Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» καθήλωσαν το κατάμεστο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας! (φωτογραφίες και βίντεο)


Το σπουδαίο του έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, παρουσίασε και διηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης, στο κατάμεστο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, ο καταξιωμένος Έλληνας συνθέτης, Γιάννης Μαρκόπουλος.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για την πρόσκληση και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που είχε την ιδέα γι’ αυτή τη συναυλία.
Εκμυστηρεύτηκε, μάλιστα, ότι ξεκίνησε να γράφει αυτό το έργο, που χρειάστηκε 14 χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει, στην περιοχή της Μάνης και της Καλαμάτας.
Με τη μοναδική αυτή συναυλία έκλεισαν και οι εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό.
Το κοινό της Καλαμάτας «αγκάλιασε» την εκδήλωση και είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Χορού αποδείχθηκε μικρό.
Ευχόμαστε στο μέλλον να ακολουθήσουν ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αναμφίβολα προάγουν το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης και παράλληλα αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο το «στολίδι» του Μεγάρου Χορού.
Στην εκτέλεση του σπουδαίου αυτού έργου συμμετείχαν ο Λάκης Χαλκιάς, ο Άγγελος Ανδριανός, ο Ιωάννης Λάκης, η Μαρία Λυμπεράκου και ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, που κατέπληξε το κοινό με την ερμηνεία του στη «Μητέρα μεγαλόψυχη».
Επίσης, συμμετείχε η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και η χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης. 

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 

https://youtu.be/Gzhe77_l1b0

https://youtu.be/UDIn8y7Wuu4

https://youtu.be/9xK5MwumfP4