Ο… θησαυρός της Μεσσηνίας αναδεικνύει την ποιότητά του


2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς Καλαμάτας

Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί από αύριο μέχρι και την Κυριακή 17 του μήνα το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το οποίο διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, με συνδιοργανωτές το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας, Βασίλειος Χαντζής, ανέφερε ότι ο Δήμος υποστηρίζει έμπρακτα τη διενέργεια του Φεστιβάλ, με σκοπό την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας, του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα.
Μάλιστα, το φετινό Φεστιβάλ έχει ορισμένες καινοτομίες, όπως: Θα δοθεί έμφαση σε εμπορικά θέματα, καθώς ειδήμονες του υπουργείου Εξωτερικών θα δώσουν τα φώτα τους στους επιχειρηματίες της Μεσσηνίας όσον αφορά στις εξαγωγές. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν οι διοργανωτές και όσοι στηρίζουν το Φεστιβάλ, που θα αποφασίζει κάθε χρόνο για την κατεύθυνση της διοργάνωσης.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πανελλήνιος διαγωνισμός ποιότητας και συσκευασίας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και γευσιγνώστες πιστοποιημένους από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Σκοπός του διαγωνισμού, οι βραβεύσεις του οποίου θα έχουν τη διεθνή ονομασία “Kalamata award”, είναι να αναδειχθεί η ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, πιστοποιημένη από τους γνώστες του προϊόντος.
Για δε τους επαγγελματίες του τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, το Φεστιβάλ επιδιώκει να καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκομένων, σχετικά με: τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του λαδιού και της ελιάς, τις νέες τάσεις και προοπτικές στον τομέα σε διεθνές επίπεδο.
Οι επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν συνέδριο που θα ασχοληθεί με σημαντικές και επίκαιρες πλευρές του τομέα της ελαιοκομίας με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες.
Επίσης, έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου, σεμινάρια σε θέματα ορθών καλλιεργητικών, περιβαλλοντικών και ελαιοκομικών πρακτικών, θέματα προώθησης και marketing.
Τέλος, θα γίνουν επισκέψεις σε ελαιοπερίβολα, ελαιοτριβεία και μονάδες αγροτουρισμού.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη