Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων: Εξάγει λάδι μέχρι και τη Βενεζουέλα…


Ομάδες δημοσιογράφων από εφημερίδες και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα επισκέφτηκαν το τελευταίο διάστημα τη Μεσσηνία, στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΕΦ, που υλοποιείται με την εταιρεία Foodstandard.
Κι όπως σημειώνουν, κατ’ αρχήν, η παραγωγή και εν συνεχεία εξαγωγή του ελαιολάδου εξακολουθεί να έχει αυξητική τάση, τόσο χύμα όσο και εμφιαλωμένο.
Η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ήταν μεταξύ των μελών της αποστολής και η Χριστίνα Καραβοκύρη ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων:
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα αριθμεί 600 μέλη. Διαθέτει ιδιόκτητη κάθετη μονάδα επεξεργασίας ελαιοκάρπου, αποθήκευσης και τυποποίησης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
Σήμερα, ο συνεταιρισμός έχει μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου 1.400 τόνους και δυνατότητα τυποποίησης 200 τόνων, σε συσκευασίες από 250 ml έως και 5 λίτρα, με την εμπορική ονομασία «ΠΙΘΑΡΙ».
Ο πρόεδρος του ΑΣ Γαργαλιάνων, Τάσος Προσηλιακός, μίλησε για τις εξαγωγές και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε εξαγωγές στην Αυστραλία, που στέλνουμε ανά 2-3 μήνες δέκα τόνους. Επιπλέον, λάδι προωθείται στη Γερμανία, σε ποσότητες που αντιστοιχούν στους 4-5 τόνους το μήνα, αλλά και στην Ουγγαρία. Στην Ιταλία φεύγουν 1.000 τόνοι λάδι χύμα, ενώ υπάρχει προοπτική για άνοιγμα στη Βενεζουέλα».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο κ. Προσηλιακός, 60-70 τόνοι τυποποιημένου λαδιού διοχετεύονται στην Ήπειρο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά με τον συνεταιρισμό υπαλλήλων της ΔΕΗ, όπου θα παρέχεται λάδι στους εργαζομένους των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΑΣ Γαργαλιάνων στοχεύει στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών που θα εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με αυτό τον τρόπο στοχεύουν στην απόδειξη της αυθεντικότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας του τελικού προϊόντος».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης