Γ. Τσιρώνης για Κυπαρισσιακό: Χωρίς κανόνες θα μας…τρελάνουν στα πρόστιμα


Απειλή προστίμου 20.000.000 και 70.000 ευρώ την ημέρα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο 
Αποφασισμένος για καλόπιστο, ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο με πολίτες και φορείς για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ισχύσουν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δείχνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, με τη διήμερη περιοδεία του στη Μεσσηνία.
Για το λόγο αυτό θα έχει συσκέψεις στην Ελαία (σ.σ. 10.00 το πρωί σήμερα) και στον Πύργο, με στόχο η διαβούλευση να οδηγήσει σε ένα συναινετικό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο επισήμανε ότι, εφόσον υπάρχει τεκμηρίωση που να περνά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο μπορεί να αλλάξει τον όρο που προβλέπει εκτός σχεδίου δόμηση στην αγροτική ζώνη στα 20 στρέμματα και να τον κάνει στα 10 στρέμματα.
Είπε, επίσης, ο υπουργός ότι το πρόβλημα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο δεν είναι η επένδυση Παπά, αλλά η έλλειψη Προεδρικού Διατάγματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο του υπουργείου του θα αναδείξει την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, θα τη μετατρέψει «σε κόσμημα, σε έναν παγκόσμιο πόλο έλξης, μια περιοχή που μπορεί να έχει την οικονομία που της αξίζει και θα αποτελέσει και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας υπόδειγμα αειφορικής ανάπτυξης.
Ο Κυπαρισσιακός δεν είχε Προεδρικό Διάταγμα και η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο 20.000.000 ευρώ εφάπαξ, συν 30-70.000 ευρώ -ό,τι πει το δικαστήριο- την ημέρα, επειδή δεν έχει Προεδρικό Διάταγμα.
Και είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα ότι η Ελλάδα δεν έχει Προεδρικά Διατάγματα στις περιοχές Natura, που είναι μια υποχρέωσή της. Κάτι που υποβαθμίζει την περιοχή και την κάνει εστία άναρχης δόμησης.
Κανόνες πάμε να βάλουμε, κανόνες που όχι μόνο δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη, αλλά θα κάνουν την περιοχή κόσμημα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα περιοριστεί η οικιστική ανάπτυξη και όλα αυτά. Θα περιοριστεί η αναρχία. Αυτό θα περιοριστεί -που βλάπτει όλες τις περιοχές που αναπτύχθηκαν άναρχα, που ενώθηκαν τα χωριά με οικισμούς που δεν είχαν σχέδια πόλης, που ήταν χωρίς δρόμους, ενοικιαζόμενα δωμάτια, άναρχα, πεταμένα. Και ευτυχώς, είναι δώρο Θεού ότι η Κυπαρισσία δεν υπέστη αυτή τη λαθεμένη ανάπτυξη, που κανέναν δεν ωφέλησε πουθενά στην Ελλάδα».
Πρόσθεσε, δε, ότι «η νοικοκυρεμένη δόμηση με σχέδια πόλης και για τα ξενοδοχεία και για τα σπίτια και για οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλόδεχτη. Μιλάμε για την εκτός σχεδίου δόμηση. Συζητάμε τα 10 στρέμματα, αυτά θα προτείνουμε, πάντα με την προϋπόθεση ότι στις περιοχές που θα προτείνουν οι δήμαρχοι θα έχουμε σοβαρή τεκμηρίωση, ώστε να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη