Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις 7 Απριλίου


Απεργούν διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό οι δημόσιοι υπάλληλοι στις 7 Απριλίου και χθες τη Μεσσηνία επισκέφθηκε ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης.
Συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Νικολίνα Λέκκα, επισκέφθηκαν χώρους εργασίας και συγκεκριμένα το νοσοκομείο, δύο Λύκεια της Καλαμάτας και το ΙΚΑ.

Το 3ο μνημόνιο
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά τις συναντήσεις, η κα Λέκκα τόνισε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό δεν είναι ένας απλός νόμος, αλλά είναι το 3ο Μνημόνιο.
Ο κ. Κουτσιουμπέλης με τη σειρά του σημείωσε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να γίνει ενημέρωση για την 24ωρη απεργία των υπαλλήλων.
Στους εργασιακούς χώρους που επισκέφθηκαν ενημέρωσαν για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, για την αξιολόγηση, τους νέους νόμους που έχουν ψηφισθεί, αλλά κυρίως για το 3ο Μνημόνιο.
«Το νέο μνημόνιο δεν είναι μόνο το Ασφαλιστικό, είναι ένα πακέτο μέτρων 3% του ΑΕΠ, 1% θα εξοικονομηθεί από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, 1% από την άμεση φορολογία και 1% από την έμμεση φορολογία. Εκείνο που είναι βέβαιο, καθώς υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά προς διαπραγμάτευση, είναι ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20%.
Υπό αυτή την έννοια είναι μεγάλη υποκρισία η κυβέρνηση να καταγγέλλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις 10 περικοπές, γιατί το σύστημα που καθιερώνει θα δώσει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 20%», σημείωσε ο κ. Κουτσιουμπέλης.

Νέες μειώσεις
Ακολούθως, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι ιδιαίτερα για το Δημόσιο, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι για τον κλάδο ΥΕ με 20 χρόνια υπηρεσίας 7% με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στον κλάδο ΠΕ, όπου με 40 χρόνια υπηρεσίας μεικτό μισθό στα 2.000 ευρώ.
«Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημιουργείται για να υποκαταστήσει τα 3 Ταμεία του νόμου Κουτρουμάνη, θα είναι ένα θνησιγενές ταμείο και μια αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπεται, θα δείξει ότι θα χρειασθούν και νέες μειώσεις των συντάξεων», κατέληξε ο κ. Κουτσιουμπέλης.

Της Βίκυς Βετουλάκη