Παραγωγή 15-16.000 τόνων πρώιμης πατάτας αναμένεται φέτος στη Μεσσηνία


Θα ξεπεράσει, όπως όλα δείχνουν, τους 15-16.000 τόνους η φετινή παραγωγή πρώιμης πατάτας στη Μεσσηνία, ενώ οι πρώτες πατάτες βγήκαν ήδη στην αγορά. Κορύφωση αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας και τη μεγαλύτερη παραγωγή θα δώσουν, όπως κάθε χρόνο, οι καλλιέργειες σε Μπουρνιά και Μεσσήνη.
Η δε πρώτη τιμή, σύμφωνα με παραγωγούς, είναι φέτος 45 λεπτά το κιλό, μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι.
 
Παραγωγή
Για την περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 4.500 στρέμματα με πρώιμη πατάτα, κυρίως σε Μπουρνιά Καλαμάτας, Μεσσήνη και τις όμορες περιοχές, όπως Ανάληψη και Βελίκα.
Μπορεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φέτος να είναι μειωμένες κατά 15% περίπου, αλλά η ποσότητα που θα παραχθεί αναμένεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Η δε παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 15-16.000 τόνους, καθώς οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα ήταν ευνοϊκές για ανοιξιάτικη πατάτα.
Στην περιοχή της Τριφυλίας, καλλιεργήθηκαν περίπου 1.500 στρέμματα.
 
 
Τιμή
Η πρώτη τιμή για τη φετινή πρώιμη ανοιξιάτικη παραγωγή πατάτας είναι 45 λεπτά το κιλό, μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν 50 λεπτά.
Μικρά προβλήματα δημιούργησαν στους παραγωγούς οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών με τις βροχές και την αυξημένη υγρασία.
Το μεσσηνιακό προϊόν ανταγωνίζεται η αιγυπτιακή πατάτα, αλλά οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι ότι τους καταναλωτές θα τους κερδίσει η ποιότητα της δικής μας πατάτας.
Πάντως, η τιμή των 45 λεπτών το κιλό, που δίνουν τα συσκευαστήρια, δεν ικανοποιεί πλήρως τους Μεσσήνιους παραγωγούς αυτή τη στιγμή και ευελπιστούν σε καλύτερη, καθώς είναι ιδιαίτερα αυξημένο και το κόστος παραγωγής.

Της Βίκυς Βετουλάκη