Αύξηση στρεμμάτων και πρωιμότητα για το καρπούζι Τριφυλίας


Αύξηση σημειώνει η φετινή καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πέρσι καλλιεργήθηκαν περίπου 5.500 στρ. ενώ φέτος η καλλιεργήσιμη έκταση άγγιξε τα 6.500 στρ. περίπου.
Για τη φετινή καλλιεργητική χρονιά μιλήσαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι οι φυτεύσεις των καρπουζιών (υπό κάλυψη) της Τριφυλίας, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαρτίου.
Και πρόσθεσε: «Η καλλιέργεια εξελίσσεται πολύ καλά και ήδη οι παραγωγοί ανοίγουν τα πλαστικά για τον αερισμό των φυτών. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα έχουμε μια πρώιμη χρονιά. Φέτος, σημειώθηκε αύξηση περίπου 1.000 στρεμμάτων στην καλλιέργεια της περιοχής μας, αφού τα δύο προηγούμενα χρόνια πήγαν καλά εμπορικά. Για τη φετινή χρονιά, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση. Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την περίοδο της συγκομιδής. Το καρπούζι της περιοχής μας είναι εξαγώγιμο. Εξάγεται συνολικά σε 24 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά)».
 Να σημειωθεί ότι πέρσι οι τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 20 λεπτά/κιλό (όπως και πρόπερσι). Συνήθως, η συγκομιδή των καρπουζιών της Τριφυλίας ξεκινάει 20-22 Μαΐου. Φέτος, όμως, όλα δείχνουν ότι η έναρξη θα γίνει νωρίτερα.