Επίσκεψη χθες του Παύλου Πολάκη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος και ενημερώθηκε από το διοικητή Γεώργιο Μπέζο για ζητήματα του ιδρύματος, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο του αμφιθεάτρου, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων με το προσωπικό του τομέα καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πολάκης έκανε αναφορά στη σημαντικότητα αυτής της απόφασης, δίνοντας τα εύσημα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι το πρώτο σε περιφερειακό επίπεδο που προχωρά σε αυτή την τομή.
Επίσης, ενημέρωσε ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα ενισχυθεί περαιτέρω με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μέσα από διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπέζος τόνισε ότι η απεξάρτηση του νοσοκομείου στον τομέα των υπηρεσιών καθαριότητας –εστίασης και φύλαξης από τα εργολαβικά ιδιωτικά συνεργεία αποτέλεσε αυτονόητη υποχρέωση της Διοίκησης. Μία απόφαση που σέβεται, από τη μία, και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη και, από την άλλη, εκφράζει το σεβασμό στον άνθρωπο, στον εργαζόμενο, στον ασθενή.
Από αυτή την απόφαση το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει μία ετήσια εξοικονόμηση 250.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με 1.100 ευρώ μεικτές αποδοχές έκαστος.
Ταυτόχρονα, έθεσε στον υπουργό το αίτημα για περαιτέρω ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναγνωρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει αισθητά βελτιωθεί στο θέμα της ιατρικής στελέχωσης.
Τέλος, ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει πια τις προϋποθέσεις να διαδραματίσει έναν ευρύτερο υγειονομικά ρόλο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατέστησε δε σαφές ότι η Πελοπόννησος έχει πραγματικά ανάγκη από ένα τέτοιο νοσοκομείο πιλότο-κέντρο υγειονομικής αναφοράς.
Στη συνέχεια ο διοικητής του νοσοκομείου ξενάγησε τον υπουργό στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αυτοπαραγωγής οξυγόνου, όπως και στο σύστημα ηλιοθερμίας.
Ο υπουργός Υγείας, εντυπωσιασμένος από αυτές τις πιλοτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Β. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχαήλ Μιχαήλ, τα μέλη του Δ.Σ. του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Ι. Ασημακόπουλος, Στ. Μπακολέα και Κ. Ξηρογιάννης, ο Μανώλης Μάκαρης, ως εκπρόσωπος της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου Χρήστος Αρχοντής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Γ.Ν. Μεσσηνίας.
 
Δηλώσεις Μπέζου
Να σημειωθεί πως, καλωσορίζοντας τον υπουργό, ο κ. Μπέζος δήλωσε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια σημαντική ημέρα για το νοσοκομείο μας. Και είναι σημαντική, διότι αλλάζει πραγματικά σελίδα και προχωρά στην απεξάρτησή του από την αποκλειστική εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης σε διάφορα εργολαβικά ιδιωτικά συνεργεία. Με ό,τι φυσικά σημαίνει αυτό τόσο για το κοινωνικό όφελος όσο και για το οικονομικό όφελος του νοσοκομείου μας.
Σήμερα, λοιπόν, υπογράφουμε 30 συμβάσεις μίσθωσης έργου στον τομέα της καθαριότητας και 5 συμβάσεις στον τομέα της φύλαξης. Και βέβαια, στα τέλη της εβδομάδας υπογράφονται και 16 ακόμη συμβάσεις στον τομέα της εστίασης. Όλος αυτός ο κόσμος αναλαμβάνει εργασία από την άλλη εβδομάδα. Θέλω να ευχηθώ, λοιπόν, στους 56 αυτούς εργαζόμενους καλή συνέχεια και θα τους παρακαλέσω να καταβάλουν καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών.
Κύριε υπουργέ και δύο πράγματα για το νοσοκομείο μας. Το τελευταίο 6μηνο έχουμε αρχίσει να ξαναβρίσκουμε την αισιοδοξία μας πάνω στο ευαίσθητο θέμα της στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για μεν το ιατρικό έχουμε ενισχυθεί με περίπου 20 επικουρικούς ιατρούς 2ετούς σύμβασης και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προκηρύξαμε, ύστερα από 6 χρόνια, τους πρώτους τρεις μόνιμους διορισμούς. Σε λίγες ημέρες προκηρύσσουμε και άλλους τρεις και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε συνέχεια.
Για δε το νοσηλευτικό, πληροφορήθηκα την περασμένη Παρασκευή ότι βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ, αναμένουμε το ΚΕΛΠΝΟΟ, ενώ ολοκληρώνουμε και 15 μετατάξεις από νοσοκομεία της Αθήνας για το δικό μας νοσοκομείο. Θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο τρίμηνο και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, το νοσηλευτικό προσωπικό θα έχει ενισχυθεί με 25 άτομα ακόμη.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για το πραγματικό ενδιαφέρον σας πάνω στα ζητήματα του νοσοκομείου μας, και θέλω να γνωρίζετε ότι μπορείτε να εμπιστεύεστε το ανθρώπινο δυναμικό του για κάθε πιλοτικό και πρωτοποριακό ξεκίνημα».