Πυρ ομαδόν Τατούλη – Νικολάκου κατά κυβέρνησης

Πυρ ομαδόν Τατούλη –  Νικολάκου κατά κυβέρνησης

Για απορρίμματα , κοινωνικές δομές και τοξωτή γέφυρα που παραδίδεται σήμερα
 
 
Μύδρους εξαπέλυσαν χθες τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μιλώντας στην ουσία για «καπέλωμα» της Περιφέρειας από την κυβέρνηση αρχικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακολούθως με τις κοινωνικές δομές και τελευταίά με την εν κρυπτώ, όπως χαρακτηριστικά είπαν, παράδοση στην κυκλοφορία σήμερα της τοξωτής γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο.
Μάλιστα, τόνισαν πως αυτό δε θα μείνει έτσι και ο περιφερειάρχης θα θέσει το θέμα στην Ένωση Περιφερειών, ώστε να πάρει θέση.
 
Περιφερειάρχης
Αναφορικά με την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου για τη δημιουργία κοινωνικών δομών στην Πελοπόννησο από τους Δήμους στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ο κ. Τατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα και είναι δική της η αρμοδιότητα: «Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αγνοώντας τον κανονισμό διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020, με επιστολή της στην οποία εσκεμμένα απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία, ζήτησε από τους δημάρχους να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τις δράσεις του κοινωνικού τομέα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με ωφελούμενες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Φυσικό και επόμενο ήταν οι Δήμοι να παραπλανηθούν και να τοποθετηθούν λανθασμένα στο ζήτημα που τους τέθηκε».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή πίτας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, χθες, ο κ. Τατούλης είπε: «Αυτός ο θεσμός της Περιφερειακής Αρχής ήταν η μεγαλύτερη τομή στις μεταρρυθμίσεις, ίσως και η μοναδική η οποία εξασφάλισε τη λειτουργία της κοινωνίας σε ένα άλλο στάδιο διοίκησης. Αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μην ξεχνάει η κυβέρνηση ότι αυτός ο θεσμός έχει κάνει τεράστια οικονομία στα δημοσιονομικά της ελληνικής Πολιτείας. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού είχαμε πλεονέκτημα στα δημοσιονομικά στο ύψος των 4,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι τεράστιο ποσοστό που ένας θεσμός προσφέρει και συμβάλλει στα δημοσιονομικά της χώρας μας. Σε ετήσια βάση η ύπαρξη αυτού του θεσμού εξασφαλίζει περίπου ίσο ποσό με το άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή 1,8 δισ.
Και έρχονται σήμερα να επιβάλλουν καινούργιες δουλείες, καινούργια μέτωπα δουλειών σε ένα χώρο ο οποίος τα έχει δώσει όλα. Εμείς δεν είμαστε μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης ούτε υποβαστάζον στο κοντό χέρι της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Είμαστε ένας αυτόνομος θεσμός περιφερειακός, που εισάγει την περιφερειακή αντίληψη».
 
«Ανήκουν στους πολίτες»
Αμέσως μετά την εκδήλωση σε δηλώσεις της η κα Νικολάκου σημείωσε ότι η Περιφέρεια δε θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να θεωρήσει ότι μπορεί να παρέμβει στη θεσμική αυτοτέλειά της.
«Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια μεθοδευμένη προσπάθεια γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, γύρω από το κοινωνικό μας πρόγραμμα. Να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρέμβει σε θέματα αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας, δημιουργώντας μάλιστα και μια ασάφεια, προκαλώντας παρερμηνείες και θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνεργασία α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.
Για τα απορρίμματα έχουμε πει ήδη πάρα πολλά. Στο νέο πρόγραμμα, όμως, 2014-2020 υπάρχουν 62 εκατ. ευρώ στο στόχο 9, που αφορά κοινωνική πολιτική και καταπολέμηση της φτώχειας. Αυτά τα χρήματα είναι εκχωρημένα στην αιρετή Περιφέρεια, θα τα διαχειριστεί η Διαχειριστική της Αρχή και ανήκουν μόνο στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και σε κανέναν άλλον.
Και κάτι ακόμα, που δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δε σέβεται καθόλου τη θεσμική δημοκρατία. Μαθαίνουμε ότι εν κρυπτώ αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί ετοιμάζονται να δώσουν στην κυκλοφορία τη πολυπόθητη τοξωτή γέφυρα. Μια γέφυρα που χρηματοδοτείται με ένα μεγάλο ποσό από το ΠΕΠ Πελοποννήσου. Δεν είναι ότι δεν τολμούν να  έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και να παραδώσουν το έργο, είναι ότι προσπαθούν, παρόλο που δεν τολμούν, να δημιουργήσουν μια μικρή φιέστα για να μπορέσουν στη συνέχεια να την προβάλουν στα Μέσα που αυτοί θέλουν», κατέληξε η κα Νικολάκου.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη