Μοναδική εμπειρία η άσκηση αντιμετώπισης σεισμού και πυρκαγιάς στο ΓΕΛ Κυπαρισσίας (φωτογραφίες & βίντεο)


-Υψηλός ο βαθμός ετοιμότητας των πυροσβεστικών δυνάμεων και άριστη η συνεργασία υπηρεσιών
 
Σεισμός, πυρκαγιά, καταστροφές, πτώση τοίχου, ερείπια, εκρήξεις, εγκλωβισμοί, αλλά και εκκένωση, απεγκλωβισμός και διάσωση μαθητών του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας περιλάμβανε η άσκηση αντιμετώπισης συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, σε πραγματικές συνθήκες, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυπαρισσίας, που διεξήχθη χθες το πρωί στο σχολείο και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! 
Σύμφωνα με το σενάριο, στις 10.45 το πρωί ειδοποιήθηκε το Π.Κ. Κυπαρισσίας για την εκδήλωση πυρκαγιάς στο γραφείο καθηγητών του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας. Κινητοποιήθηκαν άμεσα τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής (3 μεγάλα, καθώς και βοηθητικό όχημα μεταφοράς υλικών) και 11 πυροσβέστες (9 από το Π.Κ. Κυπαρισσίας και 2 από την Π.Υ. Γαργαλιάνων), ενώ υπήρξε ενημέρωση για συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ. Μέσα στα επόμενα λεπτά έγινε η εγκατάσταση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο χώρο και επιχείρησαν για τον απεγκλωβισμό των μαθητών από το γραφείο των καθηγητών. Πυροσβέστες έκοψαν τους μεντεσέδες της πόρτας, η οποία είχε φρακάρει και δεν άνοιγε, ενώ όταν την άνοιξαν, έσβησαν τη φωτιά και απεγκλώβισαν τους μαθητές. Πέντε βγήκαν έξω όρθιοι, ενώ για δύο χρειάστηκε φορείο που τους μετέφερε στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εκεί, οι διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν διακομιδή των δύο στο νοσοκομείο. 
Επίσης, έγινε απεγκλωβισμός – διάσωση τραυματισμένου μαθητή από το κτήριο, εξαιτίας του σεισμού, με αποτέλεσμα την πτώση εσωτερικού τοίχου και του δυτικού κλιμακοστασίου. Για τον απεγκλωβισμό του χρειάστηκε η συνδρομή της ομάδας διάσωσης, που αναρριχήθηκε στο κτήριο, και ο μαθητής (ομοίωμα κούκλας) κατέβηκε με ασφάλεια με τη χρήση σχοινιών, φορείου και κλίμακας! 
Η άσκηση διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του διευθυντή του ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Βαγγέλη Αντωνόπουλου και την παρακολούθησαν με προσοχή μαθητές από το Λύκειο και άλλα σχολεία της πόλης, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς, καθώς και κάτοικοι, αφού είναι η πρώτη φορά που διεξήχθη τέτοια άσκηση σε σχολείο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Αντιμετωπίστηκε, δε, ως πραγματικό συμβάν κατάρρευσης τμήματος κτηρίου και απεγκλωβισμού ατόμων, ενώ ακολουθήσουν και όλα τα επιχειρησιακά στάδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών, αναπτύσσοντας πλήρως το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό με τις προβλεπόμενες ενέργειες από το υπάρχον σχέδιο: αναγγελία, άμεση κινητοποίηση από την πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία, δηλαδή το Π.Κ. Κυπαρισσίας, κλιμάκωση με την αποστολή περισσότερων πυροσβεστικών οχημάτων και συνεργείων διάσωσης με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ, με τον επιχειρησιακό συντονισμό του προϊσταμένου του Π.Κ. Κυπαρισσίας, ανθυποπυραγού Χρήστου Τρυγωνόπουλου. 
Η άσκηση είχε ως σκοπό τη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας και την εκπαίδευση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Π.Υ. Γαργαλιάνων και του Π.Κ. Κυπαρισσίας, για την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων και τον έγκαιρο εντοπισμό δυσχερειών στο συντονισμό και στη συνεργασία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ), αλλά και την ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών. 
Κατά τη διάρκειά της ο προϊστάμενος του Π.Κ. Κυπαρισσίας εξηγούσε, μιλώντας σε μικρόφωνο, στους μαθητές τη διαδικασία, ενώ με ασύρματο έδινε οδηγίες για την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, απεγκλωβισμού και διάσωσης. 
Τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του προς την Π.Υ. και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έδωσε ο διευθυντής του ΓΕΛ, ενώ ο διευθυντής της Π.Υ. Γαργαλιάνων, πυραγός Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στην άσκηση. 
Την άσκηση παρακολούθησε και ο διοικητής Π.Υ. Καλαμάτας και διοικητής Νομού Μεσσηνίας, πύραρχος Παναγιώτης Μούτογλης. 

https://youtu.be/fLO4y2rG1R8

https://youtu.be/a2mBPh9yjo4