Στο «παραπέντε» και εκτάκτως συνεδριάζει το Δ.Σ. Τριφυλίας για το σχέδιο Π.Δ. Του Κυπαρισσιακού


Απορία και ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί στην Τριφυλία το γεγονός ότι, ενώ σε μία εβδομάδα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου, μέχρι και χθες δεν είχε συνεδριάσει, με μοναδικό θέμα αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο. Χθες, δε, το μεσημέρι βγήκε πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, στο «παραπέντε», την Πέμπτη στις 8.00 το βράδυ!
Και τούτο συμβαίνει, ενώ από τις 26 Φεβρουαρίου που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο Π.Δ. που χαρακτηρίζει τον Κυπαρισσιακό κόλπο ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», έχουν περάσει δέκα ολόκληρες μέρες και έχουν δει το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας και έχουν αποσταλεί στα ΜΜΕ δελτία Τύπου τόσο του Δήμου Τριφυλίας όσο και του Δικτύου των Δήμων του Κυπαρισσιακού κόλπου, που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και ΜΚΟ, καθώς και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την καταδικαστική απόφαση – όπως προβλέπεται να εκδοθεί μετά και τον κόλαφο των προτάσεων της γενικής εισαγγελέως – σε βάρος της χώρας μας για έλλειψη μέτρων προστασίας, αδράνεια στη θέσπιση θεσμικού πλαισίου και καταστροφή προστατευόμενης περιοχής και προστατευόμενων ειδών!
Το τι λέγεται στην Τριφυλία και δη στην Κυπαρισσία, το Καλό Νερό και την Ελαία, σχετικά με το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, δεν έχει προηγούμενο.
Οι απόψεις των κατοίκων φαίνονται μοιρασμένες και η κοινωνία δείχνει διχασμένη. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι όσο πρέπει και όπως θα έπρεπε ενημερωμένη!
Βεβαίως, για να ενημερωθεί η κοινωνία, να γνωρίσει επακριβώς τι προτείνεται – προβλέπεται, βασική προϋπόθεση ήταν (και είναι) να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με μοναδικό θέμα το σχέδιο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και στη συνεδρίαση αυτή να παρουσιαστούν όλες οι ρυθμίσεις, τα μέτρα, οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις, οι επιτρεπόμενες χρήσεις, τα πάντα! Συνεδρίαση, χωρίς άναρθρες κραυγές, λογύδρια για λαϊκή κατανάλωση και πολιτική σπέκουλα, χωρίς καταστροφολογία και κινδυνολογία! Συζήτηση ουσιαστική, αναλυτική, διεξοδική και με παρουσίαση όσων προβλέπει – με συγκεκριμένα στοιχεία και αναλυτικούς χάρτες – το σχέδιο Π.Δ. για όλες τις Ζώνες της «Περιοχής Προστασίας της Φύσης».
Θα είναι τέτοια η συνεδρίαση της Πέμπτης και η συζήτηση του θέματος για «Ενημέρωση – Λήψη Απόφασης – Προτάσεις του Δήμου Τριφυλίας επί του προτεινόμενου σχεδίου Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο»; Θα φανεί την Πέμπτη το βράδυ!
Το σχέδιο Π.Δ., πάντως, δεν προσφέρεται για άκρατο λαϊκισμό ή πολιτικές «κοκορομαχίες». Με αυτό προτείνεται θεσμικό πλαίσιο για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει την ανθρώπινη δραστηριότητα, τη ζωή των κατοίκων και την ανάπτυξη. Οφείλουν όλοι, δήμαρχος, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας την Πέμπτη να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία ως έχουν πραγματικά και όπως προτείνονται στο σχέδιο Π.Δ., να συζητήσουν σοβαρά και νηφάλια, εκφράζοντας ξεκάθαρες απόψεις και παίρνοντας υπεύθυνη στάση και θέση, όπως και να γνωμοδοτήσουν προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές, τροποποιήσεις, διορθώσεις, προσθήκες, βελτιώσεις, λαμβάνοντας μέρος στη δημόσια διαβούλευση η οποία έχει ξεκινήσει από τις 26 Φεβρουαρίου και λήγει την Τρίτη 15 Μαρτίου και ώρα 13.00.
Όπως, δε, έχουμε σημειώσει, επειδή στην περιοχή ξαναγίνεται λόγος για την περίφημη και περιβόητη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή Ελαίας – Αγιαννάκη, από την εταιρία ΝΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ, θυμίζουμε σε όλους τη μία και μοναδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (που είναι σε ισχύ και σήμερα) με 19 θετικές ψήφους, 2 λευκά και καμία αρνητική, σε έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης του 2013, ότι αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση στο φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας και παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, δε συνάδει με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής (https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/%CE%92%CE%95%CE%9D%CE%93%…)!
Οι ίδιοι, σχεδόν, άνθρωποι είναι και σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν και είναι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης του Δήμου.
Τέλος, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο Π.Δ., το εύλογο ερώτημα που-με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, ειλικρίνεια, χωρίς ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες- καλούνται να απαντήσουν όλοι όσοι φέρουν θεσμική ιδιότητα στην Τριφυλία, τη Μεσσηνία, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, είναι το εξής: «Η «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» συνάδει με την προστασία και την αειφορική ανάπτυξη; Οι όροι για την προστασία είναι υπέρ το δέον αυστηροί. Με τη θέσπισή της υπάρχει προοπτική ανάπτυξης;