Η τσίκνα σκέπασε τον ουρανό της Μεσσηνίας (φωτογραφίες)


Μπορεί τα πράγματα στην Ελλάδα να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο τα τελευταία χρόνια, όμως κάποιες παραδόσεις δεν ξεχνιούνται. Έτσι, από νωρίς χθες το πρωί οι ψησταριές βγήκαν από τις αποθήκες και ετοιμάστηκαν για να ψήσουν κρέατα λόγω της Τσικνοπέμπτης.
Επίσης μπορεί οι καταστηματάρχες που ψήνουν και μοιράζουν στον κόσμο κρέας να μειώνονται, όμως και φέτος υπήρξαν αρκετοί, από την Παραλία έως το Ιστορικό Κέντρο και από τα Γιαννιτσάνικα έως την Αγία Τριάδα.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων για το Δήμο Καλαμάτας ήταν η πλατεία Αγίων Αποστόλων, όπου υπήρχε ζωντανή μουσική και αρκετοί ήταν αυτοί που παρευρέθησαν, μεταξύ αυτών και αυτοδιοικητικοί.
Στο κέντρο της Καλαμάτας για ακόμα μια φορά στο διαγωνισμό τσίκνας κέρδισε ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου, όπου σχεδόν όλα τα εκεί καταστήματα είχαν ανάψει κάρβουνα και μοίραζαν σουβλάκια σε θαμώνες και περαστικούς.
Από εκεί και πέρα, ψησταριές είχαν στηθεί και στους γύρω δρόμους, σε καφετέριες, κρεοπωλεία, μέχρι και σε φαρμακεία, αφού η γιορτή δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα, καθώς στόχο έχει τη διασκέδαση.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το τσίκνισαν και στις δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικά σε αυτές που διαθέτουν εξωτερικό χώρο, άναψαν και φωτιές, ενώ στις υπόλοιπες αρκέστηκαν σε παστό και έτοιμα σουβλάκια.
Στην Κεντρική Αγορά πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και μαζί με τους επαγγελματίες τίμησαν τη μέρα με κάθε επισημότητα.
Ο πρώτος γύρος τσικνίσματος ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, όμως δεν τελείωσε εκεί για την πόλη της Καλαμάτας, αφού αρκετά καταστήματα και επαγγελματίες προτίμησαν να βάλουν φωτιά αργότερα. Έτσι, νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος τσικνίσματος, με τον καπνό να μεταφέρεται στο Ιστορικό Κέντρο και κυρίως στην οδό Αμφείας, από την πλατεία μέχρι και το τέλος του πεζόδρομου, με το κέφι να φτάνει στα ύψη, ενώ η βραδιά αναμενόταν να τραβήξει σε μάκρος.
 
Τσίκνισε και η Μεσσήνη
Φυσικά, στη μάχη του τσικνίσματος δε θα μπορούσε να μη συμμετάσχει και η πόλη της Μεσσήνης. Εκεί, τα καταστήματα που είχαν στήσει γλέντι ήταν περισσότερα αναλογικά με αυτά της Καλαμάτας, ενώ επίκεντρο ήταν εκείνα της κεντρικής αλλά και της μικρής πλατείας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

«Αέρας» η Τσικνοπέμπτη στην Τριφυλία!
«Δε πα να βαράνε και να σκούζουνε», τα μύρια όσα προβλήματα της καθημερινότητας, στην Τριφυλία η παράδοση καλά κρατεί! Μέρες χαράς, κεφιού, γλεντιού οι μέρες της Αποκριάς και, για μια ακόμη χρονιά, στην Τριφυλία, σύλλογοι, επαγγελματίες και ιδιώτες τήρησαν το έθιμο του τσικνίσματος σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, γειτονιές!
Οι Έλληνες περήφανοι τίμησαν δεόντως τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, και διατράνωσαν πως δε σκύβουν το κεφάλι, δεν πτοούνται από σκοτούρες και προβλήματα και δε χάνουν, μικρή ή μεγάλη ευκαιρία, να ξεφύγουν απ’ την καθημερινότητα, να παραμερίσουν δυσκολίες, να χαμογελάσουν, να περάσουν καλά, να διασκεδάσουν, να γλεντήσουν με ένα μεζέ και ένα ποτήρι εις υγείαν, ρεφενέ!
Τσικνοπέμπτη χθες και η Τριφυλία το γιόρτασε, από άκρη σε άκρη, με την τσίκνα να απλώνεται και να «ευωδιάζει» την ατμόσφαιρα!
Στην έδρα του Δήμου, Κυπαρισσία, επαγγελματίες, μάγκες και άρχοντες, απέναντι σε μιζέρια και μοιρολατρία, για τα φορομπηχτικά μέτρα, έκαναν το τσιμπούσι τους, με μεζέδες, ποτά και μουσικές! Στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά, το ίδιο. Ο Έλληνας, δε χαμπαριάζει! Στη Μαραθόπολη, επαγγελματίες και σχολεία «τίναξαν» τον τόπο στον αέρα με χορούς και πανηγύρια!
Στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος έκανε τρελό γλέντι. Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, επίσης γλέντησαν!
Η Τσικνοπέμπτη στην Τριφυλία ήταν – και φέτος – μαγική!