Μεγάλη η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για τις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία


Αποχώρηση δύο υποψηφίων με αιχμές στην ΟΝΝΕΔ

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας η προσέλευση των μελών του κόμματος τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε όλη τη Μεσσηνία, για τις τοπικές οργανώσεις που στήθηκε κάλπη.
Περισσότερα από 1.500 άτομα σ’ όλο το νομό προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων.
Βέβαια, δεν έλειψαν και προβλήματα με τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς αρκετοί που πήγαν να ψηφίσουν δε βρήκαν το όνομά τους, ενώ άλλοι ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστες άλλων τοπικών οργανώσεων απ’ αυτές που θεωρούσαν.
Στην Καλαμάτα, η «μάχη» των τριών υποψηφίων για την προεδρία προσέλκυσε 862 ψηφοφόρους, ενώ δεν έλειψαν και οι «ουρές» στην κάλπη στις ώρες αιχμής.
Η Άντζελα Σκλήκα ήταν η νικήτρια της εσωκομματικής διαδικασίας και εξελέγη πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης, καθώς έλαβε 362 ψήφους έναντι 289 του Παναγιώτη Τσανή και 189 της Πόλυς Δημητροπούλου.
Μέλη στο Τοπικό Συμβούλιο της Καλαμάτας εξελέγησαν οι: Έλενα Δούκα, Σωτήρης Δρακόπουλος και Παντελής Δρούγας από την Καλαμάτα, από τη Θουρία ο Ιωάννης Αναζίκος και η Ευαγγελία Λιάπα, από τα Αρφαρά ο Ματθαίος Λίβας Γεώργιος και ο Χρήστος Μωραγιάννης και από τον Άρι ο Χαράλαμπος Σταθόπουλος και ο Βασίλης Σπηλιώτης.
Κάλπες, εκτός της Καλαμάτας, στήθηκαν στις τοπικές οργανώσεις της Μεσσήνης, της Οιχαλίας και της Μάνης, καθώς και εκεί υπήρχαν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι για πρόεδροι των οργανώσεων.
Στη Μεσσήνη πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Φύκιρης που επικράτησε του Νικόλαου Τζαμουράνη. Στην Οιχαλία ο Λεωνίδας Φίλος επικράτησε του Γεώργιου Ντόντου και στη Μάνη ο Παναγιώτης Καζολέας εξελέγη πρόεδρος, καθώς επικράτησε του Παναγιώτη Καργάκου.
Στις τοπικές οργανώσεις της Πύλου και της Τριφυλίας δε στήθηκαν κάλπες, καθώς υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος, ο Κώνσταντίνος Νεραντζόγλου στην Πύλο και ο Γεώργιος Φωτεινός στην Τριφυλία.

Αποχωρήσεις και… αιχμές στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ
Εν αντιθέσει με το ήπιο κλίμα που διατηρήθηκε στις εκλογές των προέδρων των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ., στις εκλογές για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ στη Μεσσηνία είχαμε όξυνση του κλίματος, με αποχωρήσεις υποψηφίων και καταγγελίες για τη διαδικασία.
Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ ήταν ο Παναγιώτης Στρατικόπουλος, ο Παναγιώτης Λιοντήρης και ο Παναγιώτης Καρβέλης.
Νωρίς το πρωί ο Παναγιώτης Λιοντήρης απέσυρε την υποψηφιότητά του, καταγγέλλοντας αναίτιες διαγραφές από τις λίστες ψηφοφόρων του, αλλά και παρεμβολή κομματικών στελεχών έξω από το χώρο της ΟΝΝΕΔ.
Λίγο πριν από το μεσημέρι και ο Παναγιώτης Καρβέλης αποχώρησε από τη διαδικασία και εξέδωσε μία ακόμα πιο «καυστική» ανακοίνωση, ζητώντας παράλληλα την ακύρωση της διαδικασίας, ενώ αργά το βράδυ έκανε γνωστό ότι παραιτείται και από μέλος της ΟΝΝΕΔ.
Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ του Παναγιώτη Λιοντήρη
Αποσύρω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του προέδρου Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας καθώς και όλων των υποψηφίων μελών ΔΗΜ.Τ.Ο. και συνέδρων, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητά μου, για τους εξής λόγους:
-Διεγράφησαν από τους εκλογικούς καταλόγους 150 μέλη, τα οποία θα στήριζαν την υποψηφιότητά μου, με την πρόφαση ότι δεν επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία τους
-Διεγράφησαν τα περισσότερα βασικά στελέχη της μέχρι σήμερα Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού και την υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού
-Διεγράφησαν μέλη της ΟΝΝΕΔ τα οποία επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι είτε ως σύνεδροι είτε ως μέλη Δημ.Τ.Ο., με αποτέλεσμα να τους στερηθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Λυπάμαι που όλα αυτά υποκινήθηκαν από ΜΗ ΟΝΝΕΔΙΤΗ με σκοπό να χρησιμοποιήσει την ΟΝΝΕΔ για ίδιον πολιτικό όφελος.
Ευχαριστώ όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μου μέχρι τέλους.
Όλοι μαζί ενωμένοι συνεχίζουμε.
Μπορεί να μας στέρησαν τη δυνατότητα συμμετοχής, τις ιδέες μας όμως δεν μπορεί να τις φιμώσει κανείς.
Παναγιώτης Λιοντήρης

Ανακοίνωση απόσυρσης υποψηφιότητας
του Παναγιώτη Καρβέλη

Οννεδίτες και Οννεδίτισσες, Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
με την παρούσα ανακοίνωση σας ενημερώνω ότι για λόγους ηθικής και διατήρησης της αξιοπρέπειάς μου αποσύρω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Προέδρου της Ν.Ε ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, καταγγέλλω την εκλογική διαδικασία και ζητώ την ακύρωση αυτής.
Με λύπη μου διαπίστωσα πως οι σημερινές εκλογές είναι διαβλητές, υποκινούμενες από συγκεκριμένο πολιτικό παράγοντα και έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας μικρή και ελεγχόμενη, ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Καταρχάς από τον εκλογικό κατάλογο έχουν διαγραφεί 70 μέλη, τα οποία και στήριζαν την υποψηφιότητά μου, των οποίων και τα στοιχεία είχαν επιβεβαιωθεί. Επίσης, καταγγέλλω πως η σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών σε όλα τα εκλογικά τμήματα δεν ήταν αντιπροσωπευτική αναλογικά με τον αριθμό των υποψηφίων. Συγκεκριμένα άτομα τα οποία δε γνωρίζω από ποιον είχαν οριστεί πήραν το μητρώο των μελών της οργάνωσης και ξεκίνησαν τις εκλογές μόνοι τους χωρίς προσωπικά να έχω ερωτηθεί για τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όσους και όσες με στήριξαν σε αυτόν το καλό και τίμιο αγώνα ο οποίος είχε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια νέα ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας μεγάλη, ακηδεμόνευτη με θέσεις και προτάσεις.
Σήμερα διαπίστωσα πως η εκλογική διαδικασία είναι υποκινούμενη και στημένη. Δε θα επιτρέψω το όνομά μου να εμπλακεί σε ένα τέτοιο φιάσκο, το οποίο ντροπιάζει την οργάνωσή μας και συνολικά το κόμμα μας, τη Νέα Δημοκρατία. H ευθύνη για το φιάσκο έχει ονοματεπώνυμο!
Παναγιώτης Καρβέλης
Οικονομολόγος , MSc, MBA

Ύστερα από τις αποχωρήσεις των δύο υποψηφίων, λίγο μετά το μεσημέρι σταμάτησε και η εκλογική διαδικασία για την ΟΝΝΕΔ και νέος πρόεδρος ανακηρύχθηκε ο 31χρονος από την Κυπαρισσία, Παναγιώτης Στρατικόπουλος.
Αργά, δε, χθες το απόγευμα ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση, καλώντας παράλληλα σε συστράτευση «όλες τις νέες και τους νέους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες μας, ώστε να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη απέναντι στο λαϊκισμό και τη μιζέρια». Αναλυτικά, αναφέρει σε αυτή: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις ΟΝΝΕΔίτισσες και τους ΟΝΝΕΔίτες, από κάθε περιοχή της Μεσσηνίας, για τη μαζική συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. 700 και πλέον νέες και νέοι της Μεσσηνίας εγγράφησαν στον εκλογικό κατάλογο και συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής. Η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς 98 μέλη -τα οποία υποστήριζαν την υποψηφιότητά μου- δε συμπεριλήφθηκαν στον εκλογικό κατάλογο. Οι διαδικασίες, όμως, είναι συγκεκριμένες, όπως αυτές ορίζονται από το Καταστατικό, την Εγκύκλιο και την Κεντρική Διοίκηση και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πάντα τις σέβομαι.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για αλλαγή νοοτροπίας, την απαίτηση να φέρουμε την πολιτική πιο κοντά στις νέες και τους νέους, πιο κοντά στις ιδέες μας. Είναι η απάντηση της γενιάς μας απέναντι σε πρακτικές άλλων εποχών, οι οποίες -τα τελευταία χρόνια- οδήγησαν την ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας σε πολιτική απαξίωση και οργανωτική συρρίκνωση. Η αλλαγή αυτή δε θα ήταν εφικτή χωρίς τους ΟΝΝΕΔίτες και τις ΟΝΝΕΔίτισσες που βρέθηκαν μαζικά στο πλευρό μου και πίστεψαν στην υποψηφιότητα μου από την πρώτη στιγμή.
ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες από κάθε περιοχή του νομού. Δεν είναι τυχαίο που ο συνδυασμός μας είχε υποψηφίους σε καθεμία από τις 5 τοπικές οργανώσεις και για τις πέντε θέσεις της κάθε τοπικής, καθώς και σε όλες τις θέσεις των υποψήφιων συνέδρων, σε αντίθεση με τους άλλους συνδυασμούς.
Πλέον, σκοπός και στόχος όλων όσοι πλαισιώνουμε την ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας -όπως προέκυψε από τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εσωκομματική διαδικασία- είναι μια οργάνωση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, συμμετοχική, παρεμβατική, δυνατή και δημιουργική. Μια οργάνωση παρούσα, με δράσεις που θα στηρίζουν τους νέους της Μεσσηνίας και την ίδια τη Μεσσηνία. Μια οργάνωση ανοικτή, που θα ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο είχε βρεθεί τα περασμένα χρόνια.
Σήμερα δεν είναι απλά μια ακόμα νέα αρχή, σήμερα οι εκατοντάδες ΟΝΝΕΔίτες και ΟΝΝΕΔίτισσες μας έδωσαν εντολή να επανεκκινήσουμε την ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας και να την κάνουμε αρωγό της Νέας Δημοκρατίας στον αγώνα κατά του λαϊκισμού της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η επόμενη ημέρα μάς θέλει όλους ενωμένους απέναντι σε μια συγκυβέρνηση που έχει ποδοπατήσει κάθε προσδοκία και όνειρό μας. Γι’ αυτό καλώ σε συστράτευση όλες τις νέες και τους νέους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες μας, ώστε να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη απέναντι στο λαϊκισμό και τη μιζέρια».
Παράλληλα, το «Θάρρος» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη, για να ζητήσει την άποψή του σχετικά με τις καταγγελίες για διαγραφές των δύο αποχωρησάντων, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Το μεγάλο ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην εκλογή του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στις 17 Απριλίου, καθώς ο Περικλής Μαντάς αποχωρεί από αυτή τη θέση ύστερα από 6 χρόνια. Η εκλογή δε γίνεται από τη βάση του κόμματος, αλλά από ένα εκλεκτορικό σώμα περίπου 90 ανθρώπων, που διαμορφώθηκε και από τις προχθεσινές εσωκομματικές διαδικασίες.
Έτσι, σιγά σιγά οι ενδιαφερόμενοι, σταθμίζοντας και τη δυναμική τους, θα αρχίσουν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον. Σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Παναγιώτη Σκιαδόπουλου, ενώ «ακούγεται» και το όνομα του Παναγιώτη Τζαβάρα, διευθυντή του ΚΕΚ Μεσσηνίας.
Έως τις 10 Απριλίου που οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν επίσημα την υποψηφιότητά τους, καλό είναι να μην αποκλείσουμε εκπλήξεις… 

Του Κώστα Γαζούλης
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας