Καιρός να ξυπνήσουμε…

Καιρός να ξυπνήσουμε…

Διάβαζα τις προάλλες ένα άρθρο για την τοπική γαστρονομία και σκέφτηκα ότι η ελληνική κουζίνα, αν χρησιμοποιούσε τα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης, θα μπορούσε να αποτελεί ένα ισορροπημένο και αυτάρκες μοντέλο διατροφής, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής και σωματική υγεία.  
Οι Έλληνες θα είχαμε την ευκαιρία, επιλέγοντας τα τοπικά μας προϊόντα, να απολαμβάνουμε καθημερινά εξαιρετικές, αυθεντικές γευστικές εμπειρίες. 
Όμως, αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Θεωρώ ότι είναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού να κάνουν μια συστηματική προσπάθεια να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τοπικά προϊόντα. Αυτό πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. 
Ομολογώ πως πια βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές κουζίνες μας. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες από παλιούς και νέους μάγειρες. Αν εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να συμβάλουμε στην εγκαθίδρυση της Νέας Ελληνικής Κουζίνας.  
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να διευκρινιστεί ότι, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Νέα Ελληνική Κουζίνα», η χρήση αποκλειστικά και μόνο ελληνικών προϊόντων είναι απαραίτητη προϋπόθεση. 
Για μένα η Νέα Ελληνική Κουζίνα σημαίνει εποχικά τοπικά προϊόντα, προσεκτικά επιλεγμένα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Πρώτες ύλες και προϊόντα με μοναδική διατροφική αξία. 
Όλα αυτά δημιουργούν μια κουζίνα που μπορεί να ικανοποιήσει με το παραπάνω και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.  
Είμαστε τυχεροί, ας το εκμεταλλευτούμε!