Εκδιώχθηκαν τα μέλη του ΤΕΕ από τη συγκέντρωση στο Ασπρόχωμα (φωτογραφίες)


Όπως λέει ο λαός, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Έτσι και στο Ασπρόχωμα, κατά την προγραμματισμένη συγκέντρωση των κατοίκων στο Δημοτικό Σχολείο για ενημέρωση και συζήτηση όσον αφορά στην πολεοδομική μελέτη: από νωρίς την περασμένη Κυριακή άρχισαν γκρίνιες, μεταξύ συγκεκριμένου τοπικού συμβούλου της πλειοψηφίας, πρώην προέδρων και μιας ομάδας κατοίκων και ιδιοκτητών γης, για τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Να θυμίσουμε ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου ύστερα από αίτημα κατοίκων που ήθελαν μια επιπλέον ενημέρωση και, μάλιστα, από τους επιστημονικούς φορείς της πόλης.
Τα πνεύματα κυριολεκτικά άναψαν μόλις εμφανίστηκαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ στο πεζοδρόμιο του σχολείου. Ο εν λόγω τοπικός σύμβουλος, με στεντόρεια φωνή και δηλώνοντας την ψευδή ιδιότητα του προέδρου της κοινότητας, εξεδίωξε τα μέλη του ΤΕΕ, συνεπικουρούμενος από τον όχλο των κατοίκων, που τους εξύβριζε με χυδαία φρασεολογία.
Τα μέλη του ΤΕΕ αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι προσήλθαν στη συγκέντρωση ως επιστημονικός φορέας και όχι ως υπηρέτες ιδιοτελών συμφερόντων.
Η συνέχεια της συνέλευσης – παρωδία εκτυλίχθηκε στην αίθουσα του σχολείου, όπου και πάλι επικράτησε εκρηκτικό κλίμα. Εξηγούμεθα: Εξαρχής, από την εισαγωγή του προέδρου της κοινότητας, υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες που διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ωστόσο προσήλθαν, προφανώς, για να τη ματαιώσουν. Χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί η αφαίρεση του λόγου και ο προπηλακισμός του τοπικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Νίκου Χριστόπουλου, από πρώην πρόεδρο και τον όχλο των κατοίκων.
Έτσι, εφόσον παραμερίστηκαν οι «ενοχλητικοί», το λόγο έλαβε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Δημήτριος Τσίχλης, ο οποίος υποστήριξε το Π.Δ. ’85, ενώ καταφέρθηκε κυρίως εναντίον των εκπροσώπων του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι δε θέλουν την ανάπτυξη του Ασπροχώματος, διότι επιθυμούν να παραμείνει το αποχωρητήριο της Καλαμάτας.
Κατόπιν, ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Κονταξής αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ανακινείται το θέμα, έπειτα από προηγούμενες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Επίσης, υποστήριξε το Π.Δ. ’85.
Ο κ. Σταυρόπουλος Γεώργιος, ιδιοκτήτης γης στο Ασπρόχωμα, επέρριψε αποκλειστικά τις ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και καταλόγισε αδιαφορία και ψηφοθηρική τακτική, αφού πριν από την ανάρτηση, εφόσον γνώριζε το έλλειμμα των 120 στρεμμάτων, δε στράφηκε στη λύση του νόμου 25008/94 που προβλέπει αυξημένες, αλλά όχι εξοντωτικές εισφορές, και περιορίζει το έλλειμμα γης σε μικρότερο των 50 στρεμμάτων. Άρα και διαχειρίσιμο. Επίσης, τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Χριστόπουλος και Παναγιώτης Αλούπης και αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ του Π.Δ. ΄85, ενώ παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακίλας και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θεόδωρος Μπρεδήμας.
Και ενώ η συζήτηση φαινόταν να εξελίσσεται με έναν φυσιολογικό ρυθμό, ξαφνικά εισβάλλει στην αίθουσα ως μαινόμενος ταύρος τοπικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής, ο οποίος παραμερίζοντας θρανία και καθίσματα ξεκινά αντεγκλήσεις και λεκτικές αντιπαραθέσεις με κατοίκους που επιθυμούσαν να ρωτήσουν (ποιους, άραγε;) για περιπτώσεις που το Π.Δ. ’85 έθιγε.
Και πάλι επικράτησε κομφούζιο, με τον εξαγριωμένο τοπικό σύμβουλο να απειλεί τους κατοίκους. Έτσι, εσπευσμένα, και σε αυτό το κλίμα, κάτοικοι και πολίτες αποφάσισαν δια βοής την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως Ασπροχώματος με το Π.Δ. ’85.