Ένας ακόμα τίτλος για τον αθόρυβο και ταπεινό ευεργέτη της Μεσσηνίας Πέτρο Θέμελη

Ένας ακόμα τίτλος για τον αθόρυβο  και ταπεινό ευεργέτη της Μεσσηνίας Πέτρο Θέμελη

Τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη τίμησε σε μια λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ από χθες θεωρείται επίτιμος καθηγητής του. Τίτλο που έλαβε ως ελάχιστη αναγνώριση για την προσφορά του στην επιστήμη, αλλά και στη Μεσσηνία.

Την εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Σχολής στην Καλαμάτα άνοιξε ο πρύτανης του Πα.Πελ. κ. Μασσέλος. Όπως είπε, αυτή η βράβευση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό από το Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά του κ. Θέμελη και στη Μεσσηνία, ενώ έκλεισε τη σύντομη προσφώνησή του, εξυμνώντας τη σχέση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τον τιμώμενο καθηγητή.
Στο βήμα μετά ανέβηκε ο κοσμήτωρ κ. Σαββίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιβλία που μέχρι σήμερα έχει εκδώσει ο Πέτρος Θέμελης, αλλά και στην προσφορά του στην επιστήμη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη όλων των Βυζαντινολόγων στο πρόσωπό του.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας κ. Ζαχαριάς μίλησε για τη γνωριμία του με τον Πέτρο Θέμελη, και αφού έπλεξε το εγκώμιό του, χαρακτήρισε την Αρχαία Μεσσήνη «Ιερό Δισκοπότηρο» στην εφαρμογή της Αρχαιομετρίας.
Ιδιαίτερα συγκινητική και γλαφυρή ήταν η ομιλία της αναπληρώτριας πρόεδρου του Τμήματος Ιστορίας Βασιλικής Πέννα, που γνωρίζει τον Πέτρο Θέμελη από τη δεκαετία του 1970 και μέσω φωτογραφιών περιέγραψε πώς ο Θεσσαλονικιός καθηγητής, αφού πέρασε από τόσες σπουδαίες θέσεις, έφθασε στην Αρχαία Μεσσήνη, την οποία ουσιαστικά έφερε ξανά στο φως.
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε η επίκουρος καθηγήτρια κ. Μπάνου, που ανέγνωσε το ψήφισμα και την απόφαση που έχρισε τον Πέτρο Θέμελη καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ ο κ. Ζαχαριάς διάβασε το κείμενο αναγόρευσης.
Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι και παρακολούθησαν την περιένδυση του Πέτρου Θέμελη με την τήβεννο του Πανεπιστημίου.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο κ. Θέμελης ανέβηκε στο βήμα για να ξεκινήσει την ομιλία του με τίτλο «Το περιβάλλον και η σημασία του κατά την Αρχαιότητα». Πριν, όμως, ξεκινήσει, εμφανώς συγκινημένος, δεν έβρισκε λόγια, όπως είπε ο ίδιος, να ευχαριστήσει, για τη τιμή που του έκαναν, τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφερόμενος από τον πρύτανη μέχρι τους φοιτητές, ενώ υποσχέθηκε να τιμήσει τον τίτλο που του δόθηκε χθες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

Πέτρος Θέμελης: «Η πορεία του Παυσανία να γίνει ο τουριστικός οδηγός ανάπτυξης της Μεσσηνίας»