Προσοχή στις καλλιέργειες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών

Προσοχή στις καλλιέργειες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών

Επικίνδυνες για τις γεωργικές καλλιέργειες στην αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Το χιόνι που έπεσε στα βουνά της περιοχής και το ψύχος που επικρατεί έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού παραγωγούς και γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς και ιδιώτες
. Οι παραγωγοί, ακριβώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους, πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας των νεαρών φυτών τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες πάντως, αυτή την εποχή, είναι σχετικά λίγες σε εκτάσεις. Από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας δίδονται χρήσιμες συμβουλές αντιπαγετικής προστασίας προς τους παραγωγούς για να αποφύγουν κινδύνους που θα προκαλέσουν προβλήματα με συνέπεια την καταστροφή καλλιεργειών και τους εφιστούν την προσοχή και τον καθημερινό εντατικό έλεγχο στα θερμοκήπια. Τα προβλήματα εστιάζονται, κυρίως, στα θερμοκήπια καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει φυτεύσεις, πριν από τα Χριστούγεννα, τόσο στα Φιλιατρά, όσο και σε Γαργαλιάνους, Τερψιθέα , όπως επίσης σε Καλό Νερό και Ελαία. Τα νεαρά φυτά τα οποία έχουν φυτευτεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερμοκήπια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευάλωτα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό και οι παραγωγοί πρέπει καθημερινά δύο και τρεις φορές να προβαίνουν σε ελέγχους των συστημάτων θέρμανσης και να μην αφήνουν η θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους 14 έως 12 βαθμούς Κελσίου τις βραδινές ώρες. Για τις περιπτώσεις θερμοκηπίων στις οποίες δεν υπάρχουν σε λειτουργία συστήματα θέρμανσης, απαιτείται, για την προστασία των φυτών, δεύτερη κάλυψη. Σημαντική είναι και η φροντίδα που απαιτείται, από τους παραγωγούς, στη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Να στεγανοποιούν τα θερμοκήπια, να εγκαθιστούν προθαλάμους – εάν δεν υπάρχουν – και να ελέγχουν καθημερινά, δύο και τρεις φορές, τα συστήματα αυτοματισμού που έχουν τα θερμοκήπια. Στην Τριφυλία, αυτή την περίοδο, οι κυριότερες καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το αγγούρι, η τομάτα και ακολουθούν το πρώιμο φασόλι, η πιπεριά και στη συνέχεια μελιτζάνα και, λίγο πιο μετά, το καρπούζι. Μεγάλη προσοχή απαιτείται, βεβαίως, και στα φυλλώδη λαχανικά. Η ελαιοσυγκομιδή, δε δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις θερμοκρασίες που επικρατούν και μέχρι στιγμής έχει πάει πολύ καλά, με πολύ καλές αποδόσεις, γεγονός που προσδίδει στο «χρυσάφι της Τριφυλίας», το λάδι, προστιθέμενη αξία στην ήδη υπάρχουσα!