

Του Κώστα Γαζούλη


Ο Αντώνης Σαμαράς στην Καλαμάτα

 

Λίγα λεπτά μετά τις 9.30 το πρωί έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Παλιά Αγορά ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς.
Στην εκκλησία είχε ήδη φτάσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις τους έχουν παγώσει εδώ και καιρό, ενώ κατά την είσοδο του πρώτου στην εκκλησία υπήρξε ένας απλός τυπικός χαιρετισμός, με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφια βουλευτή, Μαρία Οικονομάκου, να αποτελεί την ειρηνευτική δύναμη, αφού κάθισε ανάμεσα στους δύο άντρες.
Αφού ολοκληρώθηκε η λειτουργία, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε με τον κόσμο που έσπευσε να τον χαιρετήσει, ενώ περπάτησε μέχρι την πλατεία Όθωνος. Μαζί του κατά τη διάρκεια της βόλτας του στην Καλαμάτα ήταν και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης , η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, και ο πολιτευτής και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς.
Η βόλτα αυτή στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας αποτέλεσε μια ευκαιρία για τον Αντώνη Σαμαρά να συνομιλήσει με περαστικούς, αλλά και καταστηματάρχες της περιοχής.