Βυτίο-βυτίο οι πωλήσεις στους Ιταλούς τυποποιητές


Περιορισμένη ζήτηση χαρακτηρίζει την αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να έχουν υποχωρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 5-10 λεπτά ανάλογα με την περιοχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Δυσκίνητη η αγορά χύδην ελαιολάδου, επηρεάζει το τυποποιημένο, ενώ οι Ισπανοί φαίνεται να περιμένουν την εικόνα της ανθοφορίας.
Η πτώση της ζήτησης έχει να κάνει με τις περιορισμένες παραγγελίες από πλευράς Ιταλών εμπόρων, οι οποίοι παρουσιάζονται συγκρατημένοι, παρά την έλλειψη ελαιολάδου στη νότια Ιταλία, φοβούμενοι την πιθανότητα να ρίξουν οι Ισπανοί μεγάλες ποσότητες στην αγορά.
Οι Ισπανοί φαίνεται να περιμένουν την εικόνα που θα διαμορφωθεί από την ανθοφορία στη χώρα τους και στις άλλες χώρες, προκειμένου να ξέρουν αν θα έχουν αποθέματα για την επόμενη σεζόν και δεν έχουν βγει ακόμα στη διεθνή αγορά.
«Η ζήτηση τόσο από τις ντόπιες επιχειρήσεις όσο και απ’ το εξωτερικό είναι μειωμένη», λέει στην Agrenda ο γραμματέας του Α.Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, με τους εμπόρους να αγοράζουν βυτίο-βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες τους.
«Τέτοια εποχή πέρυσι είχαμε δώσει τουλάχιστον 200 τόνους περισσότερο ελαιόλαδο λόγω του καλύτερου αγοραστικού ενδιαφέροντος», συμπληρώνει.
Υποχώρηση, κατά 10 λεπτά περίπου, έχουν παρουσιάσει και οι τιμές του ελαιολάδου στη Μεσσηνία την τελευταία βδομάδα, που βρίσκονται στα 3,10-3,20 ευρώ το κιλό για το συμβατικό και στα 3,40-3,50 για το ΠΟΠ. «Πέρυσι δεν είχε παρουσιαστεί πτώση και οι τιμές ήταν στα 3,30-3,50 και 3,80-3,90 για συμβατικό και ΠΟΠ αντίστοιχα», μας λέει ο τυποποιητής και εξαγωγέας, Παναγιώτης Γκούμας.
Όπως υπογραμμίζει, η ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής παρέμεινε και φέτος σε υψηλά επίπεδα.
Στη Μεσσηνία η παραγωγή έφτασε τους 65.000 τόνους, πάνω απ’ το περσινό ρεκόρ των 60.000 τόνων, λόγω κυρίως των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Η απουσία ακραίων καιρικών φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και στη Λακωνία, όπου η παραγωγή φέτος είναι κατά 50% υψηλότερη απ’ την αναμενόμενη. Ωστόσο, οι παραγωγοί της περιοχής ανησυχούν για την επόμενη σεζόν, καθώς τα δέντρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα απ’ την εποχή τους.
Σε ανάλογο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα olivenews.gr, τα ελληνικά έξτρα παρθένα κυμαίνονται τώρα από 3,30 έως 3,45 ευρώ/κιλό, ενώ πριν από λίγο καιρό είχαν οριακά μέχρι και 3,60 ευρώ/κιλό. Χαρακτηριστικό ότι πολλοί με εξαιρετικές ποιότητες προτιμούν να τις κρατούν αναμένοντας υψηλότερες τιμές. Τα λαμπάντε 5ο κυμαίνονται από 2,50 έως 2,60 ευρώ/κιλό.
Στην Ισπανία οριστικοποιούνται οι 1,4 εκατ. τόνοι για τη φετινή παραγωγή 2015/16. Οι τιμές μετά την πασχαλινή ανάπαυλα βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική κατεύθυνση με τα έξτρα 3,20 ευρώ και το λαμπάντε 1ο σε 2,85-2,90 ευρώ.
Καθοριστική σημασία παίζουν τα αποθέματα στις δεξαμενές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών όπως και οι πρόσφατες βροχές. Στην Ιταλία, λόγω της υψηλής φετινής παραγωγής των 350+ χιλ. τόνων, οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδο ελάχιστα υψηλότερο των ελληνικών.