Θέμα με το κτήριο της ΕΤΕ Τριφυλίας


«Επιτέλους, πότε θα λιώσει αυτή η καραμέλα; Επιτέλους, πόσοι ακόμα θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το διατηρητέο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και του περιβάλλοντος οικοδομικού τετραγώνου; Επιτέλους, πόσοι θα εμπλακούν εκόντες-άκοντες, καλοπροαίρετα ή μη, με τη μελέτη για την αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου του τέως καταστήματος Εθνικής Τράπεζας και του περιβάλλοντος χώρου;», τονίζεται σε Ανοιχτή Επιστολή της 4Α για την Τριφυλία (Ανατρεπτική Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Δήμου Τριφυλίας) και του αρχιτέκτονα Γιώργου Διαμάντη, υπό τον τίτλο «Τι συμβαίνει;»!
Στην επιστολή παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το οποίο: «Το 1999 ανατίθεται σε μένα με την υπ’ αριθμ. 70/99 απόφαση Δ.Σ. του Δήμου Κυπαρισσίας η μελέτη του θερινού σινεμά και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όλου του οικ. τετραγώνου, κάνοντας έκπτωση 70%, προσφορά στο Δήμο και στους κατοίκους της Τριφυλίας.
Η μελέτη αυτή εγκρίνεται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, επίσης εγκρίνεται στο σύνολό της και από τη Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας. Η μελέτη αυτή είναι ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει πλήρη σχέδια, οριστικής μελέτης, μελέτη εφαρμογής, τεύχη δημοπράτησης και προϋπολογισμό. Δηλαδή, έτοιμη για δημοπρασία. Με την 224/99 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μού ανατίθεται η μελέτη της ανάπλασης του διατηρητέου κτηρίου της Εθνικής Τ.Ε. και η μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου με εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, έπειτα από συνεδρία του Δ.Σ.
Και για αυτή τη μελέτη προσέφερα έκπτωση 70% επί της νομίμου αμοιβής μου, σύμφωνα με τον κώδικα αμοιβών των Μελετών του Δημοσίου, προσφορά στους δημότες. 
Δύσκολη και απαιτητική μελέτη βάσει των προδιαγραφών του υπουργείου Πολιτισμού για τα διατηρητέα κτήρια.
Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. και τις τεχνικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της μελέτης από εμένα και από τον τεχνικό σύμβουλο του Δήμου σε επιτροπή στο υπ. Δημοσίων Έργων στην Αθήνα, στη Χαριλάου Τρικούπη, για να υπαχθεί το έργο στο πρόγραμμα “Μελέτη – Κατασκευή ” και να δημοπρατηθεί αρχές του 2003.
Έχει, βεβαίως, προηγηθεί η υποβολή και η έγκριση της μελέτης από την αρμόδια Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη συνέχεια εγκρίνεται η χρηματοδότηση και το αντίστοιχο κονδύλι να εκταμιευθεί από την Εurobank. Επισημαίνεται εδώ ότι η μελέτη αυτή έπρεπε να θεωρηθεί και από το υπ. Πολιτισμού, διαδικασία που είναι αρμόδιος να προωθήσει ο κύριος του έργου, που είναι ο Δήμος.
Σε περίπτωση που από την Αρχαιολογία ή το υπ. Πολιτισμού εγίνοντο παρατηρήσεις, έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να ενημερωθεί ο μελετητής και χωρίς καμία επιπλέον χρηματική επιβάρυνση να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.
Για λόγους που δε γνωρίζω και που χρειάζονται διερεύνηση από κάθε αρμόδια Αρχή, εγώ ουδέποτε, ουδόλως και από ουδένα ειδοποιήθηκα σχετικά.
Εύλογα συνεπώς τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα: Γιατί από 1/1/2007 έως 31/12/2010 δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια και χάθηκε η χρηματοδότηση από την Εurobank; Ποιος ή ποιοι φέρουν τις κάθε είδους ευθύνες για το γεγονός ότι έμεινε ανεκμετάλλευτη η κατά τα άνω χρηματοδότηση, για την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα το θέμα είχε τεθεί στο Δ.Σ; Απαλλάσσει των ευθυνών του, τον οποιοδήποτε υπεύθυνο η προβαλλόμενη δικαιολογία – πρόφαση ότι “θα βρεθεί χρηματοδότηση από χρηματοπιστωτικό οίκο του εξωτερικού με ευνοϊκότερους όρους”…;
Γιατί από 1/1/2011 μέχρι 30/8/2014 καμία εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα αυτό παρότι το διαχειριζόταν η ίδια “Ομάδα Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων”;
Γιατί η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και με τη νέα Δημοτική Αρχή; Εδώ και 12 χρόνια πιπιλάμε την ίδια καραμέλα και, από ό,τι είδα στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας για το 2016, η καραμέλα έγινε τούρτα!
Στα αρχεία του Δήμου υπάρχουν οι προηγούμενες μελέτες έτοιμες και επικυρωμένες. Είναι ενημερωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες; Είναι ενημερωμένη η αντιπολίτευση; Είναι ενημερωμένοι οι φορείς ή όλοι αυτοί είναι υπόλογοι για εγκληματική αδιαφορία ως προς την διαχείριση δημοσίου χρήματος.
Ποιοι είναι αυτοί που παρακώλυσαν τις ενέργειες υλοποίησης των μελετών 12 χρόνια παρεμβάλλοντας τεχνικά – οικονομικά – διαδικαστικά, δήθεν προβλήματα. Εάν κάποιοι είναι ανεπαρκείς, δεν ευθύνονται μόνον αυτοί, υπεύθυνοι είναι αυτοί που τους ψηφίζουν και τους ξαναψηφίζουν. Αν υπάρχει, όμως, σκοπιμότητα ή υστεροβουλία για εκμετάλλευση κάθε είδους, αρμόδιες τότε είναι άλλες κρατικές αρχές, συνταγματικά κατοχυρωμένες για τον έλεγχο και την απόδοση των κάθε είδους ευθυνών στον κάθε υπεύθυνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ανεπάρκεια, ολιγωρία, ανευθυνότητα ή και τυχόν σκοπιμότητες έχουν εγκαταλείψει μια πολιτιστική κληρονομιά και έχουν καταδικάσει σε υποβάθμιση μια περιοχή στο κέντρο της πόλης. Γιατί τόση αδράνεια από την πλειοψηφία; Γιατί τόση αδιαφορία και υποτονικότητα στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί η αντιπολίτευση; Τυχαίο; […]
Ξέρει ο λαός της Τριφυλίας, κύριε δήμαρχε και κύριοι αντιδήμαρχοι, ποιοι άλλοι εμβόλιμοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση της συγκεκριμένης μελέτης και πόσο πληρώθηκαν τα δώδεκα χρόνια που αυτή στοιχειώνει; Πρέπει να ενημερώσετε τους κατοίκους της Τριφυλίας για όλο το ιστορικό αυτής της ταλαιπωρημένης υπόθεσης, γιατί έρχεστε τώρα να τους επιβαρύνετε οικονομικά με 70.000 ευρώ για τη μελέτη επισκευής του κτηρίου μόνο. Αναρωτιέται κανείς εύλογα για ποιους, άραγε, λόγους στερείται ο λαός της Κυπαρισσίας, κι όχι μόνο, έναν εκπληκτικό πολιτιστικό πολυχώρο, με μια όμορφη φωτισμένη πλατεία, με ένα χώρο θερινών θεατρικών παραστάσεων – συναυλιών – κινηματογραφικών προβολών. Ένα διατηρητέο κτήριο που με την ολοκληρωμένη μελέτη μου, ΝΑΙ με τη μελέτη του αρχιτέκτονα Γιώργου Διαμάντη, θα στέγαζε: αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων και κινηματογραφικών προβολών, αίθουσα εκθεμάτων και βιβλιοθήκης, εικαστικό εργαστήρι, αίθριο χώρο βεράντας μεγάλης, με πρόσβαση στο υπαίθριο φουαγιέ του θερινού σινεμά, γραφείο διεύθυνσης και προσωπικού, Κυλικείο – μπαρ, αποθηκευτικούς χώρους & τουαλέτες προσωπικού και επισκεπτών.
Γιατί κι από ποιον θάφτηκαν τα επικυρωμένα και εγκεκριμένα σχέδια της μελέτης μου στα Αρχεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου; (H οποία μελέτη μου σύμφωνα με τα παραπάνω και στην ουσία είναι προσφορά από το γραφείο μου στους συμπολίτες μου)…».
Στην ανοιχτή επιστολή είναι συνημμένη και ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: «Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, προσφέρω και δεσμεύομαι δημόσια για αυτή την προσφορά, άλλωστε το έχω δια των έργων μου αποδείξει, ότι: Το μελετητικό γραφείο του Αρχιτέκτονα Γιώργου Διαμάντη και οι συνεργάτες του, αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης “Επισκευής του κτηρίου της τέως Εθνικής” με έκπτωση 70%, δωρίζοντας έτσι 50.000 στο Δήμο μας».