Τη Δευτέρα απόφαση του δικαστηρίου για τους δύο νοσοκομειακούς γιατρούς


Με τις απολογίες του ολοκληρώθηκε χθες το δικαστήριο

Με τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας συνεχίσθηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η δίκη για το θάνατο 73χρονου τον Αύγουστο του 2008.
Οι δύο παθολόγοι εξήγησαν πως έκαναν όλα όσα έπρεπε για τον ασθενή και ισχυρίσθηκαν πως ο θάνατός του δεν οφείλεται σε αμέλεια.
Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι έχουν καταδικασθεί πρωτόδικα για αμέλεια, ο τότε αν. διευθυντής στην Α΄ Παθολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε φυλάκιση 18 μηνών και η γιατρός παθολόγος της ίδιας κλινικής σε 12 μήνες φυλάκισης.
Η δίκη διεκόπη χθες το μεσημέρι και θα συνεχισθεί τη Δευτέρα, οπότε η εισαγγελέας Έδρας θα προτείνει την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, ενώ θα ολοκληρωθεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων, ώστε να εκδοθεί απόφαση.

«Του βάλαμε οξυγόνο»
Κατά την απολογία του, ο τότε αν. διευθυντής της Α΄ Παθολογικής είπε πως όταν ο ασθενής έφτασε στα Επείγοντα του νοσοκομείου, έγινε καρδιογράφημα, μελετήθηκαν οι εξετάσεις που είχε μαζί του και, αφού έγραψε οδηγίες, τον εισήγαγαν στην κλινική, όπου και μεταφέρθηκε με φορητή φιάλη οξυγόνου. Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν μάρτυρες ότι από τα Επείγοντα στην κλινική μεταφέρθηκε με φιάλη οξυγόνου.
Τόνισε δε, ότι από το μεσημέρι που έγινε η εισαγωγή έως τις 8.30 το βράδυ που ο 73χρονος λιποθύμησε, κανείς δεν τον είχε ενοχλήσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ασθενή. Μάλιστα, είπε ότι στις 6.00 το απόγευμα η συγκατηγορούμενη γιατρός τον ενημέρωσε ότι είδε τον ασθενή και είναι εντάξει.
Στις 8.30 το βράδυ και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στους θαλάμους για να δουν τους ασθενείς, νοσοκόμα τον ενημέρωσε ότι ο 73χρονος λιποθύμησε. Πρώτη, όπως είπε, έφυγε και πήγε η συγκατηγορούμενή του γιατρός και ακολούθησε ο ίδιος με τα μηχανήματα ανάνηψης. Πάλεψαν, όπως κατέθεσε, επί μισή ώρα να τον ανατάξουν, αλλά τελικά ο ασθενής απεβίωσε.
Στην αιτίαση των συγγενών ότι δεν είχε χορηγηθεί οξυγόνο στον ασθενή, ο κατηγορούμενος είπε ότι αυτό δεν ισχύει, ενώ στο ότι είχε παρουσιάσει δυσφορία στην αναπνοή, επισήμανε ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε όλο αυτό το διάστημα για κάτι τέτοιο.
Σε ερώτηση της Έδρας για την αιτία θανάτου, απάντησε ότι αυτός δεν επήλθε από έλλειψη οξυγόνου, αλλά είχε καρδιολογικά προβλήματα. Μάλιστα, είπε ότι ήταν ισχαιμικός ασθενής και μπορούσε ανά πάσα να πάθει ισχαιμικό επεισόδιο.

«Δε μας ειδοποίησε κανείς
ότι δεν είναι καλά»
Από την πλευρά της, η κατηγορούμενη γιατρός ανέφερε στην απολογία της ότι εκείνη την ημέρα είχε παραμείνει στην κλινική, προκειμένου να βοηθήσει. Σημείωσε ότι περίπου στις 6 παρά της ζήτησε ο συγκατηγορούμενός της να ρίξει μια ματιά στον ασθενή, που ήταν σε δωμάτιο μαζί με δύο άλλους. Όπως είπε, πήγε στο δωμάτιο, όπου μάλιστα οι άλλοι δύο ασθενείς ήταν βαριά. Ο συγκεκριμένος ασθενής τη στιγμή που πήγε έτρωγε και, μάλιστα, δεν έδειξε να έχει πρόβλημα. Περιέγραψε, δε, την κατάστασή του λέγοντας ότι έτρωγε ήρεμα και σε ερώτησή της, της απάντησε ότι είναι καλά. Ειδικότερα, είπε πως δε διαπίστωσε να έχει βρογχοσπασμό, ούτε της παραπονέθηκε κάποιος συγγενής του.
Ανέφερε κι αυτή πού ήταν όταν τους ειδοποίησαν ότι ο 73χρονος είχε χάσει τις αισθήσεις του και ανέφερε πως όταν μπήκε στο θάλαμο, είδε τη νοσοκόμα να του κάνει μαλάξεις, τις οποίες συνέχισε η ίδια, ενώ παρά τις προσπάθειές τους επί μισάωρο, δεν απέδωσαν και ο ασθενής κατέληξε.
Στη συνέχεια μίλησε για καταστάσεις επίθεσης από τους συγγενείς ότι δεν πρόσεξαν τον ασθενή και χαρακτήρισε τον εαυτό της παρορμητικό για ορισμένες ενέργειές της.
Τόνισε πως δεν ειδοποιήθηκε από κανέναν ότι ο ασθενής δεν ήταν καλά και πως η ίδια είδε έναν άνθρωπο στις 6 να τρώει ήρεμα και δύο ώρες μετά που προσπάθησαν να τον σώσουν.
Οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί στις απολογίες τους επισήμαναν προς την Έδρα ότι σε κανέναν γιατρό δεν είναι ευχάριστο να χάνει ασθενή και στεναχωριούνται πραγματικά με τέτοιες καταστάσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη