Αντιεισαγγελέας Εφετών: «Οικογενειακή επιχείρηση διακίνησης ηρωίνης είχαν οι κατηγορούμενοι»


Στις 8 Ιουνίου η ολοκλήρωση της δίκης για τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας
                
Την ενοχή τους, ως συμμορία και όχι ως εγκληματική οργάνωση, πρότεινε χθες η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, Νικολίτσα Νικολοπούλου, για τα μέλη της πρώτης οικογένειας τσιγγάνων που δικάζεται για διακίνηση ηρωίνης από τον καταυλισμό που διέμεναν στην Αγία Τριάδα.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ θα ολοκληρωθεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και την απόφαση στις 8 Ιουνίου.
 
Οικογενειακή επιχείρηση
Χθες η διαδικασία συνεχίσθηκε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό διακίνησης ηρωίνης από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις συλλήψεις από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Μάλιστα, τόνισε ότι, παρά τις συλλήψεις που είχαν γίνει και την κατάσχεση κάποιων ποσοτήτων ηρωίνης, η διακίνηση συνεχιζόταν και έτσι στις αρχές του 2015 άρχισε η επισύνδεση τηλεφωνικών συσκευών που κατείχαν μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας αλλά ανήκαν σε αλλοδαπούς.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι δύο συγκεκριμένες οικογένειες συνέχιζαν να διακινούν ναρκωτικά (η δίκη της δεύτερης οικογένειας έχει καθορισθεί για τον επόμενο μήνα).
Μάλιστα, η κα εισαγγελέας χαρακτήρισε τη δράση τους «οικογενειακή επιχείρηση», στην οποία έδειχναν ιδιαίτερη επιμέλεια, ενώ είχε διάρκεια. Χρησιμοποιούσαν, δε, στις συνομιλίες προσυνεννοημένο κώδικα και ψευδώνυμα, ενώ μάθαιναν για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί η Αστυνομία.
Κουμάντο, όπως είπε, έκαναν τα δύο αδέλφια τσιγγάνοι, και κυρίως ο 26χρονος, ενώ ο συγκεκριμένος μαζί με την 23χρονη γυναίκα του χρησιμοποιούσαν για τις πράξεις αυτές και τα ανήλικα παιδιά τους.  Ωστόσο, είπε πως δεν προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν χώρο σχολείου για τη διακίνηση των ναρκωτικών και ζήτησε την απαλλαγή τους γι’ αυτή την κατηγορία, ούτε πως το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των ναρκωτικών ήταν άνω των 75.000 ευρώ.
 
Συμμορία
Πρότεινε, λοιπόν, για τα δύο αδέλφια, τη μητέρα τους και τις γυναίκες τους να κριθούν ένοχοι για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ηρωίνης κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα.
Για το ζευγάρι των τσιγγάνων που χρησιμοποιούσε και τα παιδιά του, ζήτησε να κριθούν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση μεταχείρισης ανηλίκων. Τοξικομανία πρότεινε να αναγνωρισθεί μόνο στον 35χρονο τσιγγάνο.
Για τον τσιγγάνο από το Ζεφύρι που κατηγορείται ότι προμήθευε την οικογένεια με ηρωίνη, η εισαγγελέας είπε πως το εύρος της εγκληματικής του δράσης εκτιμάται ότι είναι μεγάλο, καθώς μόνο στους συγκεκριμένους πούλησε σε δύο μήνες 3 κιλά ηρωίνης, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δε θα ήταν οι μόνοι «πελάτες» του. Πρότεινε να κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών.
Τέλος, για τους τρεις τοξικομανείς, που είναι επίσης κατηγορούμενοι, είπε ότι από τις συνομιλίες προκύπτει ότι προμηθεύονταν από την οικογένεια μεγαλύτερες ποσότητες από τις ανάγκες που έχει ένας χρήστης και επιμερισμένες σε δόσεις, όπερ σημαίνει  ότι πωλούσαν. Ζήτησε και γι’ αυτούς την ενοχή τους για διακίνηση ηρωίνης, με αναγνώριση της τοξικομανίας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη