Όνειρο ζουν μην τους ξυπνάτε…

Όνειρο ζουν μην τους ξυπνάτε…

Όπως έμαθα από φίλο, «στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Τουριστικό Παρατηρητήριο, που τελείωσε την πιλοτική του φάση.  Το ETIS είναι εργαλείο για σχεδιασμό με στόχο το βιώσιμο τουρισμό. Η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της σε όλα τα επίπεδα (ομάδα ειδικών, πιλοτικές δράσεις, συμμετοχή στο συνέδριο), με τους Ιταλούς να έχουν σαρώσει τα πάντα, και συμμετοχή των ανατολικών χωρών. Μέχρι και το Μαυροβούνιο μίλησε που δεν είναι στην Ε.Ε.! 
Επίσης, μας έγινε γνωστό ότι πολλές ελληνικές περιοχές είχαν δηλώσει συμμετοχή στην πιλοτική φάση (2013-14) και μετά εξαφανίστηκαν και ούτε στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία απαντούσαν. 
Τυχαίο, δε νομίζω. Άλλωστε, στην Ελλάδα κανείς δεν ενδιαφέρεται για σχεδιασμό με βάση τα στοιχεία και την ανάλυση, αφού πανηγυρίζουμε κάθε χρόνο για τον αριθμό των τουριστών που έρχονται.  
Όλα τα γνωρίζουν οι “αρμόδιοι” και ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ σε μελέτες και δράσεις marketing. Για το προϊόν που παράγουμε, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον (το 2017 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Έτος Βιώσιμου Τουρισμού), ποιος νοιάζεται; Οι κουτόφραγκοι. Κατά τα άλλα, ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ…». 
Αγαπητέ μου φίλε, γιατί θέλετε να χαλάσετε τον ύπνο των υπευθύνων για τέτοιες δράσεις; Αφήστε τους να ζήσουν τ’ όνειρό τους. Βέβαια, το κακό είναι ότι αυτό γίνεται σε βάρος μας. 
Α.Π.