Επανάσταση στην 23ης Μαρτίου, κατά της δημοτικής αρχής οι καταστηματάρχες για την ανάπλαση


Στο τέλος Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας,  επικεφαλής της “Ελληνικής Δράσης”, Γιώργος Δημητρούλιας, κατέθεσε, μεταξύ άλλων και την εξής ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή: “Οι καταστηματάρχες διαφωνούν με την ανάπλαση που σκοπεύετε να  κάνετε στην  23ης Μαρτίου,  όπου  αλλάζει χρήση και από δρόμο διέλευσης και  κυρίως στάθμευσης μικραίνει το οδόστρωμα και μεγαλώνει το πεζοδρόμιο”.
Η απάντηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα ήταν ότι “κανένας καταστηματάρχης δεν μπορεί να επιβάλει  τις  απόψεις του για συγκεκριμένα  πράγματα, αλλά ούτε και η Δημοτική Αρχή.  Η  23ης  Μαρτίου είναι ένας  δρόμος μνήμης, το κύριο σημείο ιστορίας της πόλης και το ιστορικό μας  κέντρο.  Θέλουμε λοιπόν πολλές προτάσεις για την 23ης  Μαρτίου, γιατί δεν είναι εικόνα αυτή  που έχει. Οι  προτάσεις  αυτές  θα  έρθουν  στο Δημοτικό  Συμβούλιο  να τις συζητήσουμε, όπου  και οι επαγγελματίες  θα  πούνε τις απόψεις τους”.
Έμμεσα, δηλαδή, ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ένας διάλογος, πριν ληφθούν τα όποια μέτρα, τα οποία, όμως, έχει ήδη εξαγγείλει για τον χαρακτήρα της περιοχής!
Το “Θάρρος” τις προηγούμενες ημέρες μίλησε με επαγγελματίες της περιοχής. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντίθετη με τις εξαγγελίες και θεωρεί τις ανακοινώσεις για διάλογο, ως παραπλανητικές. “Ποιο διάλογο να κάνουμε από τη στιγμή που έχουν ληφθεί αποφάσεις ήδη για την περιοχή”, αναρωτιούνται και συνεχίζουν: “Η ιερότητα του χώρου δεν προσβάλλεται όταν τα ιστορικά μας μνημεία έχουν καλυφθεί με διάφορες κουρελούδες, ενώ, η καθαριότητα και ο επαρκής φωτισμός είναι πράγματα άγνωστα για τη Δημοτική Αρχή; Ο δήμαρχος, ως άλλος συγκοινωνιολόγος μας λέει ότι θα υποβαθμιστεί κυκλοφοριακά η 23ης Μαρτίου, μετά την κατασκευή του περιμετρικού. Ως οικονομολόγος εκτιμά ότι η σύνδεση του πεζόδρομου της Αριστομένους με το Ιστορικό Κέντρο θα βοηθήσει την εμπορική κίνηση και την επισκεψιμότητα. Εκτιμά, ως μηχανικός την αναγκαιότητα της παρέμβασης και ζητά από επαγγελματίες και κατοίκους να πάνε τα αυτοκίνητά τους πού;
Είναι αναμφισβήτητο ότι η περιοχή μας έχει ανάγκη από παρεμβάσεις. Θέλουμε, όμως, πριν να ανακοινώνεται κάτι να ζητείται και η γνώμη των χρηστών της. Όπως κι αυτός που θα αναλάβει την υλοποίησή τους χρειάζεται να γνωρίζει εκ των προτέρων τις απόψεις μας. Τακτικές και μέθοδοι που προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα της παρέμβασης, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας”.
Από την άλλη πλευρά, ήδη, ο Δήμος Καλαμάτας έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη του πανελλήνιου ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμό ιδεών, με θέμα «Επανασχεδιασμός της οδού 23ης Μαρτίου με σκοπό την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Καλαμάτας».
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η διατύπωση ιδεών για τον επανασχεδιασμό της δημοτικής οδού 23 Μαρτίου, καθώς και της «συνέχειάς» της προς τις οδούς Υπαπαντής και Σταδίου.
Με το διαγωνισμό αναζητείται η πρόταση που: α) θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου πόλης, επιφέροντας ωφέλιμη αμφίδρομη επιρροή για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και β) θα αναδείξει το μνημειακό χαρακτήρα της οδού.
Το ζητούμενο του διαγωνισμού είναι η διερεύνηση και αποσαφήνιση της παρέμβασης που πρέπει να γίνει στην περιοχή μελέτης, με σκοπό τη δημιουργία ενός αισθητικά και λειτουργικά βελτιωμένου περιβάλλοντος με βάση τις υπάρχουσες αλλά και τις αναμενόμενες χρήσεις και δράσεις στο σύνολο του εικοσιτετραώρου. Κυρίως αναζητείται ο τρόπος επανασύνδεσης του διαχωρισμένου σήμερα εμπορικού και ιστορικού τμήματος της πόλης. Στην υπό μελέτη οδό κυριαρχούν εμπορικές χρήσεις.
Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε ότι πρόεδρος της επιτροπής που θα κρίνει τις προτάσεις για την ανάπλαση της περιοχής θα είναι ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας, Κώστας Πουλόπουλος, με διεθνή φήμη που ζει και δραστηριοποιείται στη Δανία.

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη