Ένα «χιλιόμετρο» φωτός άστραψε στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)

Ένα «χιλιόμετρο» φωτός άστραψε στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)

Ξεχωριστή η χθεσινή βραδιά για το νότιο πρόβολο του λιμανιού της Καλαμάτας, γνωστό ως «χιλιόμετρο», με τη φωταγώγησή του.

Οι σχετικές εργασίες εγκατάστασης των φωτιστικών ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, οπότε και έγινε η δοκιμή του φωτισμού.


Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις για λόγους ασφαλείας, αποκλείοντας την πρόσβαση στις δύο σκάλες που οδηγούν στη στέψη του κυματοθραύστη, ενώ κατά μήκος του θα χαραχθεί κίτρινη γραμμή που θα επισημαίνει το πέρας του.

Επίσης, θα τοποθετηθούν παγκάκια και βρύσες.
Ο δήμαρχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας της χερσαίας ζώνης του λιμένα με τη χερσαία ζώνη της μαρίνας, ώστε το κοινό εύκολα να μεταβαίνει στη μαρίνα για τον περίπατό του, αλλά και για την υποστήριξη της εκεί οικονομικής δραστηριότητας.

Σημείωσε, επίσης, ότι «η μαρίνα θα είναι πολύ διαφορετική με τον ποδηλατόδρομο που θα περάσει νότια της οδού Σαλαμίνος και με την ενοποίησή της με το λιμάνι».
Στο έργο αυτό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση επίτοιχων φωτιστικών στον προσήνεμο μόλο – κυματοθραύστη του Λιμένα Καλαμάτας, από την πλευρά όπου γίνεται περίπατος, με στόχο τη δημιουργία ασφαλών οπτικών συνθηκών για το κοινό και τους χρήστες, προκειμένου να αξιοποιηθεί λειτουργικά ο μόλος και να αποδοθεί σε χρήση. Κρίθηκε απαραίτητη η τοποθέτηση 35 φωτιστικών σωμάτων για την κάλυψη όλου του μήκους του μόλου (μήκος περίπου 500 μέτρων στο κυρτό κομμάτι των τοιχωμάτων και 550 μέτρων στο ευθύ κομμάτι των τοιχωμάτων) και συγκεκριμένα στο πιο στενό τμήμα αυτού, που εκκινεί από το φράκτη και φθάνει μέχρι τον κόκκινο φάρο.


Τα φωτιστικά που επιλέχθηκαν, έχουν δυνατότητα μεγάλης κατά μήκος κάλυψης και ειδική κατεργασία, που είναι κατάλληλη για τη διασφάλιση της μη καταστροφής τους σε παραθαλάσσια περιοχή. Τα φωτιστικά τοποθετήθηκαν σε ύψος 2,5 μέτρων επί του τοίχου και η μεταξύ τους απόσταση είναι 30 μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι λαμπτήρες είναι μεταλλικών αλογονιδίων με κεραμικό καυστήρα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη