Νέο δάνειο από τη Δημοτική Αρχή ύψους 1,2 εκ. Ευρώ με σκοπό την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών


Σε έναν ακόμα δανεισμό, αυτή τη φορά με ουσιαστικά στοιχεία αναπτυξιακού χαρακτήρα, προχωρά η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη σύναψη δανείου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 1.220.000 ευρώ, για την εκπόνηση σειράς πολεοδομικών μελετών.
Ειδικότερα, μέρος του δανείου, προϋπολογισμού 410.000, θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης στην ανατολική παραλία. Το παράδοξο είναι ότι προϋπόθεση για να εγκριθεί κάτι τέτοιο είναι να μην ακυρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, κατά του οποίου ο Δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρότι μάλιστα ο ίδιος είχε την ευθύνη για την εκπόνησή του. Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή κάτι μπορεί να ξέρει περισσότερο για την τύχη της προσφυγής…
Επίσης, θα εκπονήσει τη μελέτη για την επέκταση της πολεοδόμησης στη Δυτική Παραλία, με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ, καθώς και τις πράξεις εφαρμογής για τη Βέργα και τη Μαντίνεια, με προϋπολογισμό 290.000 και 250.000 ευρώ αντίστοιχα. Με τις συγκεκριμένες μελέτες δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, παρά την προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ένα στοιχείο που προκάλεσε σχολιασμό είναι ο όρος της Εθνικής Τράπεζας να έχει ο Δήμος ισόποση κατάθεση με το δάνειο κατατεθειμένη σε αυτή. Ο συγκεκριμένος όρος χαρακτηρίστηκε ως «λεόντειος» και «απαράδεκτος» από τον επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρο Μπρεδήμα.
Ο εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς, αναγνώρισαν ότι οι σκοποί του συγκεκριμένοι δανείου έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σε αντίθεση με το προηγούμενο δάνειο, ύψους 5.300.000 ευρώ, που συνάφθηκε κυρίως για έργα αναπλάσεων. Τόνισαν, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν θετικά, διότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανέναν προγραμματισμό για τα δάνεια και φορτώνει βάρη στις επόμενες γενιές, που θα κληθούν να τα αποπληρώσουν.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία στερεί χρήματα που δικαιούται η αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται να δανείζεται.
Η απάντηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδημάρχου Δημήτρη Μπούχαλη, ήταν ότι ο Δήμος είναι οικονομικά βιώσιμος και υγιής και ότι θα μπορέσει χωρίς δυσκολίες να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή αυτών των δανείων.
Α.Π.