Αγρότες και μη αγρότες…


«Κατά τη γνώμη μου, η διάκριση “αγρότες” και “μη αγρότες” είναι λάθος. Οι αγρότες είναι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Αντίστοιχα, θα πρέπει να συγκρίνονται με τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είσαι μισθωτός με 5.000, 10.000, 20.000 ευρώ; Θα έχεις ίδια μεταχείριση με το μισθωτό στους άλλους τομείς, ο οποίος λαμβάνει τον ίδιο μισθό. Είσαι ελεύθερος επαγγελματίας; Έχεις τα βιβλία σου; Τα έσοδά σου; Τις δαπάνες σου; Σου μένει καθαρό ένα ποσό;
Θα έχεις την ίδια μεταχείριση που θα έχει και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο ποσό σε οποιονδήποτε άλλον τομέα της οικονομίας.
Δεν είμαστε στο 1950 ή στο 1960, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε σε βάρος του αγροτικού τομέα και υπήρχε εξαθλίωση και ερήμωση της υπαίθρου. Και δεν είναι βιώσιμο πια αυτό το σύστημα.
Επιβάλλεται η ίδια μεταχείριση. Όπως επιβάλλεται σε κάθε τομέα της οικονομίας. Οι διαφορετικοί κανόνες δημιουργούν και μια αίσθηση αδικίας και ανισορροπίας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί κοινωνικές εντάσεις μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων. Αυτό είναι καταστροφικό για μια χώρα»
(Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός Εργασίας, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέρος από τη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική).
Α.Π.