Δεν υπάρχει κατάλληλο κτήριο στο Δήμο Μεσσήνης για φιλοξενία μεταναστών


Το προσφυγικό ζήτημα απασχόλησε και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος απηύθυνε ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή, αν προετοιμάζεται κάποιος χώρος για φιλοξενία μεταναστών, όπως ακούγεται, στο Δήμο Μεσσήνης. Επίσης, χαρακτήρισε άσχημη την κατάσταση στη χώρα, καθώς, όπως είπε, η πολιτική της κυβέρνησης την έχει καταντήσει «αποθήκη εκρηκτικών», ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε μετανάστες που κινούνται ανεξέλεγκτα και θέτουν την εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο.
Απαντώντας στην ερώτηση του Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή αίτημα για φιλοξενία προσφύγων σε κτήριο του Δήμου Μεσσήνης. Πρόσθεσε, δε, ότι το μοναδικό έγγραφο που υπάρχει είναι ένα γενικό προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ απαντώντας και στις «φήμες» που ακούγονται, επισήμανε ότι ούτε είναι έτοιμη η Μεσσήνη να υποδεχθεί άμεσα πρόσφυγες αλλά ούτε και υπάρχει κτήριο που να πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για φιλοξενία τους στο Δήμο Μεσσήνης.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Δαβίλλας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η χώρα κινδυνεύει, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που ως στόχο έχει τον αφελληνισμό της πατρίδος μας.
Συνέδεσε, μάλιστα, τα όσα γίνονται στο Προσφυγικό με τις προθέσεις και τα όσα πράττει ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης.
Κλείνοντας, ο κ. Δαβίλλας κάλεσε σε εθνική αφύπνιση όλους τους Έλληνες μπροστά σ’ αυτά που έρχονται.
Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Καρύδης απάντησε στον κ. Δαβίλλα, λέγοντάς του ότι και ο ίδιος είναι απόγονος 3ης γενιάς προσφύγων, που έφθασαν από τη Μικρά Ασία, και τόνισε ότι η ιδιαιτερότητα του Έλληνα φαίνεται στη φιλοξενία και την ευγένεια, κάτι που έκανε την πατρίδα μας να ξεχωρίζει σε σχέση με τους άλλους λαούς στην ιστορία.
Κάλεσε, δε, όλο τον κόσμο να μην αντιμετωπίζει με καχυποψία τους πρόσφυγες και όλοι να βοηθήσουν, ειδικά τα ασυνόδευτα παιδιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εικόνα του μικρού Aylan στις ακτές της Τουρκίας, αλλά και το παιδί με το αρκουδάκι στην Ειδομένη, τον έχουν σημαδέψει. Τέλος, επισήμανε ότι ο ελληνισμός δεν αλλοιώθηκε ούτε με 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Οθωμανούς, οπότε ας μη φοβόμαστε το Προσφυγικό.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Τάσος Παπαγεωργίου επισήμανε ότι δε φοβάται τους πρόσφυγες, αλλά την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος, που έτσι όπως έχει δομηθεί είναι ανίκανο να ελέγξει το οτιδήποτε.

Του Κώστα Γαζούλη