Νέα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού από φοιτητές του Πα.Πελ.


Δύο πρωτότυπα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού εγκαινιάζει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σήμερα, στη νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή (χώρος Πανεπιστημίου, ανατολικό κέντρο, Καλαμάτα).
Τα προγράμματα δημιουργήθηκαν από τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών Π», υπό τη λέκτορα δρα Μαρία Κουρή:
 
-«Κάτι ψήνεται… στο Βυζάντιο»: Ένα… παραμύθι και πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις φέρνουν μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού σε επαφή με τα εκθέματα της Πανεπιστημιακής Αρχαιολογικής Μουσειακής Συλλογής, για να εμβαθύνουν στη Βυζαντινή ιστορία, να μάθουν για το διατροφικό πολιτισμό των Βυζαντινών και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις που διδάσκονται στο σχολικό πρόγραμμα.
 
-«Παΐς… Βρες!»: Με επίκεντρο μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού, το πρόγραμμα προσφέρει μια ψυχαγωγική και ευχάριστη ανάσα, που συμπληρώνει αρμονικά το σχολικό πρόγραμμα, συνδέοντας τη μάθηση με το βιωματικό παιχνίδι. Τα παιδιά θα εμπεδώσουν όσα μαθαίνουν στη σχολική ύλη, θα αποκτήσουν νέες γνώσεις παίζοντας, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν «Μικροί Αρχαιολόγοι» κάνοντας μία ανασκαφή!
 
Η νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελείται από εκμαγεία αντιπροσωπευτικών έργων της ελληνικής τέχνης από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Περιλαμβάνει, επίσης, δείγματα ρωμαϊκής, υστερορωμαϊκής, μεσαιωνικής και νεότερης κεραμικής, και 12 παπυρικά σπαράγματα, ενώ αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μαθημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.