Παράθυρα… με σελίδες και θέα από Μεσσήνιους συγγραφείς


Για ορισμένους τα βιβλία είναι παράθυρα που καδράρουν όχι πάντα μια υπέροχη θέα ή εικόνα. Είναι σπαράγματα ιστοριών, μυθοπλαστικών ή μη, που προσπαθούν να μας πουν περισσότερα πράγματα από τις σελίδες τους. Άλλα κρατούν έξω τον πολύ κόσμο και μερικά φέρνουν άπλετο φως και ζωντανό χρώμα στη ζωή μας.
Τι λέτε; Αρχίζουμε να τα… ανοίγουμε ένα ένα; Πρόκειται για επτά βιβλία Μεσσήνιων συγγραφέων που διαλέξαμε από τις προθήκες του βιβλιοπωλείου Bookmark του Λυκούργου Καρολεμέα.
 
Θηλυκά Ποτάμια, Βασίλης Θ. Αμανατίδης
Λένε πως δεν υπάρχουν θηλυκά ποτάμια, εκτός από μία και μοναδική εξαίρεση. Την όμορφη Νέδα, θηλυκό ποταμό, που χωρίζει τη Μεσσηνία και την Ηλεία, η οποία πήρε τις χάρες και το όνομα της μυθικής νύμφης, που ερωτεύτηκε τον αιώνιο κατακτητή Δία.
Δίπλα μας, όμως, υπήρχαν πάντα και υπάρχουν ακόμα αληθινά θηλυκά ποτάμια. Οι ανώνυμες γυναίκες του κόσμου, οι πηγές της ζωής που δε χάνονται στην απέραντη θάλασσα, αλλά ανατροφοδοτούν την αέναη κίνησή της. Εκείνες, με τις άσπρες και μαύρες ζωές τους, που δίνουν του λουλουδιού τους το σπόρο. Που έμαθαν να ομορφαίνουν τη φτώχεια και τον πόνο.
Που πρόδωσαν ή προδόθηκαν, χωρίς να απομείνουν άνυδρα πηγάδια. Που η μοσκοβολιά του κόρφου τους ποτίζει τη μνήμη.  Σ’ αυτά τα θηλυκά ποτάμια είναι αφιερωμένο το βιβλίο.
Οι ηρωίδες του βιβλίου, χωρίς να το επιζητούν, γίνονται στη διαδρομή του βίου τους γνήσια θηλυκά ποτάμια. Από άφωνα πρόσωπα της Ιστορίας προσπαθούν να αποκτήσουν αυτοσυνειδησία.
Σε κάθε σελίδα κρύβεται, όχι μόνο η ζωή της Παρέσσας Ασλανίδου, της Θάλειας Τριανταφύλλου, της Μαργαρίτας Δρακάκη και των οικογενειών τους, αλλά πολύ περισσότερα: Οι μνήμες, οι δρόμοι της Ιστορίας, η τοιχογραφία του εικοστού αιώνα από τον Πόντο μέχρι το Παγκράτι, τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Μόσχα.
Τα πάθη, οι έρωτες, οι προδοσίες, οι χαρές, οι πίκρες. Η προσφυγιά, η αγάπη, η συμπόνια, η δυστυχία. Όλη η ζωή και η τραγική μοίρα του ανθρώπου, όπου γης, μέσα από λίγους κόκκους ζωής.
Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του γνωστού Καλαματιανού δικηγόρου, το οποίο αποτελεί μια «τοιχογραφία» του νεότερου Ελληνισμού, μέσα από τις μνήμες τεσσάρων γυναικών. Στόχος είναι να καταδειχθεί ο ρόλος τους στην ιστορία.
 
Η «ΝΕΑ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Δημήτριος Ν. Ζέρβας και Κωνσταντίνος Γ. Δάλλας 
Το βιβλίο δεν είναι καινούργιο. Για όσους, όμως, δεν είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν μέσα από σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, αποτελεί ένα μικρό θησαυρό ιστορικής γνώσης για την πόλη που κατοικούμε και στην πλειοψηφία μας ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτήν.
Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή του αντιστασιακού Γεωργίου Δάλλα, μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, αλλά αποτελεί κι ένα μνημείο γνώσης για το ρόλο και τη δράση του ΕΑΜ στην πόλη μας. Ό,τι υλικό υπήρχε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη καταστράφηκε από τη χούντα των Συνταγματαρχών. Έτσι το ημερολόγιο του Γεωργίου Δάλλα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη μοναδικότητά του, αφού είναι γραμμένο από πρωτεργάτη της ταραγμένης ιστορικής περιόδου, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτής της αντιστασιακής οργάνωσης με τον τίτλο η «Νέα Φιλική Εταιρεία».
 
Ελίφ, Άννα Ραζή 
Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, πρόκειται για την  πορεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις μιας οικογένειας μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που ξεκινά από τη Σμύρνη του 1919 και φτάνει μέχρι την Αθήνα του ’45. Έρωτες, φαντασία και μαγεία μέσα σε δύο μεγάλες καταστροφές που συγκλόνισαν το ελληνικό Έθνος, την καταστροφή της Σμύρνης και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
 
Στη Σκιά της Σιωπής, Μαρία Καραγιάννη
Μπορούν μερικές μόλις λέξεις να ανατρέψουν την ίδια τη ροή της ζωής για πάντα;
Μόναχο, Δεκέμβριος του 1997. Ο Έκτορας, απόγονος ενός πρώην Γερμανού λοχαγού κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επισκέπτεται τους γονείς του για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Έπειτα από έναν καβγά, η μητέρα του λίγο πριν από το θάνατό της, του αποκαλύπτει ένα μυστικό που βαραίνει τη συνείδησή της πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια.
Από το παγωμένο Μόναχο, ο Έκτορας θα βρεθεί στο νοτιοδυτικό άκρο της μεσσηνιακής γης, αναζητώντας την αλήθεια γύρω από τη ζωή και το παρελθόν της οικογένειάς του.
Η ιστορία εκείνης της αναζήτησης εξελίσσεται σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα φρικτές δολοφονίες, καταραμένους έρωτες και φαντάσματα της μνήμης που σεργιανίζουν σαν σκιές στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας.
Ένα βιβλίο, δυο διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο παρόν και στο μακρινό παρελθόν, με τους πρωταγωνιστές της να παλεύουν μέχρι το τέλος για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη τους αθωότητα, για να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών και να ολοκληρωθούν οι έρωτες του σήμερα…
Οι χαρακτήρες που έχει πλάσει η Μαρία Καραγιάννη είναι τόσο ζωντανοί, ώστε στις παρουσιάσεις του βιβλίου το κοινό τη ρωτά επίμονα για αυτά τα πρόσωπα, προσπαθώντας να εκμαιεύσει τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Ιδιαίτερα για τους κατοίκους του νομού, της Κυπαρισσίας και των χωριών της περιοχής όπου τοποθετείται η υπόθεση του «Στη σκιά της σιωπής», οι ήρωες θυμίζουν πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα -έστω και εάν η συγγραφέας διαβεβαιώνει ότι το βιβλίο της είναι μυθιστόρημα, χωρίς την παραμικρή μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας.
 
Απόδραση στην άλλη μέρα, Άγγελος Λάππας
O Άγγελος Λάππας στο νέο του βιβλίο «Απόδραση στην άλλη μέρα» παρουσιάζει εννέα ενδιαφέρουσες ιστορίες, γεμάτες τρυφερότητα και ευαισθησία, με ανθρώπους που αγωνίζονται ν’ απαλλαγούν από τα δεσμά της μοίρας των ανθρώπων, της κοινωνίας των ανθρώπων, της «προηγμένης» εποχής μας. Εννέα σκληρές ιστορίες με ανθρώπους που προσπαθούν να συναντήσουν τους συνανθρώπους τους, να βρουν τον εαυτό τους. Ο σύγχρονος εγκλωβισμένος άνθρωπος που ψάχνει για διέξοδο…
Ένας πρωτάρης κλέφτης και μια ηλικιωμένη κυρία… Ένας νεαρός λαθρομετανάστης και ένας Έλληνας οδηγός που συναντήθηκαν στα φανάρια… Ένας γκέι ξεναγός και ένας άσωτος γιος που δε συναντήθηκαν ποτέ… Ένας «δειλός» που προσπαθούσε να γίνει ήρωας… Ο κύριος Τζον που ήθελε να γίνει φαρμακοποιός και ο Διονύσης που δεν ήθελε να γίνει φαρμακοποιός… Η Ματούλα και η Τούλα στο καζίνο… Τρεις άνθρωποι που προσπαθούν να αποδράσουν από τη «φυλακή» τους…
Πιστεύω πως η ανάγνωση των εννέα διηγημάτων της «Απόδρασης στην άλλη μέρα» του Άγγελου Λάππα, πέρα από τα άλλα, θα οδηγήσει τον αναγνώστη να βιώσει την αγωνία και τον αγώνα του (σύγχρονου) ανθρώπου να διασώσει την ανθρωπιά του και να δικαιώσει την ύπαρξή του ως το μοναδικό ον με ηθική βούληση. Και για τούτο αξίζει τον κόπο.
 
Ο καινούργιος και επτά ακόμη διηγήματα, Τίνα Κουτσουμπού
Οκτώ σύντομα διηγήματα με φόντο τη σύγχρονη εποχή και ήρωες ανθρώπους καθημερινούς, της – διπλανής μας πόρτας, που μέσα από τις βιωματικές τους καταστάσεις κινητοποιούνται και προβληματίζονται, επανακαθορίζουν τη στάση και τις προτεραιότητές τους, ζουν τα πάθη και τους – πόθους τους, μας μεταγγίζουν τελικά σαν απόσταγμα την αισιόδοξη ματιά τους για τη ζωή.
 
Γεύση από νεράντζι,  Αιθερία
Η Αιθερία είναι φιλολογικό ψευδώνυμο της Ελένης Σταθοπούλου που γεννήθηκε στη Θουρία. Το μυθιστόρημα “Γεύση από νεράντζι” είναι το πρώτο που εκδίδει, μετά την ποιητική συλλογή “Αλήτης Φλοίσβος”.
Στο μυθιστόρημα η βασική ηρωίδα βρίσκεται απέναντι από συμβάντα, εντολές και κρυμμένες ενοχές σε περιτύλιγμα στάχτης από θυμούς παμπάλαιους! Αντιμέτωπη με μια ανίατη αρρώστια στα σαράντα της χρόνια, σε χείμαρρους αλλοτινής οργής και κάτω από θλιμμένες μαρκίζες αναζητά τον εαυτό της. Ψάχνει την αποδοχή, για να γαληνέψει η ψυχή της.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη