Με απόλυτη συνέπεια χρόνου η άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού συμβάντος στην Πύλο (φωτογραφίες)


Την απόλυτη ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα απέδειξαν χθες το πρωί στη συνδυαστική δια-υπηρεσιακή άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού συμβάντος, που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, τα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. 
Η άσκηση ετοιμότητας διεξήχθη το πρωί, σύμφωνα με το εγχειρίδιο σχεδιασμού, διεξαγωγής και αποτίμησης ασκήσεων πολιτικής προστασίας και τις σχετικές οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. 
Κύριοι στόχοι ήταν η μέτρηση του χρόνου επέμβασης των ασκουμένων στο σενάριο της άσκησης και του χρόνου απεγκλωβισμού των τραυματιών, καθώς και η αποτίμηση του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σενάριο, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 10 ναυτικά μίλια στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Πύλου, ενώ προκλήθηκε κατάρρευση κτισμάτων εντός της πόλης.
Τη διεξαγωγή της άσκησης για την αντιμετώπιση συμβάντος ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Πύλου αποφάσισαν από κοινού η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, το ΕΚΑΒ, το Λιμεναρχείο Πύλου, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος διεξαγωγής προληπτικών ασκήσεων αντιμετώπισης συμβάντων ατυχημάτων –καταστροφών του σχεδίου «Ξενοκράτης».