Π. Τατούλης: «Δεν παίρνουμε εντολές από την κυβέρνηση για το Προσφυγικό


«Η Περιφέρεια δε θα πάρει καμία απόφαση για το Προσφυγικό, αν η κυβέρνηση δεν προσέλθει σε διαβούλευση του σχεδίου της με την Περιφερειακή Αρχή». Αυτό τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, μιλώντας για το Προσφυγικό και επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια δε δέχεται εντολές γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.
Στο μεταξύ, για την Τετάρτη το απόγευμα στις 6.00 ορίσθηκε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Παράλληλα, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας από την Περιφέρεια με το σύνθημα «Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα». Στόχος είναι η συγκέντρωση και αποστολή οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες το χρονικό διάστημα 28 Μαρτίου – 7 Απριλίου.
 
Καμπάνια
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τατούλης εξήγησε ότι η καμπάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου στοχεύει να έχει ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της αγαστής συνεργασίας και της συμπόρευσης της Περιφέρειας με τους Δήμους, τις Μητροπόλεις, όλους τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, επιστημονικούς συλλόγους και ανεξάρτητους οργανισμούς, ενδυναμώνοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.
«Οι πρόσφυγες, όπου και αν βρίσκονται, ή διέρχονται τα νησιά του Αιγαίου και τα σύνορα του Έβρου, τον Πειραιά, την Ειδομένη, αλλά και σε κάθε περιοχή της χώρας, σε οργανωμένους ή μη χώρους, χρειάζονται βοήθεια και στήριξη.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο να υποστηρίξει το έργο περιοχών όπου έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί, ενώνει δυνάμεις, συνεργεί με φορείς και πολίτες που δραστηριοποιούνται στη χωρική της εμβέλεια, για την αποστολή οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.
Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν μπορεί να λείψει, ενώ ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εντάξουν στη ροή του προγράμματός τους το πληροφοριακό υλικό για τη συγκέντρωση των αγαθών, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό με σημείο αναφοράς το Προσφυγικό» σημείωσε ο περιφερειάρχης.
«Παρά την κρίση, οι Πελοποννήσιοι συμπολίτες μας αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, που συνιστά τον πυρήνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι στα εθνικά θέματα η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή.
 
Εγκατάσταση προσφύγων
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης επανέλαβε τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, ότι «δυστυχώς η χώρα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού δεν είχε και δεν έχει σχέδιο. Στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου δε θα πάρουμε καμία απόφαση, αν δεν προσέλθει η κυβέρνηση σε διαβούλευση του σχεδίου της με την Περιφερειακή Αρχή». 
Το χρονικό διάστημα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2016 εθελοντικές ομάδες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα μακράς διαρκείας, φαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης συνδρομής.
Στη Μεσσηνία υπεύθυνοι για τις εθελοντικές ομάδες έχουν ορισθεί οι Αβδάλας Δημήτρης, Ηλιόπουλος Ιωάννης και Αθηνά Μαγκουρίλου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 27213 61375 – 27213 61368 και 27213 61369.
Επίσης πληροφορίες δίνονται σε τοπικούς Δήμους,  Μητροπόλεις και Ενορίες, σχολεία, Φαρμακευτικούς, Οδοντιατρικούς και Ιατρικούς Συλλόγους, στους Δικηγορικούς Συλλόγους, στα Επιμελητήρια, εργατικά κέντρα, εμπορικούς συλλόγους, στους παιδικούς σταθμούς, στα κέντρα πρόληψης, σε τοπικούς συλλόγους και σωματεία κοινωνικού σκοπού. 

Της Βίκυς Βετουλάκη