Η νέα γενιά της πόλης αλλάζει την 23ης Μαρτίου

Η νέα γενιά της πόλης αλλάζει την 23ης Μαρτίου

Το θέμα της κατάρτισης όρων διακήρυξης πανελλήνιου ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών ενός σταδίου, με αντικείμενο «Επανασχεδιασμός της οδού 23ης Μαρτίου, με σκοπό την ενοποίηση του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της πόλης της Καλαμάτας», συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι, ως γνωστόν, η διατύπωση ιδεών για τον επανασχεδιασμό της οδού 23ης Μαρτίου με όρια: ανατολικά προς τις οδούς Υπαπαντής και Σταδίου και δυτικά με την οδό Αρτέμιδος. Το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί σε 2.300 ευρώ, ενώ το δεύτερο και το τρίτο σε 2.000 και 1.700 ευρώ αντίστοιχα.
Όπως φάνηκε από τη συζήτηση μεταξύ των μελών, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να είναι δεσμευτικό για το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο το κόστος υλοποίησης της πρότασης.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή βγαίνει από το… καλούπι της και αναζητά φρέσκες ιδέες και προτάσεις από την τοπική επιστημονική κοινότητα, καταγράφεται στα θετικά της. Επιχείρημα, άλλωστε, που χρησιμοποίησε και το μέλος της επιτροπής, Θανάσης Ηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, αλλά και δέχτηκαν τα μέλη της μειοψηφίας.
Κάποιες ενστάσεις καταγράφηκαν από το δημοτικό σύμβουλο Σταμάτη Μπεχράκη, ως προς το εύρος της μελέτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για αναμόρφωση μεγαλύτερης περιοχής, ενώ έθεσε και ερωτήματα για το όφελος της προσπάθειας, τη στιγμή που υπάρχουν δρόμοι μεγαλύτερου εύρους και σημασίας που χρειάζονται παρέμβαση. Κλείνοντας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, παρά τις καλές προθέσεις της Δημοτικής Αρχής.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος αναρωτήθηκε, από τη στιγμή που δεν είναι δεσμευτικός για το Δήμο Καλαμάτας ο διαγωνισμός, γιατί δεν προχώρησαν στη μελέτη της περιοχής οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Να σημειωθεί πως, όταν το θέμα είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο πρόεδρος και αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, είχε σημειώσει, εξειδικεύοντας το εύρος της υπό μελέτη ανάπλασης, ότι αφορά προτάσεις για την περιοχή που ξεκινά από την Αρτέμιδος, τη Νέδοντος, τη γέφυρα δηλαδή, όλο το κομμάτι της 23ης Μαρτίου και θα πηγαίνει στην οδό Σταδίου μέχρι τη Φαρών κι ένα κομμάτι προς την οδό Υπαπαντής, προς την εκκλησία.
«Εμείς, ως Δήμος, θέλουμε να γίνει αυτός ο διαγωνισμός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πλέον μία πρόταση για την περιοχή αυτή στο πλαίσιο της φιλοσοφίας να ενοποιηθεί το ιστορικό με το εμπορικό κέντρο και τι παρεμβάσεις θα απαιτηθεί να γίνουν για το κομμάτι αυτό», είχε αναφέρει.
Τέλος, στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Αλούπης, υπογράμμισε: «Εγώ βλέπω ευχάριστα τη διαμορφωμένη πλέον καινούργια λογική της Δημοτικής Αρχής, να αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα με την ανάλογη σημασία και πρακτική. Σίγουρα στο παρελθόν πολύ μεγαλύτερα έργα δεν γίνανε με αυτή τη λογική. Τα αποτελέσματα μπορούμε να τα κρίνουμε». 

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη