«Πνίγονται» οι ξενοδόχοι από τα οφειλόμενα για πνευματικά δικαιώματα


Τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλντά, ζητούν να συναντήσουν οι εκπρόσωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, προκειμένου να του θέσουν ζητήματα για τα «Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα». Στην ουσία αφορούν στη χρήση της τηλεόρασης στις τουριστικές τους μονάδες.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό, τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπέρμετρα υψηλή τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, την οποία έχουν ανακοινώσει και έχει γίνει αποδεκτή από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Αγωγές και ασφαλιστικά
Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου επισημαίνει στον υπουργό ότι οι εταιρείες δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της τηλεόρασης, εφόσον δε χορηγούν τη νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δε συμμορφωθεί, μπορούν να κινήσουν ακόμη και  αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν, σύμφωνα με το νόμο 2121/1993, ακόμα και το διπλάσιο του ανώτερου τιμολογίου τους.
Οι εταιρείες συγγενικών δικαιωμάτων κινούνται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων σύμφωνα με το νόμο 2121/1993 και τους επιδικάζεται προσωρινά, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής τους κατά των χρηστών, το 50% της απαίτησής τους.

Λόγος κλεισίματος
Ο ΤΟΠ ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό, με στόχο την εξεύρεση άμεσης λύσης με όρους ισονομίας και επισημαίνει στην επιστολή: «Οι εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων ζητούν επιπλέον και την καταβολή αναδρομικών μέχρι και 5 χρόνια πίσω, γεγονός που καταλήγει σε απαίτηση για τεράστια ποσά, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητα  των Ελληνικών ξενοδοχείων, εφόσον, λαμβανομένης υπόψη της παρατεταμένης κρίσης αλλά και της αναδρομικότητας των υποχρεώσεων που οι εν λόγω εταιρείες απαιτούν από τις επιχειρήσεις, το συσσωρευμένο ποσόν απαιτήσεως που προκύπτει αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις και λόγο κλεισίματος των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, εν όψει όλου αυτού του αρνητικού κλίματος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος είχε προχωρήσει σε μελέτη σχετικά με το τι ισχύει στις άλλες ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές χώρες,  η οποία αδιαμφισβήτητα έθετε τον πήχη των απαιτήσεων πολύ χαμηλότερα από εκεί που βρίσκεται σήμερα.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι σήμερα όσο ποτέ, εν μέσω όλων αυτών των δυσμενών συνθηκών της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικότητας, είναι επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο σας να νομοθετήσει, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ανεπίτρεπτα υψηλών (συσσωρευτικά) απαιτήσεων των εταιρειών δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κατά των ξενοδόχων».
Β.Β.