Ευ. Λέκκας: “Η Καλαμάτα είναι από τις πιο θωρακισμένες πόλεις στην Ελλάδα απέναντι στους σεισμούς” (βίντεο)

Ευ. Λέκκας: “Η Καλαμάτα είναι από τις πιο θωρακισμένες πόλεις στην Ελλάδα απέναντι στους σεισμούς”  (βίντεο)

Στόχευση του ΟΑΣΠ η εκπαίδευση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως μαθητές, ηλικιωμένοι και ΑμεΑ

Έπειτα από την άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξή του στο 8ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας, ο καθηγητής Σεισμολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, απάντησε σε ερωτήσεις των τοπικών ΜΜΕ σε ζητήματα εφ΄όλης της ύλης και τα πάντα… επίκαιρα για την “ευαίσθητη” περιοχή μας θέματα σεισμών.

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που κάνει η πολιτεία μετά από ένα μεγάλο σεισμό;
Σε περίπτωση ενός μεγάλου συμβάντος, η πολιτεία με βάση τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια, θα πρέπει κινηθεί σε όλους τους τομείς. Υπάρχει ένα πλέγμα ενεργειών που πρέπει να γίνουν σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Είναι μια τεράστια διαδικασία που αφορά όλους: υπηρεσίες, υπαλλήλους, νοσοκομεία, εκπαίδευση, Σώματα Ασφαλείας. Όλοι αυτοί οι φορείς μαζί με τους πολίτες, θα πρέπει να συντονιστούν προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο συμβάν. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του κόσμου και ειδικών ομάδων πληθυσμού, κι εκεί έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα.

Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια, ειδικά προς τα σχολεία και τους νέους ανθρώπους; Στον ΟΑΣΠ έχουμε επιδοθεί σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, κυρίως παιδιά στα σχολεία και ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, ενώ πρόσφατα έχουμε μια παγκόσμια πρωτοπορία που είναι οι δράσεις για τα ΑμεΑ. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει ένα πολύ καλό σχέδιο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάνουμε μια προσπάθεια πολύ μεγάλη, αλλά λόγω της κατάστασης της χώρας δεν μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε σε όσα θα θέλαμε.

Η κρίση στη χώρα μας τα τελευταία 6 χρόνια έχει επηρεάσει τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας;Η κρίση επέδρασε καταλυτικά καθώς έχουμε λιγότερες κατασκευές. Άρα και οι προσπάθειες μη εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού ελαχιστοποιούν το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες μηχανικοί είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα τήρησης των αντισεισμικών κανονισμών, κάτι που είδαμε και στους σεισμούς της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας. Ο δομημένος ιστός και των δύο νησιών, σε δύο πολύ μεγάλους σεισμούς, όπως αυτοί που έγιναν, δεν υπέστη  βλάβη. Βλάβες υπέστησαν μόνο πολύ παλιά κτήρια ή αυτά που οι ιδιοκτήτες τους είχαν κάνει εγκληματικές παρεμβάσεις.

30 χρόνια μετά το σεισμό, πόσο θωρακισμένη είναι σήμερα η Καλαμάτα;
Η Καλαμάτα είχε την τύχη και την ατυχία μαζί να έχει το σεισμό του 1986. Αμέσως μετά εφαρμόστηκε ο καινούργιος αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι κατά πολύ βελτιωμένος και τα κτήρια έχουν χτιστεί με αυξημένες προδιαγραφές. Βεβαίως βοήθησε η ευαισθητοποίηση του κόσμου και το ενδιαφέρον του για την τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού στην Καλαμάτα. Πιστεύω ότι ο δομημένος ιστός της πόλης είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ η τρωτότητα των κτηρίων της έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

Κατά πόσο κινδυνεύει η χώρα μας μετά από ένα τσουνάμι, καθώς ακούσαμε ότι και οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πολλά γύρω απ’ αυτό μέχρι και πρόσφατα;
Μετά το 2004 και κυρίως το 2011 μάθαμε πάρα πολλά πράγματα για το τσουνάμι. Ο κίνδυνος υπάρχει και για τη χώρα μας, αλλά είναι μια κλίμακα μικρότερη απ’ ό,τι είναι στην Ιαπωνία και στην Ινδονησία. Στα πλαίσια αυτά και με το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα, έχουμε σχέδια αντιμετώπισης και για ένα τσουνάμι. Θεωρώ ότι, με βάση τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις, αλλά κυρίαρχη είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού.

Tελικά μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός;
Ο σεισμός προβλέπεται σε μακροπρόθεσμη πρόγνωση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε σεισμό σε επίπεδο ώρας, λεπτών, ημέρας, επίκεντρου και μεγέθους. Γίνονται προσπάθειες ως προς αυτό, αλλά νομίζω ότι θα περάσουν πάρα πολλές δεκαετίες μέχρι να το πετύχουμε.

Μια συμβουλή στους πολίτες κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού;
Οι πολίτες κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και μόνο όταν περάσει η δόνηση να βγουν από τις κατοικίες τους πηγαίνοντας σ’ έναν ελεύθερο χώρο, ακολουθώντας συντεταγμένοι τις οδηγίες της πολιτείας και της πολιτικής προστασίας.

Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση