Αγοραπωλησία εκατομμυρίων στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας


Η οικοδομική δραστηριότητα στην Καλαμάτα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, βρίσκεται εδώ και καιρό στην εντατική και τίποτα δε δείχνει ότι στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα βγει από εκεί.
Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι ως πόλη δεν έχει αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως για επενδυτές που ψάχνουν κτήρια μεγάλης επιφάνειας σε τιμή προσιτή. Εξάλλου, είναι μια πόλη αναπτυσσόμενη, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Τελευταίο παράδειγμα είναι το κτήριο του Παναγιώτη Παπαθεοδώρου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το οποίο εκτείνεται μέχρι τον πεζόδρομο της Αντωνόπουλου.
Το εν λόγω κτήριο βρισκόταν υπό πώληση εδώ και αρκετό διάστημα, αλλά τις τελευταίες ημέρες βρήκε αγοραστή. Κι αυτός είναι ένας συμπατριώτης μας, ο Καλαματιανός ποδοσφαιριστής Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος διαπρέπει στα γερμανικά γήπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», το κτήριο πωλήθηκε στην τιμή των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα ανακαινιστεί μεγάλο τμήμα του, αφού προορίζεται και για κατασκευή κατοικίας.

Αντέχει με σχετική κάμψη η κτηματαγορά στην Καλαμάτα 
-Στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις καλές περιοχές, το υψηλότερο στην Ελλάδα 
Τις επιπτώσεις στην ελληνική κτηματαγορά από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις το 2015, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο με την επιβολή των capital controls, καταγράφει η τελευταία έρευνα της εταιρείας RE/MAX για τις πωλήσεις ακινήτων το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, όμως, για την πόλη της Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις τιμές πώλησης παλιών κατοικιών η μέση κατώτερη είναι 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η ανώτερη φτάνει τα 600 ευρώ. Αντίθετα, στις νεόδμητες κατοικίες οι τιμές ξεκινούν από 800 ευρώ και φτάνουν τα 1.600 ευρώ.
Εκείνο που θα πρέπει να σχολιαστεί και σύμφωνα με τις γενικές μέσες τιμές που ισχύουν στην Ελλάδα, είναι ότι στα νεόδμητα κτήρια η μέση ανώτερη τιμή στην Καλαμάτα είναι πολύ ανώτερη από όλων των άλλων πόλεων, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται στα 1.475 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σε αντίθεση με τα 1.600 ευρώ στην Καλαμάτα.
Μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς, σε σύγκριση με τη διετία 2010 έως 2011, η πτώση των τιμών στις παλιές κατοικίες φτάνει στο 35% και 20% στις νεόδμητες, ποσοστά που δείχνουν ότι η κτηματαγορά αντέχει ακόμα στην Καλαμάτα, σε αντίθεση με την κάθετη πτώση που υπάρχει στις άλλες ελληνικές πόλεις.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν το 2015 σε σχέση με το 2014. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,5%, ενώ των νεόδμητων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή.
Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση έως και 3%, ενώ στα νεόδμητα δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 4,5%, ενώ στα νεόδμητα οι τιμές επίσης παρέμειναν αμετάβλητες.
Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση κατά μέσο όρο 7% και στα νεόδμητα 3%.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η συνεχής, εδώ και 6 χρόνια, πτώση των τιμών των ακινήτων τροφοδοτείται, αφενός, από την έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και, αφετέρου, από την υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα λόγω της επικρατούσας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.
Το 2015 το κύριο ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε ξανά στις μεταχειρισμένες κατοικίες μικρού σχετικά εμβαδού (ακολουθώντας την τάση των προηγουμένων ετών) λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων (θέρμανσης, φόρων κ.λπ.).
 
Ακολουθεί σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας
Σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 πωληθέντα ακίνητα ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 8% & 10% αντίστοιχα).
Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 91%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι 5ετίας), που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 9%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (27% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (36%).
Πανελλαδικά, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη απήχηση πλησιάζοντας το 60%, με σχεδόν ισοκατανεμημένα τα ποσοστά στις τρεις υποκατηγορίες (1-50τ.μ. / 51-70τ.μ. / 71-90τ.μ.). Ιδιαίτερη κίνηση εμφάνισαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 16% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 10%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 15% των αγοραστών

Του Αντώνη Πετρόγιαννη