Σφοδρή επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση από την Καλαμάτα


«Από το “ουάου” του Βαρουφάκη στο “νιάου” της γάτας ο απόλυτος αυτοδιασυρμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Παρέδωσα κράτος και το κατάντησαν ένα απέραντο Hot Spot”

Δυναμική, με σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και στον ίδιο προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η δημόσια επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής στην κατάμεστη από 1.000 και πλέον άτομα αίθουσα του “Belvedere Hall”, κατά την ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας.

«Το ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί»
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
«Πριν από δεκατρείς μήνες, το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου του 2015, δήλωσα τα εξής προς τον ελληνικό λαό: “Παραδίδω σήμερα μια χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη, με ισχυρά ερείσματα στον κόσμο και στην περιοχή μας. Μια χώρα που συντεταγμένα βγαίνει από την κρίση… Όμως, κυρίως έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μέχρι τέλους. Εύχομαι ειλικρινώς να μην επαληθευθούν οι προβλέψεις μου. Γιατί για την Ελλάδα μιλάμε. Αλλά οφείλω να προειδοποιήσω”.
Αυτά έλεγα το βράδυ εκείνο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συνέχεια την ξέρετε πια, πολύ καλά… Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα κλείσουν τις τράπεζες. Και έκλεισαν τις τράπεζες… Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα βάλουν capital controls. Και έβαλαν capital controls – πιστωτικούς ελέγχους – που δεν ξέρουμε πότε θα αρθούν…
Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα γεμίσει η χώρα από παράνομους μετανάστες. Και τώρα βλέπετε τι γίνεται… Παρέδωσα κράτος και εκείνοι το κατάντησαν ένα απέραντο hot spot! Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα πάνε την Ελλάδα σε σύγκρουση με τους εταίρους της, από θέση αδυναμίας. Και ότι θα χάσουν! Κι αυτό έγινε: Μας ξανάβαλαν σε τρίτο μνημόνιο, ακόμα πιο οδυνηρό! Την ώρα που τότε βγαίναμε από τα μνημόνια…
Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα μας ξαναβάλουν σε ύφεση, ενώ είχαμε βγει στην ανάπτυξη. Κι αυτό έγινε…
Θυμηθείτε: Και τι δεν ακούσαμε για εκείνο το φιλμάκι που βγάλαμε τις παραμονές των εκλογών! Τότε μας έλεγαν ότι όλα αυτά είναι, τάχα, “κινδυνολογία”. Ότι είναι δήθεν “εκστρατεία του φόβου”. Όμως, τώρα πια έχουν επαληθευθεί όλα! Τώρα έχει εγκατασταθεί ο φόβος στην ψυχή του Έλληνα! Κι εκείνοι έφεραν το φόβο!» είπε- μεταξύ άλλων- o πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ «ως το ατύχημα που, δυστυχώς, συνέβη στη χώρα».
Παράλληλα, επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν κερδίζεις τις εκλογές με ψεύτικες υποσχέσεις, κι ύστερα έρχεσαι και κάνεις ακριβώς τα αντίθετα, αυτό θα σε κυνηγά για πάντα…
Όταν η Ελλάδα, με τόσες θυσίες του λαού της, κατάφερνε πέρσι τον Ιανουάριο να βγαίνει και από την κρίση κι από τα μνημόνια κι από την ύφεση, κι έρχεσαι εσύ, υπόσχεσαι ότι θα τα κάνεις όλα “καλύτερα”, κι ένα χρόνο αργότερα τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα, αυτό θα σε κυνηγά για πάντα…
Για αυτά όλα θα λογοδοτήσει! Δε θα λογοδοτήσει μόνο που κορόιδεψε τον ελληνικό λαό… Θα λογοδοτήσει που με ψεύτικες υποσχέσεις χαντάκωσε τη χώρα! Και για τα λόγια του και για τα έργα του! Γιατί, αν δεν τιμωρηθεί η υπέρτατη δημαγωγία, η απόλυτη ανευθυνότητα και ο πιο δηλητηριώδης λαϊκισμός, η χώρα δε θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει!».

«Συναίνεση και συγκυβέρνηση με συκοφάντες δεν μπορεί να υπάρξει»
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι τώρα που όλος ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει την εξαπάτησή του, και έρχονται στην επιφάνεια όλα τα ψέματα που είπαν, οι ίδιοι καταφεύγουν στη συκοφάντηση της κυβέρνησής του, για να διατηρηθούν στην εξουσία.
Απάντησε δε και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να του χρεώσουν το «κύκλωμα εκβιαστών». «Όμως, το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι μόνο ότι εξακολουθεί να εξαπατά το λαό… Κάνουν και κάτι πολύ χειρότερο… Συκοφαντούν τους αντιπάλους τους και προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως την πληροφόρηση… Χτυπάνε μανιασμένα την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ καταστρέφουν οι ίδιοι τη χώρα…
Έφτασαν στο έσχατο κατάντημα να κατηγορούν εμάς για “κύκλωμα εκβιαστών”. Μας “χρεώνουν” ποιους; Αυτούς που έβριζαν εμάς επί χρόνια και στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα! Μέχρι και πρωτοσέλιδο, ολοσέλιδο… κηδειόσημο είχε βγάλει για μένα αυτό το “κύκλωμα”! Ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ τον στήριζαν με κάθε τρόπο… Μέχρι και τη μέρα του debate των πολιτικών αρχηγών, τους έβγαλαν στην κρατική ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ να βρίζουν τη Νέα Δημοκρατία! Αυτούς προσπαθούν να μας “χρεώσουν” τώρα. Τέτοιο κατάντημα… Είναι κοινοί συκοφάντες! Δέστε και προχθές… Κάλεσαν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, συζήταγαν επί οκτώ ώρες, έβγαλαν και “κοινό ανακοινωθέν” και τι έκαναν μετά; Κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως… “τρόικα εσωτερικού”!
Και κοινοί συκοφάντες και αδιόρθωτοι συκοφάντες!» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Στο σημείο αυτό απάντησε και στο γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση, λέγοντας ότι συναίνεση με ψεύτες και συκοφάντες που δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη δεν μπορεί να υπάρξει. Ο ίδιος επισήμανε πως, όταν χρειάστηκε για το καλό της χώρας, συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ, παραμερίζοντας πολλές και ουσιαστικές διαφορές, και κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από το χείλος του γκρεμού και να την οδηγήσουν σε ανάπτυξη.
«Εμείς, λοιπόν, ξέρουμε και ως αντιπολίτευση να “βάζουμε πλάτη” και ως κυβέρνηση να συνεργαζόμαστε με ειλικρίνεια για το καλό του τόπου.
Ας μην κάνουν, λοιπόν, σε μας “μαθήματα εθνικής υπευθυνότητας” αυτοί που ως χθες έλεγαν “όχι σε όλα” και μας καθύβριζαν» είπε κλείνοντας το θέμα αυτό.

Έργα στη Μεσσηνία μέσα στην κρίση… και αναφορές στο Αγροτικό!
Ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και βουλευτής Μεσσηνίας από το 1977, αναφέρθηκε και στα ζητήματα που απασχολούν το νομό, αλλά και σε έργα που έγιναν επί κυβερνήσεώς του στη Μεσσηνία, παρά την κρίση:
«-Με την κρίσιμη απόφαση που πήραμε ως κυβέρνηση, να τελειώσει η παράκαμψη στην Τσακώνα μέχρι να ολοκληρωθεί η γέφυρα, που τελικά ολοκληρώθηκε 4 χρόνια αργότερα, κέρδισε η Μεσσηνία νωρίτερα μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας. Το 2012 βρήκαμε τα εργοτάξια νεκρά παντού. Τα ζωντανέψαμε και τα προχωρήσαμε παντού. Πολλά έργα προλάβαμε και τα τελειώσαμε μέσα σε δύο-δυόμισι χρόνια. Τώρα τα εργοτάξια έχουν νεκρώσει και πάλι…
-Το κομμάτι Καλόνερο – Αλλαγή ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση και τώρα θα βρισκόταν σε φάση κατασκευής. Με τη σημερινή κυβέρνηση, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξεκινήσει
-Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος βρισκόταν στη φάση της ένταξης και δημοπράτησης, αφού είχαμε ολοκληρώσει τις οριστικές μελέτες και σε λίγο καιρό θα πλησίαζε να ολοκληρωθεί. Τώρα κανείς δε γνωρίζει την τύχη του. Κι ακόμα κάποιοι συζητάνε σήμερα για νέες μελέτες και νέα χάραξη. Δηλαδή, τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια καθυστέρησης!
-Ολοκληρώσαμε το πιο δύσκολο κομμάτι του περιφερειακού Καλαμάτας, που είναι η γέφυρα στο Νέδοντα. Και ήμασταν έτοιμοι για τη συνέχιση των υπόλοιπων εργασιών που η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε μόλις τώρα, με ένα χρόνο καθυστέρησης.
-Το φράγμα των Φιλιατρών προλάβαμε και το ολοκληρώσαμε σε ποσοστό 95%! Σήμερα θα ήταν σε λειτουργία και θα εξασφάλιζε την υδροδότηση χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικής γης, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Δυστυχώς, τώρα είναι ένα ακόμα έργο που έχει “βαλτώσει” με τη σημερινή κυβέρνηση».
Παράλληλα, κατά την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε αναλυτικά και στο αγροτικό ζήτημα που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη.
«Με την εφαρμογή βιβλίων εισόδων – εξόδων για τους αγρότες, η κυβέρνησή μας έκανε μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο. Με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα κυκλώματα των μεσαζόντων. Και να δημιουργούνται “Ενώσεις παραγωγών”, ώστε να προωθείται η τυποποίηση και η εξαγωγή… Έτσι, η αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας απέκτησε πολύ μεγάλες προοπτικές. Μόνον η Τριφυλία εξάγει το 25% οπωροκηπευτικών όλης της χώρας. Ενώ η “ναυαρχίδα” μας, το λάδι, μετατρέπει σιγά σιγά τη Μεσσηνία σε Μέκκα του Ελαιολάδου… Όμως, προβλήματα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και το ξέραμε. Το κόστος παραγωγής των αγροτών μας, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το κόστος των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Κι είχαμε πρόγραμμα να αυξήσουμε τις επενδύσεις, να πάρουμε ειδικά μέτρα και να μειώσουμε το κόστος…
Τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει το ακριβώς αντίθετο: Διπλασιάζει τους φόρους στο αγροτικό εισόδημα, τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές, πολλαπλασιάζει την προκαταβολή φόρου, αυξάνει το ΦΠΑ στα λιπάσματα, κόβει την επιστροφή φόρου πετρελαίου, κόβει το επίδομα θέρμανσης…
Με μια κουβέντα: τσακίζει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα συνολικά! Διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στους αγρότες. Αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. Κι όσοι δεν το βλέπουν αυτό, απλά δεν καταλαβαίνουν τίποτε… Και το χειρότερο: ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την εξαπάτηση! Λέει στους αγρότες ότι βάζει “αφορολόγητο όριο” στα 9,5 χιλιάδες, ενώ προηγουμένως φορολογούνταν “από το πρώτο ευρώ”…
Δε λέει, όμως, ότι τώρα θα φορολογεί και τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που πριν ήταν αφορολόγητες. Δεν λέει ότι τώρα θα φορολογεί τους αγρότες με 26%, ενώ εμείς τους φορολογούσαμε με 13%! Και δε λέει ότι μόνο από τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, θα τους παίρνει, κάποιες φορές, ολόκληρο το εισόδημα!
Αλλά όλα αυτά οι αγρότες μας τα γνωρίζουν πια πολύ καλά…».

«Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.»
Μπορεί το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας να μοιάζει σήμερα πιο πυκνό από ποτέ… αλλά δε θα αργήσει να ξημερώσει, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς καλώντας παράλληλα όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αστούς, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και τους πιο αδύναμους πολίτες που τους χτύπησε η κρίση αλλά καταλαβαίνουν ότι για να μειωθεί η ανεργία πρέπει να έρθουν επενδύσεις, να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ώστε η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε μια μόνιμη ανάπτυξη και να ηττηθεί για πάντα η δημαγωγία και ο λαϊκισμός.

«Είδα πολλές φορές την κρίσιμη στιγμή να μου “τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια”»
Στο κλείσιμο της πολύ δυναμικής ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος σε κρίσιμες στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πάλεψε «με θεούς και δαίμονες» για να κρατήσει τη χώρα όρθια, ενώ είδε πολλές φορές να του «τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια» και, μάλιστα, από πολλές πλευρές…
Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια και να την παραδώσει σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ όταν ανέλαβε, σε ανάπτυξη… και μιαν ανάσα από την έξοδο από την κρίση.
Κλείνοντας δήλωσε «παρών» στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα: «Με γνωρίζετε όλοι καλά τόσα χρόνια πλέον… Ξέρετε πως αυτά που λέω τα πιστεύω. Ξέρετε πως αυτά που πιστεύω, τα παλεύω πάντα… Και “μόνος και μετά πολλών”… Ξέρετε ότι δεν υποστέλλω τη σημαία του αγώνα… Δεν το έκανα ποτέ στο παρελθόν, ούτε και πρόκειται να το κάνω… Είμαι παρών, είμαι μαζί σας, είμαι δίπλα σας… Αυτή την Ελλάδα που ονειρευόμαστε θα τη φτιάξουμε όλοι μαζί… Και το ξέρετε καλά πια: Έχω πάντα την Πατρίδα στο μυαλό μου, τη Μεσσηνία στην καρδιά μου και τον Ελληνισμό στην ψυχή μου…. Αυτή είναι η πυξίδα μου».

Κατάμεστη αίθουσα με… ηχηρές απουσίες
Ξεπέρασε τις προσδοκίες της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας η προσέλευση του κόσμου το βράδυ της Κυριακής, αν και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρχαν στελέχη που απέτρεπαν σε αρκετούς να παρευρεθούν στην εκδήλωση λόγω των προσωπικών τους διαφορών με τον πρώην πρωθυπουργό…
Παρ’ όλα αυτά, περισσότερα από 1.000 άτομα έδωσαν το «παρών», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στη μεγάλη αίθουσα του “Belvedere Hall” και πολλοί να μείνουν όρθιοι.
Ηχηρές… αλλά και αναμενόμενες για πολλούς, λόγω των σχέσεών τους με τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν οι απουσίες του πρώην υπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου, του πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη, καθώς και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Επίσης, απουσίαζαν πρωτοκλασάτα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, όπως ο Δημήτρης Μπούχαλης, ο Σάκης Ηλιόπουλος, ο Νίκος Μπασακίδης, ο Ανδρέας Καραγιάννης κ.ά. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Δημήτρης Μπούχαλης, καθώς και ο Ανδρέας Καραγιάννης, είναι και μέλη της ΝΟΔΕ.
Εντύπωση και έκπληξη προκάλεσε ότι δε βρέθηκε στην εκδήλωση κανείς δημοτικός σύμβουλος της Μεσσήνης από την παράταξη του Στάθη Αναστασόπουλου, αλλά ούτε και ο ίδιος.
Αντιθέτως, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία Μίλτος Χρυσομμάλης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και υποψήφια στις τελευταίες εκλογές με τη Ν.Δ. Μαρία Οικονομάκου, η περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια με τη Ν.Δ. Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Αθηνών Σάκης Θεοδωρόπουλος, καθώς και αντιδήμαρχοι Καλαμάτας και αυτοδιοικητικοί, όπως ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο Γιάννης Αδαμόπουλος, ο Χάρης Βγενής, η Παναγιώτα Ντίντα, ο Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Ηλίας Κουτίβας,ο Σαράντος Μαρινάκης, η Αναστασία Μπελογιάννη, ο Παναγιώτης Λύρας και η Τασούλα Φοίφα, αλλά και σύσσωμες οι Δημοτικές Αρχές Τριφυλίας και Πυλίας.

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας