Μηνύματα αγάπης και φιλίας από το «Μικρό Αλέξανδρο και το Χάρη το ελεφαντάκι»

Μηνύματα αγάπης και φιλίας από το «Μικρό Αλέξανδρο και το Χάρη το ελεφαντάκι»

Στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας βρέθηκε πρόσφατα η συγγραφέας Πώλα Σπηλιάδη, προσκεκλημένη της εκπαιδευτικού Αλέκας Νάκου, για να παρουσιάσει το βιβλίο της «Ο μικρός Αλέξανδρος και ο Χάρης το ελεφαντάκι» από τις Εκδόσεις Οσελότος. Μία τρυφερή, μαγική περιπέτεια, όπου ο μικρός Αλέξανδρος και τα ζώα του δάσους μάς ξαναθυμίζουν την αξία του να μοιράζεσαι στιγμές με όσους αγαπάς, αλλά και να βοηθάς όσους σε χρειάζονται.
Τα παιδιά της Α’ και της Β’ Δημοτικού «αγκάλιασαν» το μικρό ήρωα, που βρέθηκε κοντά τους με το ελεφαντάκι του, το μαγικό Χάρη, και έζησαν λίγες ώρες μαζί, συζητώντας για την αξία της φιλίας, της αγάπης, της συμπαράστασης, καθώς και την αξία του να μοιράζεσαι.
Με πολύ, δε, ενθουσιασμό έγιναν για λίγο εικονογράφοι και ζωγράφισαν τις αγαπημένες τους σκηνές από το παραμύθι, ενώ δημιούργησαν νέα εξώφυλλα χρησιμοποιώντας πολλά φυσικά υλικά.
 
«Μοίρασμα ή, αλλιώς, απλόχερη αγάπη»
Μπορεί η κα Πώλα Σπηλιάδη να ζει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά με την Καλαμάτα τη συνδέουν ισχυροί δεσμοί, μιας και είναι ο τόπος καταγωγής της.
Σπούδασε Management & Organizational Behaviour. Έζησε στο Λονδίνο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε για δέκα χρόνια στο marketing και την παραγωγή διαφήμισης, ενώ τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια διατηρεί τη δική της επιχείρηση.
Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας της, δεν αρνήθηκε να μιλήσει στο «Θάρρος» για το βιβλίο της, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια:
 
-Ποια η σχέση σας με την Καλαμάτα; Την επισκέπτεστε συχνά;
Γεννήθηκα στην όμορφη και τόσο χαρισματική Καλαμάτα και είμαι πραγματικά περήφανη για την πόλη μου. Την επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ, γιατί έχω τις πιο όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις. Θέλω ο γιος μου, επίσης, ν’ αποκτήσει δυνατούς δεσμούς με αυτή την πόλη και είμαι χαρούμενη που την έχει ήδη αγαπήσει πάρα πολύ.
 
-Ποιο το έναυσμα για τη συγγραφή και, μάλιστα, ενός παιδικού βιβλίου; Ισχύει ότι οι μικροί αναγνώστες είναι και «οι πιο δύσκολοι»;
Το όμορφο ταξίδι της συγγραφής του παραμυθιού ξεκίνησε από την έμπνευση που μου έδωσε το δέσιμο του μικρού μου Αλέξανδρου με το ελεφαντάκι του, αποτελώντας έτσι την πρώτη μου συγγραφική δουλειά.
Βεβαίως και ισχύει ότι οι μικροί αναγνώστες είναι οι πιο δύσκολοι, γιατί πρέπει να αγγίξεις αυτές τις αγνές ψυχούλες με τα τόσο ευαίσθητα συναισθήματα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή η προσέγγιση.
 
-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε με την ιστορία του μικρού Αλέξανδρου και του Χάρη;
Το βασικό μήνυμα της όμορφης αυτής, μαγικής περιπέτειας, είναι ότι οι μικροί μας ήρωες και τα ζώα του δάσους μάς ξαναθυμίζουν την αξία του να μοιράζεσαι στιγμές με όσους αγαπάς, αλλά και να βοηθάς όσους σε χρειάζονται. «Μοίρασμα ή, αλλιώς, απλόχερη αγάπη»…
 
-Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στην ιστορία που αφηγείστε;
Στις ηλικίες που απευθύνεται το παραμύθι μας (3+) τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν ακούν ιστορίες με περιπέτειες. Το πιο συγκινητικό και όμορφο σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία, είναι ότι όλα αυτά τα μηνύματα, αγάπης, φιλίας, τρυφερότητας, συμπαράστασης και μοιρασιάς, που περνάει το παραμύθι μας, αγγίζουν τα παιδιά και θέλουν πάντα να συμμετέχουν και να διηγούνται τις δικές τους εμπειρίες.
Επίσης σημαντικό στο παραμύθι αυτό είναι ότι οι ήρωες, ο μικρός Αλέξανδρος και ο Χάρης το ελεφαντάκι, υπάρχουν στην πραγματικότητα και τα παιδιά το βιώνουν με ενθουσιασμό, δείχνοντάς τους κάθε φορά με τον παιδικό τους αυθορμητισμό τόσο έντονα τα συναισθήματά τους.
 
-Μιλήστε μας για τα επόμενα σχέδιά σας. Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο; Μια συνέχεια των περιπετειών του Αλέξανδρου και του Χάρη ίσως;
Το παραμύθι αυτό ήταν ένα ταξίδι στην παιδικότητα και θα ήθελα να το ξαναζήσω. Διαβάσατε τις σκέψεις μου. Σκέφτηκα να γράψω κάτι διαφορετικό, αλλά ο γιος μου είναι η μεγάλη μου έμπνευση και ναι… θα ήθελα να συνεχίσω νέες μαγικές περιπέτειες με το αγαπημένο του ελεφαντάκι, περνώντας όμορφα συναισθήματα και τις αξίες της ζωής στα μικρά παιδιά!

Της Αναστασίας Χρυσικού