Σε κατάμεστη αίθουσα η νομαρχιακή συνεδρίαση της ΝΔ, παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη


Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: «ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«Η επεισοδιακή μου σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά κατέληξε σε μια στενή φιλία»

Επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις 10.00 το πρωί στα τοπικά ΜΜΕ και στη συνέχεια βρέθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Rex, όπου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη νομαρχιακή συνεδρίαση, η τελευταία υπό την προεδρία του αποχωρήσαντος Περικλή Μαντά.

Ο κ. Αυγενάκης βρέθηκε στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, που πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα, εν όψει του 10ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα τέλη του μήνα.
Δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που και στη Μεσσηνία υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ επισήμανε ότι μέλημα όλων είναι η ενότητα της Ν.Δ., που εκφράζεται πρώτα από τους πρώην προέδρους και στη συνέχεια από όλους τους υποψηφίους στις πρόσφατες εκλογές για την προεδρία του κόμματος.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο η επίσκεψη στη Μεσσηνία, γενέτειρα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενός πρωθυπουργού που κράτησε τη χώρα όρθια, ενώ πρόσθεσε ότι η σχέση τους, αν και ξεκίνησε επεισοδιακά με τη διαγραφή του, εξελίχθηκε σε μια στενή φιλία και αμοιβαία εκτίμηση.
Σημείωσε, επίσης, την τοποθέτηση ως τομεάρχη υποδομών και την άριστη συνεργασία και φιλία που ανέπτυξε με τον επίσης Μεσσήνιο συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Δημήτρη Πτωχό.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής Ηρακλείου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, λέγοντας μάλιστα ότι τα δύο αυτά πολιτικά κόμματα μαζί με τη Χρυσή Αυγή αποτελούν το μέτωπο της διαφθοράς. Το μοναδικό καλό που μπορούν να κάνουν στη χώρα είναι να «φύγουν το συντομότερο από την εξουσία» πρόσθεσε.
«Ήρθε η ώρα η φιλελεύθερη ιδεολογία να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που όλοι κατάλαβαν την απάτη της αριστερής ιδεολογίας» τόνισε.
Επίθεση εξαπέλυσε και για το Προσφυγικό, αναφέροντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως το βασικό υπεύθυνο που η χώρα κατάντησε ξέφραγο αμπέλι, ενώ είπε ότι σε μία εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει έτοιμη πρόταση για το Προσφυγικό, με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ύστερα από τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Όσον αφορά στο συνέδριο, υποσχέθηκε ανανέωση, ενώ μίλησε για πολλά στρεβλά που υπάρχουν στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας και πρέπει να αλλάξουν, όπως, για παράδειγμα, η εκλογή του προέδρου της ΝΟΔΕ, που δε γίνεται από τη βάση του κόμματος.
Επίσης, επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία κρατά σταθερή ιδεολογική πορεία και πρόθεσή της είναι το μεγαλύτερο άνοιγμά της στην κοινωνία, με σύνθεση του παλιού με το νέο. Ξεκαθάρισε δε, ότι το προσεχές συνέδριο δε θα είναι ιδεολογικό, αλλά κατά κύριο λόγο θα ασχοληθεί με την αλλαγή καταστατικού, καλώντας παράλληλα όλους τους νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή διαβούλευση, που ήδη έχει ξεκινήσει στην ιστοσελίδα του κόμματος.
Σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες, είπε με νόημα ότι «χορτάσαμε στρατηγούς… τώρα χρειαζόμαστε στρατιώτες», ενώ ήταν απόλυτος ότι η παρουσία του στην Καλαμάτα δεν είχε σκοπό να επηρεάσει καμία υποψηφιότητα εν όψει των εκλογών της ΝΟΔΕ, λέγοντας, μάλιστα, ότι όλα τα στελέχη είναι άξια, διαθέτουν τη στοιχειώδη κομματική ωριμότητα και δε χρειάζονται καθοδηγητές.
Κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων ετών.
Το «παρών» στη διευρυμένη νομαρχιακή συνεδρίαση έδωσε πλήθος στελεχών, πολιτευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων του νομού. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στο σύντομο χαιρετισμό του έθεσε ζητήματα ιδεολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα χρειάζεται ανθρώπους που έχουν ψηλά τη θέση των ιδεών, έτσι ώστε ο Φιλελευθερισμός να κυριαρχήσει στην Ελλάδα και να πάψει να βρίσκεται σε μόνιμη θέση άμυνας απέναντι στις «σοβιετικές» ιδέες.
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στη μακρόχρονη φιλία του με τον κ. Αυγενάκη, λέγοντας μάλιστα ότι οι θέσεις και οι ιδέες τους συμπίπτουν, ενώ αναφερόμενος στις εκλογές για τη ΝΟΔΕ, κάλεσε όλους τους υποψηφίους να αποφύγουν τις πρακτικές του παρελθόντος. Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, δήλωσε χαρούμενος που υποδέχονται στη Μεσσηνία ένα φίλο και συναγωνιστή από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, το Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποίο συνδέονται με κοινούς αγώνες. Τόνισε ακόμη ότι η προσυνεδριακή αυτή εκδήλωση αποτελεί την αρχή μιας νέας πορείας, που με βάση τη δυναμική της νέας γενιάς θα οδηγήσει την παράταξη σε νέες νίκες.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Περικλή Μαντά για την ανιδιοτελή προσφορά του αυτά τα 6 χρόνια στη Νέα Δημοκρατία.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται σε μια κατάμεστη αίθουσα από συναγωνιστές, που σηματοδοτούν μια ανανεωτική πορεία, που θα οδηγήσει την παράταξη σε νέες νίκες.
Κάλεσε όλοι να μείνουν μονιασμένοι τώρα που κατέρρευσε ο «Αριστερός μύθος» και όλοι στη χώρα κατάλαβαν την καταστροφή που έφεραν οι αριστερές ιδεοληψίες.
Ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του την εκδήλωση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει τον τόπο.
Ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, εξήρε την κοινοβουλευτική παρουσία και το έργο του Λευτέρη Αυγενάκη και παράλληλα ευχαρίστησε τον Περικλή Μαντά για την παρουσία του αυτά τα 6 χρόνια στο «τιμόνι» της ΝΟΔΕ, καλώντας παράλληλα τους υποψηφίους να παραδειγματιστούν από τον αποχωρήσαντα πρόεδρο.
Αρκετά δυναμικός και με προεκλογικούς τόνους ήταν ο χαιρετισμός του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Μίλτου Χρυσομάλλη. Αρχικά, ευχήθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη σύντομα να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος, καθώς κατά γενική ομολογία είναι ο καταλληλότερος γι’ αυτή τη θέση.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τη ως ένα «μαρξιστικό συνονθύλευμα συνεργαζόμενο με το ακρολαϊκιστικοδεξιό κόμμα του Καμμένου».
Αναφορικά με την πορεία της χώρας, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τέλεια καταιγίδα, με περιορισμό κεφαλαίων στις τράπεζες, νέους φόρους που έρχονται από τη διαπραγμάτευση να πλήξουν τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα με εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες, που δοκιμάζουν τις τοπικές κοινωνίες.
Τόνισε, δε, ότι είναι διπλά υπερήφανος ως Μεσσήνιος, καθώς η Μεσσηνία έμεινε «μπλε», αφού δε τη «μάγεψαν» τα ψέματα που έταζε ο Τσίπρας, και επίσης γιατί από εδώ κατάγεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πήρε τη χώρα όταν βρισκόταν στα βράχια και την παρέδωσε ως κράτος, προειδοποιώντας παράλληλα γι’ όσα θα ακολουθούσαν και, δυστυχώς, δικαιώθηκε…
Κλείνοντας με αναφορά του στο συνέδριο, επισήμανε με …νόημα ότι δε φθάνει να λέμε ποια είναι η ιδεολογία μας με υπερηφάνεια, αλλά πρέπει και οι ίδιοι να την πιστεύουμε και να πολιτευόμαστε με βάση αυτή…
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία, Μαρία Οικονομάκου, επισήμανε επίσης την τραγική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, βλέποντας να γκρεμίζεται καθημερινά ό,τι με κόπο έχτισε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ., υπό ανοιχτές διαδικασίες και με μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο, δείχνει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η κοινωνία επιζητά τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε η κα Οικονομάκου. Τέλος, κάλεσε όλους να σταματήσουν την εσωστρέφεια, ενώ συνεχάρη τον Περικλή Μαντά για το έργο του και ευχήθηκε παράλληλα καλή επιτυχία στους νέους υποψηφίους.
Η περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου και υποψήφια στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, Αντωνία Μπούζα, δήλωσε χαρούμενη που βρίσκεται σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο και συναγωνιστές. Κάλεσε όλους από κοινού να δώσουν την ιδεολογική μάχη, ώστε η Νέα Δημοκρατία να επιστρέψει το συντομότερο στην εξουσία και να απαλλαγεί η χώρα από τους ανίκανους που την κυβερνούν.
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παναγιώτης Στρατικόπουλος, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται σε αυτή την εκδήλωση. Σκοπός του είναι η επαναφορά των νέων στην πολιτική, ενώ υποσχέθηκε ότι η ΟΝΝΕΔ θα βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή των αγώνων, για να έρθει η Νέα Δημοκρατία το συντομότερο στην εξουσία.
Να σημειωθεί εδώ ότι στην αίθουσα έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και περίπου 50 Οννεδίτες, που ενθάρρυναν με το χειροκρότημά τους το νέο πρόεδρο.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Περικλής Μαντάς, που αποχωρεί ύστερα από 6 χρόνια από την προεδρία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας.
Η ομιλία του ήταν έντονα συναισθηματική, κάνοντας παράλληλα και τον απολογισμό της θητείας του και ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους, είτε είπαν καλά λόγια για τον ίδιο είτε κι αν δεν τον ανέφεραν.
Καλωσόρισε τον Λευτέρη Αυγενάκη στη Μεσσηνία, τον τόπο που κατάγεται ο Αντώνης Σαμαράς, που πήρε τη χώρα από τα Τάρταρα και την παρέδωσε ως συντεταγμένο κράτος και σε πολύ καλύτερη κατάσταση, επισήμανε ο Περικλής Μαντάς. Πρόσθεσε ότι αυτά τα 6 χρόνια υπήρξε στρατιώτης της παράταξης σπαταλώντας κόπο, ιδρώτα και χρήμα, σε μια εποχή μάλιστα που το πολιτικό σύστημα της χώρας δοκιμάστηκε.
Στη συνέχεια έκανε παρεμβάσεις και προτάσεις εν όψει του συνεδρίου, σε θέσεις για αλλαγή στο καταστατικό. Κάλεσε άπαντες να είναι ενωμένοι και να επουλώσουν το συντομότερο τις πληγές που αφήνουν πάντα οι εσωκομματικές διαδικασίες, καθώς ο αντίπαλος δεν είναι οι συναγωνιστές, αλλά η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών, που καθημερινά καταστρέφει τη χώρα, τόνισε ο Περικλής Μαντάς.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλο (βρισκόταν στη πρώτη γραμμή της αίθουσας), τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ τον οποίο διαδέχθηκε και με τον οποίο ανδρώθηκε, δίπλα του, πολιτικά, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους για τη ΝΟΔΕ και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και διαθέσιμος για οτιδήποτε του ζητήσει ο νέος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε τον Περικλή Μαντά ως έναν από τους καλύτερους τρεις προέδρους των ΝΟΔΕ σε όλη τη χώρα!
Η νομαρχιακή συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι, σε ήπιο κλίμα γενικά αλλά και χωρίς να λείπουν οι αντεγκλήσεις στις ομιλίες των στελεχών που πήραν το λόγο…
Απών από τη προχθεσινή διευρυμένη νομαρχιακή συνεδρίαση ήταν ο πρώην υπουργός, Γιάννης Λαμπρόπουλος. Επίσης, δεν έδωσαν το «παρών» οι δήμαρχοι Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας. Αντιθέτως, παρόντες ήταν και οι τρεις υποψήφιοι που έχουν έως τώρα δηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, οι κ.κ. Τζαβάρας, Σκιαδόπουλος και Αλεξανδρόπουλος.
Μένει μέχρι την Πέμπτη να δούμε αν αυτοί οι τρεις θα διεκδικήσουν τη θέση την προσεχή Κυριακή ή θα προκύψει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής…

Του Κώστα Γαζούλη