Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Διακοπή εργασιών, σε σχεδόν έτοιμο έργο, εξαιτίας σοβαρών λαθών και παραλείψεων της μελέτης… (φωτογραφίες)


Προς νέα, και, δυστυχώς, οριστική, αυτή τη φορά, διακοπή εργασιών βαίνει το έργο στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας εξαιτίας σοβαρών λαθών και παραλείψεων της μελέτης, παρόλο που, σχεδόν στο σύνολό του, είναι έτοιμο και απομένουν ελάχιστα για την πλήρη ολοκλήρωσή του! Όμως, λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της μελέτης, αναγκάζουν την ανάδοχο εταιρία, εάν δε λυθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας όλα τα ζητήματα και προβλήματα που έχουν ανακύψει, να προβεί σε υποβολή αίτησης διακοπής εργασιών και αυτό θα σημάνει και το τέλος της εργολαβίας με συνέπεια το έργο να μείνει ημιτελές. Κάτι τέτοιο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στην ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του προσωπικού του νοσοκομείου για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θυμίζουμε ότι, το έργο «Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου των εξωτερικών ιατρείων – Διοίκησης του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 7 Ιανουαρίου 2014 και ανάδοχος αναδείχθηκε με μέση έκπτωση 43,13% η τεχνική εταιρία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε
Ενστάσεις και παρεμβάσεις

Για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έγιναν ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν αλλά είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου καθώς η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας στις 11 Φεβρουαρίου 2015. Στις 9 Απριλίου 2015 η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου κάλεσε τον ανάδοχο για άμεση έναρξη των εργασιών μέχρι τις 15 Απριλίου «έχοντας χωρίσει εντελώς αντισυμβατικά το έργο σε δύο (2) χωροταξικές φάσεις, χωρίς κάτι τέτοιο να αναφέρεται στη μελέτη και την προαναφερθείσα σύμβαση του έργου, έχοντας δηλαδή μονομερώς τροποποιήσει την συγκεκριμένη σύμβαση», όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωσή του ο ανάδοχος, ο οποίος ξεκίνησε τις εργασίες στις 15 Απριλίου. Στις 28 Απριλίου 2015 η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου έδωσε εντολή στην εταιρεία να σταματήσει την εκτέλεση εργασιών στους εσωτερικούς ηλεκτροδοτούμενους χώρους του Νοσοκομείου. Από τότε ξεκίνησε ένας κύκλος με παρεμβάσεις, αυτοψίες, ανταλλαγή εγγράφων, συσκέψεις, διαβουλεύσεις, διαμαρτυρίες, δηλώσεις, που είχαν και πολιτικές προεκτάσεις αλλά περιείχαν και βαριές εκφράσεις, αιχμές και μομφές για πολιτικά παιχνίδια και οικονομικά συμφέροντα, όπως και την κοινή διαπίστωση για λάθη και παραλείψεις της μελέτης του έργου. Ωστόσο, ως φαίνεται, επικράτησε μεταξύ Περιφέρειας, αναδόχου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών και λοιπών, σύνεση και λογική και οι εργασίες συνεχίστηκαν. Τα προβλήματα όμως, εξαιτίας της μελέτης, όπως ισχυρίζεται ο ανάδοχος του έργου, ήταν τόσα πολλά και σοβαρά που το έργο μία σταματούσε, μία ξεκινούσε, και, στο μεταξύ, ο χρόνος περνούσε. Οι εργαζόμενοι διαρκώς ανησυχούσαν και εξέφραζαν αγωνία για το τι θα γίνει, ενώ μέχρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αλλά ποτέ δεν ολοκληρωνόταν για να παραδοθεί. Τελικά , δόθηκε παράταση στην εκτέλεση των εργασιών, αφού η καταληκτική ημερομηνία του χρηματοδοτικού προγράμματος παρήλθε και, πλέον, ενώ το έργο είναι σχεδόν έτοιμο και απομένουν ελάχιστα για την ολοκλήρωσή του, κινδυνεύει να μείνει έτσι και να μην ολοκληρωθεί και παραδοθεί ποτέ!

Επίσκεψη στους χώρους του νοσοκομείου
Μετά από αγωνιώδεις εκκλήσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο, βρεθήκαμε στο χώρο, το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου εκεί ήταν και ο εργοταξιάρχης της αναδόχου εταιρίας, πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Σιώρης, τον οποίο ρωτήσαμε να μας πει τι συμβαίνει με το έργο, που βρίσκεται και τι θα γίνει με αυτό. Όπως μας είπε «Η συμβατική προθεσμία του έργου “ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ”, Προϋπολογισμού: 1.250.000, Αναδόχου Εταιρείας: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. τελείωσε στις 20-12-2015, λόγω ολοκλήρωσης του προγράμματος ΔΕΠΙΝ ΕΣΠΑ 2007-2013. Ύστερα από αίτηση της εταιρείας μας, δόθηκε παράταση εκτέλεσης του έργου μέχρι τις 30-9-2016, με ημερομηνία έναρξης των εργασιών την 5η Φεβρουαρίου 2016 (δηλαδή 8 μήνες περίπου). Οι χώροι του ισογείου της 1ης φάσης, στους οποίους γίνονταν εργασίες τώρα, θα παραδίδονταν από την ανάδοχο εταιρεία (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.) στις 30-4-2016 και θα ξεκινούσαν οι εργασίες στους χώρους του ισογείου της 2ης φάσης (εξωτερικά ιατρεία). Εντελώς τυχαία, μετά από ερώτημα της εταιρείας μας, στις 7-3-2016 διαπιστώθηκε από τους υπευθύνους του Νοσοκομείου ότι οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε πολλούς χώρους του ισογείου (Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Αιματολογικό Εργαστήριο, Βιοχημικό κ.λ.π.), τις οποίες είχαμε κατασκευάσει σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου και μάλιστα είχαμε αποπερατώσει, δεν είχαν καμία σχέση με τις ανάγκες των χρηστών των παραπάνω χώρων και σύμφωνα με αυτές δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανένα μηχάνημα. Επίσης, και τα ερμάρια που είχαμε κατασκευάσει, σύμφωνα με την μελέτη του έργου, δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των χώρων αυτών και μας ζητήθηκε από το προσωπικό του Νοσοκομείου να μην τοποθετηθούν.

Διαπιστώσεις
Διαπιστώθηκε, εν τέλει, ότι ο μελετητής δεν είχε προβλέψει στην μελέτη του έργου την κατασκευή παροχών ιατρικών αερίων (οξυγόνου κλπ) στα ιατρεία του ισογείου της 1ης φάσης (Καρδιολογικό, Παθολογικό, Γυναικολογικό κλπ) και μας ζητήθηκε από τους υπευθύνους του Νοσοκομείου να τα κατασκευάσουμε τώρα. Καλούμαστε εμείς λοιπόν σήμερα να αλλάξουμε όλες τις παρακάτω εγκαταστάσεις και να κατασκευάσουμε νέες». Ο ίδιος μιλώντας στο «Θ», τόνισε πως εντός των προσεχών ημερών η εταιρία θα αναγκαστεί να υποβάλει αίτημα διακοπής εργασιών, επισημαίνοντας ότι, «μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγηθεί στην εταιρεία μας κανένα σχέδιο, μελέτη κ.λ.π., παρά τις συνεχείς αιτήσεις μας, με αποτέλεσμα να έχουμε σταματήσει εσωτερικά του κτιρίου όλες τις εργασίες, να χάνεται πολύτιμος χρόνος και σαν συνέπεια θα έχει, εντός των προσεχών ημερών, την υποβολή αίτημα διακοπής εργασιών από την εταιρεία μας, λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου εργασιών καθώς ένα (1) μήνα περίπου δεν μπορούμε να εργαστούμε στους παραπάνω χώρους προκειμένου να παραδώσουμε έγκαιρα (στις 30-4-2016) τους χώρους αυτούς, σύμφωνα με τον\ χρονικό προγραμματισμό της εταιρείας ». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το έργο βρίσκεται σε οριακό σημείο και κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Απαιτείται, λοιπόν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η 6η ΥΠΕ, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και ο Δήμος Τριφυλίας να ασχοληθούν πολύ σοβαρά ,ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει προκειμένου να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο για να παραδοθεί, επιτέλους, στους πολίτες της Τριφυλίας, της Πυλίας και της Ολυμπίας που εξυπηρετούνται υγειονομικά απ’ αυτό.