Πρόταση για συμμετοχή της Καλαμάτας στη διεξαγωγή του «Συμποσίου 7 σοφών»

Πρόταση για συμμετοχή  της Καλαμάτας στη διεξαγωγή του «Συμποσίου 7 σοφών»

Οι καθηγητές Χρήστος Λόλας και Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδροι αντιστοίχως του 1ου Συμποσίου των 7 Σοφών και του 2ου, απέστειλαν στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα επιστολή, κοινοποιώντας του και σχέδιο καταστατικού, με το οποίο τον καλούν να συμμετάσχει στη δημιουργία του Σωματείου «Επιτροπή Συμποσίου 7 Σοφών» ως ιδρυτικό μέλος.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους διαπρεπείς καθηγητές και αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση.
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του Σωματείου είναι η αναβίωση στη σύγχρονη εποχή του Συμποσίου των Επτά Σοφών της Αρχαιότητας. Η ιδέα της αναβίωσης εγκαινιάσθηκε με το 1ο Συμπόσιο με θέμα την Αγγειοκαρδιοχειρουργική, που έγινε στην Αθήνα και στους Δελφούς (Μάιος 2007) και με το πρόσφατο 2ο Συμπόσιο με θέμα την Κοσμολογία που διεξήχθη στην Αθήνα και στη Μεσσηνία (Costa Navarino).
 
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το 2ο Συμπόσιο κατέληξε στην Καλαμάτα, όπου στις 6 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στην οποία οι σύγχρονοι Σοφοί μίλησαν στο κοινό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκε, με χορηγία του Δήμου Καλαμάτας, το Αριστείο Επιστημών σε δύο νέους ερευνητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον Βασίλειο Νιάρχο και τη Νίκη Σαουλίδου.
Ο δήμαρχος, με χαιρετισμό τον οποίον απηύθυνε, εξέφρασε τη χαρά του, διότι κατέληξε στην Καλαμάτα, με προφανή οφέλη για την πόλη, το 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών και τόνισε πως θα είναι τιμή για την πόλη και την περιοχή μας να καταλήγουν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία τα Συμπόσια που θα ακολουθήσουν και θα διοργανώνονται ανά διετία.
Τη θέση αυτή εξέφρασε και προς τον Ιωάννη Ηλιόπουλο, ομότιμο καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure και Ακαδημαϊκό, που τον επισκέφθηκε στο Δημαρχείο την περασμένη Δευτέρα.
 
ΝΑ ΕΛΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω Συμπόσια, όπου συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες στο αντικείμενό τους – 7 Σοφοί –από όλο τον κόσμο, πλαισιωμένοι από Έλληνες επιστήμονες, έτυχαν ευρείας συμμετοχής και αποδοχής.
Κύριος στόχος τους είναι η καθιέρωσή τους ως πολιτισμικού θεσμού αναλόγου σπουδαιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων, που αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο Greek Brand.
Τα Συμπόσια αυτά στη σύγχρονη εποχή φέρνουν πιο κοντά στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους, κορυφαίους ανθρώπους με τεράστια συμβολή στις επιστήμες και τις τέχνες. Αναδεικνύουν την εγγενή αξία των επιστημών και των τεχνών, τη σημασία και τη συμβολή τους για τις σύγχρονες κοινωνίες, ιδίως στη σημερινή εποχή της γνώσης και της σύγχυσης που προκαλείται από το βομβαρδισμό ποικίλων πληροφοριών από τα ΜΜΕ και του διαδικτύου. Επίσης, θα τονίσουν τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού στο δημόσιο λόγο σε όλους τους τομείς της γνώσης. Ως εκ τούτου, θα έχουν χρησιμότητα καθώς θα αναδεικνύουν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών ιδρύεται με την επωνυμία «Επιτροπή Συμποσίου των Επτά Σοφών» (ΕΣ7Σ) και με τον αντίστοιχο τίτλο στην Αγγλική “7 Wisemen Symposium Committee” (7WSC), ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Απώτερος στόχος είναι η αναγνώρισή του από τον ΟΗΕ ώστε να διεθνοποιηθεί η παρουσία του.